search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:29
MENU CLOSE

Κατρούγκαλος: Κρίμα που ο Μητσοτάκης δεν πήγε στο Debate με τον Τσίπρα

03.07.2019 10:34
Κατρούγκαλος: Κρίμα που ο Μητσοτάκης δεν πήγε στο Debate με τον Τσίπρα  - Media

 

«Τα σχεδόν δύο εκατομμύρια των συμπατριωτών μας που είδαν τη συνέντευξη αυτή, είδαν πράγματι έναν πρωθυπουργό, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις που ήταν σκληρές -πολλές φορές δεν είχαν χαρακτήρα ενημέρωσης ή πληροφόρησης, αλλά προσωπικής αποδόμησης- με τον πιο πειστικό τρόπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ.

«Είναι κρίμα που ο κ. Μητσοτάκης δε δέχθηκε να έχει μία αντίστοιχη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, για να αναδειχθούν οι προγραμματικές διαφορές, δηλαδή τι θα κάνει το κάθε κόμμα την επομένη των εκλογών, που είναι το βασικό διακύβευμα», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, παρατηρώντας ότι «το γεγονός ότι η ΝΔ κρύβεται και δε θέλει να εμφανίσει αναλυτικά το πρόγραμμά της δεν προκύπτει μόνο από αυτή την κατεξοχήν πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να φυγομαχήσει στο debate, προκύπτει γενικότερα από την προγραμματική αφωνία της ΝΔ».

«Διακίνησαν το πρόγραμμά τους σε εφημερίδες κι εκεί δεν υπάρχει λέξη για το ασφαλιστικό», είπε και διευκρίνισε: «Όσες μικρές διαρροές έχουμε ακούσει μέχρι τώρα από τον κ. Μητσοτάκη -για παράδειγμα η πρόθεση να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς η επικουρική ασφάλιση, για παράδειγμα το ότι θα περικοπεί το κόστος, δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 25%- δείχνουν, πρώτον μια πρόθεση αλλαγής των βασικών χαρακτηριστικών που έχει το ασφαλιστικό μας σύστημα -η ιδιωτικοποίησή του- και δεύτερον μία αδυναμία, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, να συνεχίσουμε να μπορούμε να πληρώνουμε τις σήμερα καταβαλλόμενες συντάξεις, γιατί αν αφαιρέσει κανείς το 1/4 των εσόδων του ασφαλιστικού φορέα, πώς θα μπορέσει να συνεχίσει να τις πληρώνει;».

Σε ό,τι αφορά την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «η θέση της ΝΔ είναι ότι μολονότι θεωρεί επιβλαβή τη συμφωνία, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι μία χώρα που σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, θα την εφαρμόσει». Όμως, «ακόμη και αυτή, η ηπιότερη σε σχέση με τα απίθανα που ακούγονταν περί μειοδοσίας, προδοσίας την περίοδο που συζητιόταν η συνθήκη των Πρεσπών και αυτή η τοποθέτηση στην πραγματικότητα είναι βαθύτατα υποκριτική, γιατί τώρα, μετά τη δημοσιοποίηση των επιστολών του πρώην πρωθυπουργού, ξέρουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι διαπραγματευόταν, όχι από ό,τι πέτυχε στη διαπραγμάτευση η ΝΔ, εξασφάλισε τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Εμείς», συνέχισε, «δε διαπραγματευτήκαμε διπλή ονομασία, διαπραγματευτήκαμε ονομασία που δε χαρίζει το όνομα Μακεδονία στη γειτονική χώρα και με αλλαγή του Συντάγματος για να μην υπάρχει ούτε ίχνος αλυτρωτισμού», ενώ «όλα αυτά δεν τα διαπραγματευόταν η Νέα Δημοκρατία, είχε βάλει τον πήχη πολύ χαμηλά και παρόλα αυτά κατάφερε κι αυτόν τον πολύ χαμηλό πήχη να μην τον ξεπεράσει».

Σχετικά με την επίδραση που είχε η Συμφωνία των Πρεσπών στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, όπως καταγράφηκε στις ευρωεκλογές, ο υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε: «Έχουμε μία επικοινωνιακή ομοβροντία ενός συγκροτήματος που είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα ταξικών συμμαχιών απέναντί μας. Όταν μιλάγαμε στο παρελθόν για το σύστημα της διαπλοκής εννοούσαμε πραγματικά αυτό το μείγμα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, όχι μόνο στην κορυφή του κράτους, αλλά στη διεπαφή του κράτους με την οικονομία, που κάθε συμφέρον έχει να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μας, να μην προχωρήσουν οι αλλαγές κυρίως στο εσωτερικό του κράτους και στο οικονομικό μοντέλο. Απέναντι σε αυτή τη σημαντική σε βάρος μας επικοινωνιακή υπεροπλία είναι πράγματι αλήθεια ότι δεν καταφέραμε να στείλουμε το μήνυμα εκεί που έπρεπε».

Ερωτηθείς αν η διαφορά των 9,5 ποσοστιαίων μονάδων με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές μπορεί να καλυφθεί μέχρι την Κυριακή ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Μπορεί να συμβεί -μολονότι δύσκολο- καθώς […] είχαμε πολύ μεγάλη αποχή στις ευρωεκλογές, πιο χαλαρή ψήφο, η ΝΔ φαίνεται να έχει εξαντλήσει τη συσπείρωσή της, ενώ περίπου 600.000 άνθρωποι που είχαν εμπιστευτεί εμάς τον Ιανουάριο του 2015 δεν κατέβηκαν ούτε να ψηφίσουν […] Πιστεύω ότι ακριβώς επειδή αυτή τη φορά ψηφίζουμε για τη ζωή μας το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό».

«Διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις για την Τουρκία»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του για τα δικαιώματα που διεκδικεί η Τουρκία στο Αιγαίο, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε: «Πρόκειται για διαστρέβλωση των θέσεων που ανέπτυξα, που αποδεικνύει το πώς ένα μιντιακό σύστημα συμφερόντων δε μεταδίδει ειδήσεις, αλλά παραπληροφορεί. Αυτό το οποίο είπα είναι ότι η Τουρκία είναι ένα αναθεωρητικό κράτος, προβάλλει δύναμη, ενώ εμείς θέλουμε η συζήτηση με την Τουρκία να γίνεται πάντοτε στη βάση του διεθνούς δικαίου και ότι η Τουρκία δεν έχει άλλα δικαιώματα από αυτά που της αναγνωρίζει η διεθνής νομιμότητα, όχι αυτά που θέλει να κερδίσει με την ισχύ της. Αυτό μεταφέρθηκε ως ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο. Σε ερώτηση, δε, για το αν υπάρχει ζήτημα συνδιαχείρισης είπα ότι αυτό το θέμα δεν είναι ούτε άμεσο, ούτε μεσοπρόθεσμο, γιατί οποιαδήποτε συζήτηση για την οικονομική εκμετάλλευση όποιων κοιτασμάτων θα βρεθούν στο Αιγαίο θα πρέπει να γίνει όταν θα έχουν οριοθετηθεί η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, μέσω προφανώς του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και με προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στάση. Αυτά που σας είπα, που δεν είναι καινούρια, είναι πάγια εθνική πολιτική, διαστρεβλώθηκαν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15