search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 05:59
MENU CLOSE

ΝΔ: Όλα για την αυτοδυναμία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2080
4-7-2019
05.07.2019 03:00
nd-4.jpg

 

Καθαρή εντολή, αυτοδυναμία και αποφυγή ενός λάθους της τελευταίας στιγμής: σε αυτό το τρίπτυχο κινείται η προεκλογική στρατηγική της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές. 

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν αέρα στα «γαλάζια» πανιά, ο αρχηγός της Ν.Δ., είτε σε συνεντεύξεις του είτε στο πλαίσιο των περιοδειών και των επαφών του με τους πολίτες, επιχειρεί να κάνει απολύτως σαφές το μήνυμα-στόχο της Ν.Δ. για την εκλογική αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής, το οποίο δεν είναι άλλο από την επίτευξη της αυτοδυναμίας και ταυτόχρονα της καθαρής νίκης και επικράτησης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης επαναλαμβάνει ξανά και ξανά ότι η κάλπη είναι άδεια και ότι οι πολίτες θα πρέπει να κινητοποιηθούν προκειμένου να δώσουν στη Ν.Δ. την καθαρή εντολή διακυβέρνησης της χώρας. 

Παράλληλα, τόσο ο Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος επιχειρούν να αποκρούσουν τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι η νέα κυβέρνηση δεν πρόκειται ούτε να καταργήσει τα επιδόματα που καθιέρωσε η κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε να προχωρήσει σε ανατροπές στο Δημόσιο και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ, έσπευσε να τονίσει αυτά τα δυο ζητήματα, ενώ από τον Βόλο επανέλαβε τη θέση του για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο της αύξησης του ΑΕΠ, αποκρούοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις κριτικές που δέχεται από κυβερνητικά στελέχη για αντεργατικά σχέδια. 

«Γραμμή» Μπάμπη… 
Πάντως οι φόβοι του Μητσοτάκη για ένα λάθος της τελευταίας στιγμής επαληθεύτηκαν, καθώς ο υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, μιλώντας στον Real FM, επανέφερε στο προσκήνιο πρόταση να πάει η χώρα σε προληπτική γραμμή στήριξης λέγοντας ταυτόχρονα ότι μέρος του ταμειακού αποθέματος θα μπορούσε να κατευθυνθεί στις τράπεζες για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων. 

Η δήλωση αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και υποχρέωσε τη Ν.Δ. επί της ουσίας να «αδειάσει» τον υποψήφιο βουλευτή της ο οποίος έκανε λόγο για προσωπικές του απόψεις, ενώ και η «γαλάζια» εκπρόσωπος Τύπου Σοφία Ζαχαράκη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο πιστοληπτικής γραμμής.

«Η Ν.Δ. πολλές φορές στο παρελθόν και εγώ ως αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών έχουμε τοποθετηθεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν είναι επιλογή της επόμενης κυβέρνησης η προληπτική πιστοληπτική γραμμή», τόνισε στη δήλωσή του ο τομεάρχης Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας.
«Σε ό,τι αφορά το ταμειακό απόθεμα έχουμε επίσης τονίσει ότι δημιουργήθηκε με εσφαλμένο τρόπο, με το σκούπισμα των ταμειακών διαθεσίμων, με τα υπερπλεονάσματα, με την εσωτερική στάση πληρωμών και πρέπει να αξιοποιηθεί με φειδώ και, κυρίως, επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε ο Σταϊκούρας.

Περί ονοματολογικού
Κατά τα λοιπά, η Ν.Δ. τηρεί αποστάσεις από τις αποκαλύψεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση που ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε για την ονομασία της – πλέον – Βόρειας Μακεδονίας, θέμα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες. Με άλλα λόγια, στη Ν.Δ. αποφεύγουν… όπως ο διάολος το λιβάνι να αναφερθούν στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνοντας στους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού να δίνουν τις σχετικές απαντήσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ν.Δ., σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στα όσα υποστήριξε ο Τσίπρας για το Μακεδονικό, περιορίζοντας την κριτική της, με έμμεσο τρόπο, σε ζητήματα που πλήττουν τον πρωθυπουργό. 

«Ακόμη και στις στιγμές που εξαναγκάστηκε να απολογηθεί, δεν μπορούσε να κρύψει την αλαζονεία του. Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα στον ΣΚΑΪ ήταν χρήσιμη, γιατί ξαναθύμισε στους πολίτες ότι είναι αμετανόητος για την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα μας. Κυριακή κοντή γιορτή», ήταν το σχόλιο που έκανε το «γαλάζιο» στρατόπεδο για τη συνέντευξη Τσίπρα. 

«Ανοχή στην ανομία»
Αντιθέτως, σε αιχμή του δόρατος της προεκλογικής της τακτικής των τελευταίων ημερών έχει μετατρέψει η Ν.Δ. τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, και ιδίως τα όσα προβλέπονται για πολυισοβίτες καταδικασθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Παρά το γεγονός ότι τόσο ο Τσίπρας όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου διέψευσαν κατηγορηματικά ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας λειτουργεί ευνοϊκά για αποφυλακίσεις συγκεκριμένων προσώπων, η Ν.Δ., επικαλούμενη εκτιμήσεις νομικών κύκλων, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές έκανε «δωράκια», επαναλαμβάνοντας εμμέσως τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων του ΣΥΡΙΖΑ με αντιεξουσιαστικούς κύκλους και οργανώσεις. 

«Με τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε μόνη της η κυβέρνηση, εγκληματίες που έχουν καταδικασθεί σε ισόβια για ειδεχθή εγκλήματα, ακόμη και οι τρομοκράτες της 17 Νοέμβρη, μπορούν πλέον να αποφυλακισθούν» τόνισε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη. 
Προσθέτοντας μάλιστα πως «η επιλογή της απερχόμενης κυβέρνησης να δρομολογήσει μια τέτοια πρωτοφανή εξέλιξη, επιβεβαιώνει τη νοσηρή ανοχή της σε κάθε είδους ανομία. Ακόμη και στην τρομοκρατία» και πως «η Ν.Δ., εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες, θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει τη μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28