01/06/2020 22:30:29

Θάνος Ασκητής: Στις 7 Ιουλίου ζητώ να με στηρίξετε

Θάνος Ασκητής: Στις 7 Ιουλίου ζητώ να με στηρίξετε - Media

 

Μετά από 16 χρόνια που διέκοψα τον πρώτο μου κοινοβουλευτικό κύκλο (2000-2003), λόγω του επαγγελματικού ασυμβιβάστου, εκθέτω τον εαυτό μου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου με το Κίνημα Αλλαγής στη Β’ Αθηνών - Δυτικό Τομέα, έχοντας την ανάγκη να βοηθήσω την κοινωνία μας, μετά από 35 χρόνια ενεργούς ψυχιατρικής παρουσίας.

Δεδομένου ότι έχω βιώσει τις ανάγκες της Ελληνικής οικογένειας, των παιδιών και των εφήβων και φυσικά τις σχέσεις των ζευγαριών, σκέφτηκα ότι η πολιτική μου παρουσία, εάν εκλεγώ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι μία και μοναδική: «θέλω να μπω μέσα σε κάθε Ελληνικό σπίτι και να προσφέρω με τις γνώσεις μου και την εμπειρία μου τους μεγάλους πρωταγωνιστές που είναι οι γονείς, αλλά και το φυτώριο που αναπτύσσεται μέσα στο κάθε σπίτι, που φυσικά είναι τα παιδιά». Ακόμη, στόχος μου είναι να δώσω υποστήριξη και φροντίδα στην τρίτη ηλικία, που νιώθει πως μετά τη σύνταξη, κάθεται στο περιθώριο ή στον καναπέ του «αργού θανάτου».

Οι δύο πυλώνες που πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω είναι η Παιδεία και η Υγεία. Εξάλλου είμαι σίγουρος πως θα συμφωνήσετε μαζί μου πως για να υπάρχει αύριο, πρέπει να δούμε την αλήθεια του σήμερα και να στοχεύσουμε στην ποιότητα ζωής του πολίτη και κυρίως των νέων ανθρώπων, που είναι η σπονδυλική στήλη της κοινωνίας μας. Όπως όλοι ξέρουμε η Ελλάδα γερνάει και δεν γεννάει.

Τα 10 χρόνια της κρίσης απαξίωσαν σημαντικά τη συναισθηματική μας ενσυναίσθηση, απομάκρυναν τις ανθρώπινες σχέσεις και η μελαγχολία «κλειδώθηκε» μέσα στην οθόνη ενός υπολογιστή που η μοναχικότητα και η εικονική πραγματικότητα πρυτανεύουν της ουσιαστικής ανθρώπινης σχέσης που έχει δυσκολέψει σημαντικά με φοβία, δειλία και αποφυγή δεσμών και ευθύνης της διαφυλικής επικοινωνίας.

Το πολιτικό μου όραμα είναι ένας Εθνικός Φορέας Αγωγής Υγείας, που θα στηρίζεται στη γνώση του γονιού, στην πρόληψη του σύγχρονου ανθρώπου και στην άμεση ιατρική φροντίδα του αιφνίδιου πάσχοντα, αλλά και της άμεσης παρέμβασης που είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Έτσι λοιπόν, έχοντας την ανάγκη να επικοινωνήσω με εσάς και να ζητήσω την ψήφο σας, την Κυριακή το πρωί, θα πρέπει να ξέρετε το γιατί θα με ψηφίσετε ή όχι.

Τα 15 βήματα της πολιτικής μου, στην Παιδεία και στην Υγεία, «περπατάνε» ως εξής:

   1. Σεξουαλική Αγωγή για παιδιά και εφήβους και κυρίως με τη συμμετοχή των γονιών και του σχολείου… «μαθαίνω να αγαπώ εμένα, για να αγαπήσω εσένα».

   2. Ψυχολόγοι σε όλα τα σχολεία μας. Κάθε σχολείο θα έχει έναν ψυχολόγο που θα διασυνδέει το γονιό με το παιδί του, τόσο σε ατομικό, όσο και σε ομαδικό πλαίσιο της σχολικής κοινότητας… «Ο ψυχολόγος ακούει και βοηθάει γεφυρώνοντας την επικοινωνία γονιού-εκπαιδευτικού».

   3. Διαδίκτυο, τρόποι προφύλαξης και πρόληψης από την εξάρτηση ως εργαλείο γνώσης και όχι ως μέθοδος απομόνωσης και αντικοινωνικής συμπεριφοράς… «όχι στην απομόνωση και τη συναισθηματική  απόσυρση».

   4. Διατροφή, άσκηση, περιβάλλον… «όχι στην παχυσαρκία, ναι στην ποιοτική διατροφή».

   5. ΑΜΕΑ και κοινωνική συμπεριφορά οριοθέτησης, αυτοσεβασμού και ετεροσεβασμού… «Ναι στη σύγχρονη αντίληψη, ότι όλοι μας δικαιούμαστε ποιότητα ζωής».

  6. Κάπνισμα. Ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση αποφυγής του καπνίσματος, τόσο του γονιού, όσο και του παιδιού… «όσο πιο νέος αποφύγεις τη νικοτίνη και την πίσσα, τόσο πιο μεγάλος θα φτάσεις έχοντας ποιότητα ζωής».

  7. Ναρκωτικά. Ο εφιάλτης της εξάρτησης πρέπει να γνωστοποιηθεί με ενημέρωση, πρόληψη, οριοθέτηση… «Η ομορφιά της ζωής είναι η ηδονή να την απολαμβάνεις και όχι να τη φτιάχνεις με ουσίες».

 8. Αλκοόλ. Το κοινωνικό ναρκωτικό, που πολλές φορές υπάρχει μέσα στο σπίτι, και τα παιδιά και οι έφηβοι το αγοράζουν ανεξέλεγκτα. Αυστηρή νομοθεσία ελέγχου της πώλησης αλκοόλ σε άτομα κάτω των 18 ετών… «Το αλκοόλ σκοτώνει τον εγκέφαλο, καταστρέφει το σώμα και προκαλεί θανατηφόρα ατυχήματα».

 9.  Θυματοποίηση (bullying). Η λεκτική και εξωλεκτική βία πρέπει να γνωστοποιείται στους γονείς, στους δασκάλους και να λαμβάνονται άμεσα μέτρα… «Όλοι οι μηχανισμοί υποστήριξης, από την τοπική κοινωνία και τις υπηρεσίες της, μέχρι το σχολείο και την αστυνομία, έχουν ως κεντρικό ρόλο την οικογένεια».

 10.  Δημογραφικό. Εκπαίδευση στην εφηβεία για το νόημα της γονιμότητας και την υγεία που θωρακίζει, ψυχικά και σωματικά, η γέννηση ενός παιδιού… «Κάθε παιδί, που γεννάς, είναι η συνέχειά σου στο αύριο της ζωής του».

11.  Υποστήριξη και διαχείριση των μονογονεϊκών οικογενειών, με προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικής βοήθειας στο σπίτι στις τοπικές κοινωνίες… «Κανείς δεν είναι μόνος και ο γονιός με το παιδί του θέλουν στήριξη απ’ όλους μας». 

12. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας– ΕΚΑΒ – Κάρτα Υγείας του Πολίτη… «Το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν – Κάθε λεπτό μετράει στη ζωή σου».

13.  Εμβολιασμοί. Ενημέρωση γονέων για τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Ενημέρωση της τρίτης ηλικίας για εμβολιασμό των επιδημικών νοσημάτων. Απομυθοποίηση της παραπληροφόρησης και του φόβου γονιών και πολιτών για να εμβολιαστούν… «Ο εμβολιασμός σώζει ζωές».

14.  Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα στους συμμορφούμενους ασθενείς…«Όταν παίρνω τα φάρμακά μου, ζω περισσότερο, καλύτερα και δεν μπαίνω στο νοσοκομείο».

15.  Συμβουλευτικοί σταθμοί ενημέρωσης, εκπαίδευσης, πρόληψης της  ψυχικής υγείας και αποστιγματοποίησηςτης ψυχικής νόσου σε κάθε τοπική κοινωνία, που θα διασυνδέουν την οικογένεια με την κοινωνική πολιτική και τους ειδικούς των κοινωνικών υπηρεσιών, που θα προστρέχουν σε κάθε πρόβλημα ενδοοικογενειακό - υποστηρικτικό – κοινωνικό… «Η σιωπή κρύβει την αλήθεια και ο φόβος απομακρύνει τη βοήθεια».

*Ο Θάνος Ασκητής είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής και Υποψήφιος Βουλευτής Δυτικού Τομέα, Β’ Αθηνών, ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.