search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:50
MENU CLOSE

Τα κρίσιμα τηλεφωνήματα Τσίπρα για να κρατήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης

03.07.2019 11:16
Τα κρίσιμα τηλεφωνήματα Τσίπρα για να κρατήσει η Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης - Media

 

Τηλεφωνικές συνομιλίες με τους σοσιαλιστές ηγέτες, καθώς και με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πριν ληφθεί η απόφαση για την ηγεσία της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστές ηγέτες μετέφεραν στον πρωθυπουργό την αδυναμία εξεύρεσης συναίνεσης στην επιλογή προοδευτικού υποψηφίου για την Προεδρία της Κομισιόν και συζήτησαν μαζί του τις πιθανές εναλλακτικές επιλογές, προκειμένου να αποφευχθεί το πλήρες αδιέξοδο. 

Κατάληξαν εντέλει στην αποδοχή ενός συμβιβασμού αναγνωρίζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο βαθμό μάλιστα που αποτράπηκαν πολύ δυσμενέστερες προτάσεις για το μέλλον και τη συνοχή της Ευρώπης που θα “έφερναν” τον Βέμπερ στον προεδρικό θώκο της Επιτροπής και τον Γενς Βάιτμαν σε θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, όπου θα βρεθεί τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο των τηλεφωνικών επαφών του, ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των σοσιαλιστών και της Καγκελαρίου Μέρκελ σε συγκεκριμένους όρους, προκειμένου να συμφωνήσει και να μη σπάσει η ομοφωνία των 28. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Τσίπρας ζήτησε:

1. Τη συνέχιση της ίδιας ευρωπαϊκής πολιτικής όσον αφορά στην Τουρκία (επιβολή κυρώσεων, Κυπριακό, διάλογος κλπ), τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

2. Τη διατήρηση από την Ελλάδα του κρίσιμου χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης που έχει κομβική σημασία για την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα που δέχεται προσφυγικές ροές. 

Ο πρωθυπουργός έλαβε αυτές τις διαβεβαιώσεις τόσο από τους ηγέτες του PES όσο και από τη γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία. 

Των επικοινωνιών αυτών είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, όπου υπήρξε συναντίληψη ότι η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής είχε δώσει καταρχήν θετικά μηνύματα κατά τις επισκέψεις της στην Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τις θέσεις των δύο χωρών και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48