search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:49
MENU CLOSE

Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη (Photos/Video)

03.07.2019 07:49
Πενήντα χρόνια από το πρώτο βήμα του ανθρώπου στη Σελήνη (Photos/Video) - Media

 

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου του 1969 η σεληνάκατος που μετέφερε τους αμερικανούς αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν προσεδαφίστηκε με επιτυχία στην επιφάνεια της Σελήνης.

Όπως αναφέρει το Έθνος, λίγες ώρες αργότερα τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιουλίου (ώρα Ελλάδας) ο Νηλ Αρμστρονγκ πραγματοποίησε «ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα».

To αποτύπωμα του παπουτσιού του Μπαζ Όλντριν, που πάτησε την επιφάνεια της Σελήνης 20 λεπτά μετά τον Νηλ Άρμστρονγκ.

Η φωτογραφία αυτή είναι μια από εκείνες στις οποίες βασίζουν τα επιχειρήματα τους οι θιασώτες της θεωρίας ότι η αποστολή Apollo 11 δεν έγινε ποτέ και ότι όλα όσα είδαν σε ζωντανή μετάδοση περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν σκηνοθετημένο σε κάποιο στούντιο ή σε κάποιον ειδικά διαμορφωμένο για την περίσταση εξωτερικό χώρο.

Όταν κάποια στιγμή η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από την στολή που φορούσαν τα μέλη της αποστολής Apollo 11 κάποιοι πρόσεξαν ότι οι σόλες στις μπότες των αστροναυτών είχαν διαφορετικές ραβδώσεις από αυτές του αποτυπώματος στην φωτογραφία.

Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις η NASA έσπευσε να δηλώσει ότι οι αστροναύτες είχαν μαζί τους και ένα έξτρα ζευγάρι υποδημάτων, το οποίο ήταν αυτό που τελικά φόρεσαν όταν πάτησαν την επιφάνεια της Σελήνης και το αποτύπωμα της φωτογραφίας είναι από τη σόλα αυτών των έξτρα υποδημάτων.

Το γεγονός ότι η NASA λέει πώς οι αστροναύτες άφησαν στην Σελήνη αυτά τα υποδήματα οπότε δεν μπορεί να τα δείξει η αλήθεια είναι ότι μάλλον δίνει τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας.

Το τρίτο μέλος της αποστολής Apollo 11 Μάικλ Κόλινς φωτογράφισε από το διαστημόπλοιο Columbia την σεληνάκατο Eagle, την οποία χρησιμοποίησαν ο Μπαζ Όλντριν και ο Νηλ Άρμστρονγκ για να φτάσουν στη Σελήνη.

Στον ορίζοντα διακρίνεται η Γη. Ο Κόλινς παρέμεινε στο Columbia μέχρι να ολοκληρώσουν την πρώτη ιστορική επίσκεψη στην Σελήνη οι δύο συνάδελφοι του.

Ο Κόλινς περιφερόταν για περίπου 24 ώρες ολομόναχος γύρω από τη Σελήνη και μάλιστα για διαστήματα διάρκειας περίπου 50 λεπτών χανόταν η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου στην Γη.

Παρότι ειπώθηκε ότι «από την εποχή του Αδάμ κανένας άνθρωπος δεν γνώρισε τέτοια μοναξιά» με την έννοια ότι κανείς δεν είχε βρεθεί σε τόσο μακρινή απόσταση από όλους τους άλλους ανθρώπους ο Κόλινς ανέφερε ότι ποτέ δεν αισθάνθηκε μοναξιά στο διάστημα που βρισκόταν ολομόναχος και χωρίς καμία επικοινωνίας στο διαστημικό κενό.

Η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου που μετέφερε την αποστολή Apollo 11 έξω από τη Γη για να πραγματοποιήσει την ιστορική επίσκεψη στη Σελήνη. Η εκτόξευση έγινε στις 16 Ιουλίου 1969.

Το Απόλλων 11 εκτοξεύτηκε με έναν πύραυλο Saturn V από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι και ήταν η πέμπτη επανδρωμένη αποστολή του προγράμματος Apollo.

To διαστημόπλοιο αποτελούνταν από τρία μέρη: ένα όχημα διακυβέρνησης με καμπίνα για τους τρεις αστροναύτες και ήταν το μόνο μέρος που επέστρεψε στη Γη, ένα υπηρεσιακό σκάφος το οποίο υποστήριζε το όχημα διακυβέρνησης με πρόωση, ηλεκτρική ενέργεια, οξυγόνο και νερό, και τη σεληνάκατο που είχε δύο επίπεδα -ένα χαμηλότερο για την προσελήνωση και ένα πιο πάνω για να θέσει τους αστροναύτες πίσω σε σεληνιακή τροχιά.

Αφού τέθηκαν στη σωστή κατεύθυνση προς τη Σελήνη από τον Saturn V, οι αστροναύτες αποκόλλησαν το διαστημικό σκάφος από τον πύραυλο και ταξίδεψαν για τρεις ημέρες έως ότου μπήκαν σε σεληνιακή τροχιά.

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 16:49