search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:18
MENU CLOSE

Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ – Ύψωσαν σημαία των Βρετανών αποικιοκρατών

01.07.2019 16:11
Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ - Ύψωσαν σημαία των Βρετανών αποικιοκρατών - Media

 

Διαδηλωτές που αντιτίθεται στην προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ μπήκαν στην αίθουσα του τοπικού κοινοβουλίου, αφού προηγουμένως έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό, και ύψωσαν εκεί μια σημαία της βρετανικής αποικιοκρατικής περιόδου, ανήμερα της 22ης επετείου από την ένωση του νησιού με την Κίνα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ κάλεσε αμέσως τους διαδηλωτές να αποσυρθούν από το κτίριο, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα κάνει χρήση της “αναγκαίας δύναμης”. Η τοπική κυβέρνηση από την πλευρά της κατήγγειλε την “ακραία βία” των διαδηλωτών.

Οι συγκεντρωμένοι ύψωσαν τη βρετανική σημαία στο βήμα του Νομοθετικού Συμβουλίου (LegCo, το τοπικό κοινοβούλιο). Δεκάδες νέοι, φορώντας κράνη και έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους, εισέβαλαν αφού έσπασαν, χρησιμοποιώντας σιδερένιους λοστούς και άλλα αντικείμενα, την τζαμαρία, μετά από πολύωρη πολιορκία.

Οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο σημείο με καροτσάκια όπου είχαν στιβάξει διάφορα αντικείμενα, όπως μεταλλικές ράβδους και μεγάλες πένσες, για να ανοίξουν τα αλεξίσφαιρα τζάμια ασφαλείας της εισόδου. Τα κατάφεραν έξι ώρες αργότερα και μπήκαν στην αίθουσα των συνεδριάσεων. Εκεί, αφού ύψωσαν τη σημαία, κατέβασαν τα πορτρέτα των τοπικών ηγετών του Χονγκ Κονγκ και ζωγράφισαν γκράφιτι με μαύρη μπογιά στους τοίχους.

“Δεν υπάρχουν βίαιοι ταραξίες, μόνο τυραννία”, έγραφε ένα από τα πανό που κρατούσαν.

Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας που βρίσκονταν στο εσωτερικό του κτιρίου αρχικά χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν τους συγκεντρωμένους, όμως στη συνέχεια υποχώρησαν υπό την πίεση του πλήθους.

Οι διαδηλώσεις που οργανώνονται στο Χονγκ Κονγκ τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σχεδόν στο σύνολό τους ειρηνικές. Ο αρχικός σκοπός τους ήταν να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, το οποίο τελικά η τοπική κυβέρνηση αναγκάστηκε να το αποσύρει.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ένα πλήθος δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους στο κέντρο της πόλης, με την ευκαιρία της επετείου της επιστροφής του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, το 1997. Νωρίτερα, μικρές ομάδες αποτελούμενες κυρίως από κουκουλοφόρους νέους, κατέλαβαν τρεις κεντρικές αρτηρίες και παρεμπόδισαν την κυκλοφορία, στήνοντας οδοφράγματα με πλαστικά και μεταλλικά αντικείμενα.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:18