search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:04
MENU CLOSE

Εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης: Ορθώς έβαλαν δύσκολα θέματα σε Χημεία, Φυσική στις Πανελλήνιες

02.07.2019 09:36
Εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης: Ορθώς έβαλαν δύσκολα θέματα σε Χημεία, Φυσική στις Πανελλήνιες - Media

 

Ως ένα καθ’ όλα ορθό «τρικ» προκειμένου να υποχωρήσουν σημαντικά οι Βάσεις 2019 και «να διακριθούν οι άριστοι από τους πολύ καλούς» χαρακτηρίζει την απόφαση να «πέσουν» δύσκολα μαθήματα στις φετινές Πανελλήνιες, ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida στην οποία μίλησε ο κ. Στρατηγάκης, υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο «έσπασε» ο συνωστισμός που υπάρχει σε περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική, ενώ τονίζει ότι αν τα θέματα στη Βιολογία ήταν εξίσου δύσκολα «θα ήταν ακόμα καλύτερα τα πράγματα» σε ό,τι αφορά τις Βάσεις 2019.

Σύμφωνα με τον Στράτο Στρατηγάκη, «παρά την “αστεία” ανακοίνωση της Μαθηματικής Εταιρείας, η “σφαγή” φέτος έγινε στη Φυσική και στη Χημεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ιατρική, γιατί έχει γίνει το καλύτερο διαβατήριο για το εξωτερικό. Τα παιδιά θέλουν να μπουν, να πάρουν το πτυχίο τους και να γίνουν γιατροί σε κάποια από τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης όπου υπάρχουν δουλειές και καλοί μισθοί. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτός ο συνωστισμός».

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει ο κ. Στρατηγάκης, ότι «παλιά, στις καλές εποχές, δήλωναν ως πρώτη επιλογή των Ιατρική 980 παιδιά. Σήμερα, ο αριθμός έχει ανέλθει στους 2.500! Το πρόβλημα είναι ότι από αυτούς τους 2.500, πρέπει να ξεχωρίσουν 140 που θα περάσουν στην Ιατρική Αθήνας και άλλοι 800 που θα μπουν στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές. Δεν γίνεται αυτό» τονίζει.

Ενδεικτικά, ο Στράτος Στρατηγάκης αναφέρει ότι «πέρυσι, το 2018, έγραψαν πάνω από 19 στη Χημεία περίπου 3.500 παιδιά, ενώ το 2016 περίπου 5.000 υποψήφιοι. Οταν όλοι γράφουν πάνω από 19 πώς θα ξεχωρίσεις τους 800; Παίζεται δηλαδή αν είναι 19,7 ή 19,8. Με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται σωστή διαλογή των άριστων από τους πολύ καλούς».

Οπως εξηγεί ο πολύπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής, «νομίζω ότι ήταν πολύ σωστή επιλογή να βάλουν τα πολύ δύσκολα θέματα και στη Χημεία και στη Φυσική. Γιατί και στη Φυσική υφίστανται παρόμοια προβλήματα. Να πούμε, ενδεικτικά, ότι το 2016, στη Φυσική έγραψαν πάνω από 19 περίπου 5.000 παιδιά, ενώ το 2018 κοντά στα 2.900 παιδιά. Πώς θα ξεχωρίσεις πάλι τους 800;» διερωτάται αναφερόμενος στον τρόπο που θα διαμορφωθούν οι Βάσεις 2019.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα «οι καλοί, περίπου 3.000 παιδιά, να γράφουν πάνω από 19 σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία, και η εισαγωγή τους να παίζεται στην Εκθεση. Είναι άδικο αυτό. Εκτιμώ ότι αυτό πήγαν να διορθώσουν φέτος. Και μου έκανε μεγάλη εντύπωση, καθώς συνήθως, όταν επίκεινται εκλογές, βάζουν εύκολα θέματα για να χαϊδέψουν τ’ αυτιά υποψηφίων και γονέων» λέει ο κ. Στρατηγάκης.

Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα της Φυσικής που επιλέχθηκαν στις φετινές Πανελλήνιες προκάλεσαν την αντίδραση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών.

«Πολύ σωστά διαμαρτυρήθηκε η Ενωση Ελλήνων Φυσικών» παρατηρεί ο Στράτος Στρατηγάκης και προσθέτει:

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνεις δύσκολα τα θέματα στις Πανελλήνιες. Για παράδειγμα, ένας από αυτούς είναι το να βάλεις πολλά θέματα και να μην προλαβαίνουν να τα λύσουν. Αυτό που έκαναν φέτος, ωστόσο, στη Φυσική, ήταν να βάλουν θέματα που η δυσκολία τους ήταν στις μαθηματικές πράξεις και εξισώσεις. Αρα, σου λέει η Ενωση Φυσικών, ότι δεν εξετάσατε Φυσική, αλλά την ικανότητα του παιδιού να χειρίζεται τα μαθηματικά στη Φυσική».

Οι εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2019 και το «κλειδί» της Βιολογίας

Ερωτηθείς για τη δική του εκτίμηση για τις Βάσεις 2019, ύστερα και από την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελληνίων, ο κ. Στρατηγάκης υποστήριξε ότι «αναμένουμε όντως πτώση στο 2ο και 3ο πεδίο. Προσωπικά “βλέπω” πτώση και στο 1ο πεδίο. Σε ό,τι αφορά το 4ο επιστημονικό πεδίο, εκτιμώ ότι θα ανέβουν λίγο οι υψηλόβαθμες σχολές, που κυμαίνονται γύρω στο 15».

Ο εκπαιδευτικός αναλυτής, πάντως, τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια «γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί η διαδικασία των Πανελληνίων. Γιατί παίρνει βελτίωση, όμως ουδείς νοιάζεται. Από φέτος σταμάτησε να εξετάζεται η μετάφραση στο διδαγμένο κείμενο των Αρχαίων Ελληνικών. Μετάφραση στο διδαγμένο σημαίνει ξερή παπαγαλία. Υπάρχει μια τάση να απαλλαγούμε από την παπαγαλία, να εξετάζεται όλη η ύλη του Λυκείου, ενώ φέτος είδαμε να “πέφτουν” κάποια θέματα χωρίς ξερές ασκήσεις, που είχαν μια επαφή με τη ζωή. Το πρόβλημα» συμπληρώνει ο κ. Στρατηγάκης, «είναι πως η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα. Του χρόνου, η εξεταστική επιτροπή μπορεί να βάλει τελείως διαφορετικά πράγματα και να αιφνιδιάσει τους πάντες. Αναλογιστείτε ότι για την προετοιμασία των Πανελληνίων εξετάσεων του 2020 καθηγητές και φροντιστήρια θα βασίσουν τη διδασκαλία τους στα φετινά θέματα» αναφέρει.

Καταλήγοντας, ο Στράτος Στρατηγάκης λέει για τις Βάσεις 2019 ότι «το ξεκαθάρισμα θα ήταν τέλειο, αν έβαζαν το ίδιο δύσκολα θέματα και στη Βιολογία. Μετά τον ντόρο στη Φυσική και στη Χημεία δεν έβαλαν δύσκολα στη Βιολογία. Αν δεν είχαν κάνει πίσω θα έπεφταν περαιτέρω οι Βάσεις 2019. Φανταστείτε ότι 400 παιδιά έγραψαν πάνω από τη βάση στη χημεία. Αυτά τα παιδιά θα μπουν ιατρική. Τελεία».

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:04