search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:39
MENU CLOSE

Είναι οριστικό: Η φον ντερ Λάιεν προτείνεται για πρόεδρος της Κομισιόν

02.07.2019 17:13
Είναι οριστικό: Η φον ντερ Λάιεν προτείνεται για πρόεδρος της Κομισιόν - Media

 

Όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφάσισαν να προτείνουν την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ προτείνεται για πρόεδρος του Συμβουλίου, ο Ισπανός ΥΠΕΞ Γιοζέπ Μπορέλ για επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για πρόεδρος της ΕΚΤ.

Νωρίτερα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ ανακοίνωσε και επίσημα ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Ποια είναι η (πιθανή) νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι γεννημένη και μεγαλωμένη στις Βρυξέλλες. Εκτός από τα γερμανικά, μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά.

Είναι παντρεμένη με τον καθηγητή ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν, με καταγωγή από τον οίκο ντερ Λάιεν, έναν από τους παλιότερους αριστοκρατικούς οίκους της Γερμανίας.
 
Υπέρμαχη της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Υπερασπίστηκε με πάθος τις ευρωπαϊκές ιδιαιτερότητες που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, όπως την οικογένεια και τη θρησκεία, αλλά και την ανάγκη των Ευρωπαίων πολιτών να μιλούν όσο ευρωπαϊκές περισσότερες γλώσσες γίνεται.
 
Αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς τη δεκαετία του ’70, όταν και σπούδαζε στο Λονδίνο, ήταν στόχος των ακροαριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων της Γερμανίας.
 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γεννήθηκε (και έζησε τα πρώτα 13 της χρόνια) στο Ιξέλ των Βρυξελλών, όπου εργαζόταν ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ, ως διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Το 1971 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Κάτω Σαξονία, της οποίας πρωθυπουργός διετέλεσε ο πατέρας της από το 1976 έως το 1990. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο το 1978, αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της, καθώς ήταν στόχος ακροαριστερών τρομοκρατών της Δυτικής Γερμανίας, επιλέγοντας το «Ρόουζ Λάντσον», καθώς έμοιαζε ως περισσότερο βρετανικό. Από τότε φίλοι και συγγενείς την φωνάζουν «Röschen» (μικρό τριαντάφυλλο), το γερμανικό υποκοριστικό του βρετανικού ονόματος «Rose»
 
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν προσχώρησε στο CDU (Χριστιανοδημοκράτες) το 1990 και άρχισε να ασχολείται με την πολιτική το 1999 στην περιοχή του Ανόβερου. Από το 2003 ως το 2005 η φον ντερ Λάιεν ήταν υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Γυναικών, Οικογένειας και Υγείας στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, από το 2005 ως το 2009 Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, Ηλικιωμένων, Γυναικών και Νεολαίας και από το 2009 ως το 2013 Ομοσπονδιακή Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
 
Το 2013 έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας στην ιστορία της Γερμανίας, Το όνομά της ακούστηκε πολλές φορές για τη διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στην προεδρία του CDU και ενδεχομένως στην καγκελαρία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:37