search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:45
MENU CLOSE

Τα θρυλικότερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης (Photos/Video)

05.07.2019 09:11
Τα θρυλικότερα τηλεπαιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης (Photos/Video) - Media

 

Τα τηλεπαιχνίδια έχουν γράψει την δική τους ξεχωριστή ιστορία στο «Τζουράσικ Παρκ» της ελληνικής τηλεόρασης.

Οπως αναφέρει το MEN 24, γρίφοι για δυνατούς λύτες, ερωτήσεις γνώσεων, παζλ, διλήμματα με γνώμονα τον παράγοντα τύχη, βιτριολικές ατάκες, αγωνία στο κατακόρυφο, άφθονο γέλιο αλλά και αδρεναλίνη στα ύψη τη στιγμή που διακυβεύονται τεράστια οικονομικά κίνητρα.

Από την εποχή που η Μαρία Αλιφέρη εισήγαγε το αλήστου μνήμης σλόγκαν «Γεια σας και σας αγαπώ» στο τηλεπαιχνίδι «Τα τετράγωνα των αστέρων» (ΕΡΤ, 1980) κύλησε μπόλικο νερό στ’αυλάκι αλλά και χρήμα στις τσέπες των παικτών. Τα χρόνια πέρασαν, οι χορηγοί προσφέρουν οικονομική στήριξη στις τηλεοπτικές παραγωγές και η τηλεθέαση σκαρφαλώνει στα ύψη.

Όχι όμως πάντα, γιατί ως γνωστόν το χρήμα δεν εγγυάται την ευτυχία αλλά ούτε και την τέρψη του τηλεθεατή. Αντίθετα σε άλλους καιρούς, όχι και τόσο μακρινούς τα υλικά αγαθά δεν είχαν και τόσο μεγάλη σημασία.

Τα τηλεπαιχνίδια που άνοιξαν τον δρόμο της τηλεόρασης στην προ-μιλένιουμ εποχή ασφαλώς μνημονεύονται και νοσταλγούνται από τους θιασώτες του πρωτοποριακού, του original, αυθόρμητου τηλεοπτικού προϊόντος που επιτύγχανε με πενιχρά μέσα το αυτονόητο. Την διασκέδαση…

«Με το κλειδί στο χέρι»

Ο αξέχαστος Βλάσης Μπονάτσος με τις κραυγές του «Πότεεεεεεε; Τώωωωωωωρα» στα καλύτερα του. Φράσεις που έγραψαν ιστορία σε ένα τηλεοπαιχνίδι (ET1 90’s)

που διατηρήθηκε ζωντανό χάρη στο ταλέντο του παρουσιαστή. Οι παίκτες έπρεπε μέσα στον επιτρεπόμενο χρόνο να βρουν τα κλειδιά ενός υποτιθέμενου διαμερίσματος (σκηνικά) και εν συνεχεία να φέρουν σε πέρας όσες δουλειές τους ανατίθονταν. Έφτιαχναν καφέδες, ζέσταιναν κρουασάν και ανακάτευαν γκαρνταρόμπες.

«Mega Banca»

Παρουσιαστής, ο Γιώργος «Ladies and Gentlemen» Πολυχρονίου, από τους «γκουρού» του είδους. Για την ιστορία, από τούτο το τηλεπαιχνίδι (Mega) ξεκίνησε την καριέρα της η Ελένη Μενεγάκη έχοντας περιορισμένη συμμετοχή για να μην αναφέρουμε τη λέξη «γλάστρα».

«Το Μεγάλο Παζάρι»

Το αυθεντικό είναι πάντα το πιο πετυχημένο. Μπορεί να μην ήταν εξίσου αποκαλυπτικό αφού δεν υπήρχαν οι Ζενίλντα, Όλγα, Γωγώ και Τσέρι, ωστόσο διέθετε τα κλασικά παράθυρα, τις κουρτίνες, τα κουτιά αλλά και τον αυθεντικό Ζονκ για να μην ξεχνιόμαστε. Οι πληροφορίες μάλιστα ήθελαν τον τελευταίο να παρουσιάζει ένα «τηλεπαιχνίδι» με 090 σε κανάλι της Θεσ/νίκης.

«Κόντρες»

Ακόμη μία πετυχημένη προσπάθεια με παρουσιαστή τον Βλάσση Μπονάτσο. Από εδώ ξεπήδησε η ατάκα «είναι φοβερό, είναι τρομερό, είναι πάρα πολύ ωραίο…».

«Κόντρα Πλακέ»

Μετεξέλιξη από τις «Κόντρες» με Σπύρο Παπαδόπουλο στην παρουσίαση. Ποιος θυμάται την γλυκύτατη Πέρσα;

«Super Bingo»

Παρουσιαστής ο Νίκος Μαστοράκης.

«Γράμματα και αριθμοί»

Συνθέθηκε με τον Χρήστο Οικονόμου, ενώ κυκλοφόρησε και ως επιτραπέζιο παιχνίδι. Ήταν το πρώτο τηλεπαιχνίδι με παρουσία κοινού. Η εκπομπή ολοκληρωνόταν πάντα με το καθιερωμένο ανέκδοτο του παρουσιαστή. Άφησε εποχή.

«Ρουκ-Ζουκ»


Μεσημέρι στο Μega. Λιτό concept αλλά ιδιαίτερα δημοφιλές σε κάθε ηλικία. Θύμιζε το «χαλασμένο τηλέφωνο». Παρουσιάστρια η Μαίρη Μηλιαρέση. Επανήλθε με ιδιαίτερη επιτυχία στον ΑΝΤ1 και παρουσιάστρια τη Ζέτα Μακρυπούλια

«Τηλε – Μπλόφες»

Ο τηλεπαρουσιαστής έκανε τις ερωτήσεις. Οι απαντήσεις ήταν διαφορετικές και της έδιναν ηθοποιοί. Ο παίκτης έπρεπε να αποφύγει τις παγίδες και τις κακοτοπιές. Έκλεβε την παράσταση ο Παύλος Κοντογιαννίδης.

«Κάνε ότι κάνω»

Εκτός από τα «Τετράγωνα των αστέρων» η Μαρία Αλιφέρη παρουσίασε και το «Κάνε ότι κάνω» κάθε Σάββατο στην – τότε – ΥΕΝΕΔ (σημερινή ΕΡΤ2). Αρκετά χρόνια αργότερα, το αναβίωσε ο Σάκης Μπουλάς στον ΑΝΤ1 με λιγότερη επιτυχία.

«Λαβύρινθος»

Ενδιαφέρον τηλεπαιχνίδι προβλήθηκε από το ΜEGA όταν ακόμη ο τηλεοπτικός σταθμός βρισκόταν στα «σπάργανα» (1990). Αρκετά αγχώδες μα συναρπαστικό. Ευτυχώς δεν υπήρχε μινόταυρος!

«Κούρσα με τον χρόνο»

Με παρουσιαστή τον Κώστα Καρρά.

«Γίγαντες και νάνοι»

Επιμορφωτικό, ξενόφερτο τηλεπαιχνίδι στην κρατική τηλεόραση με τον Αργύρη Παυλίδη. Χρειάζονταν ιδιαίτερες γνώσεις σε φυσική και αστρονομία.

«Με το Α, με το Β με το Ν και το Σ»

Τηλεπαιχνίδι που απευθυνόταν σε μικρότερες ηλικίες. Σε κάθε εκπομπή οι παίκτες ταξίδευαν σε τοποθεσία της Ελλάδας και εξύφαιναν ένα παραμύθι που άρχιζε από το γράμμα της πόλης που είχαν επισκεφτεί. Για παράδειγμα στο Βόλο, όλο το παραμύθι περιελάμβανε λέξεις με αρχικό γράμμα το Β. Τo τραγούδι της εκπομπής είχε γράψει ο Τάκης Μπινιάρης.

«Τροχός της Τύχης»

Από τα πιο πετυχημένα παιχνίδια της ελληνικής τηλεόρασης (ΑΝΤ1). Ταυτίστηκε με την παρουσία του Γιώργου Πολυχρονίου που είχε πάντα την αρωγή της συμπαθέστατης Κρίστας. Προσπάθησε να διατηρήσει τον μύθο του παιχνιδιού δίχως την ίδια επιτυχία, ο Παύλος Χαϊκάλης εισάγοντας τη φράση: «και μην ξεχνάτε, αύριο άλλη μέρα άλλη τύχη». Τον Φεβρουάριο του 2015 ύστερα από 17 χρόνια από την τελευταία προβολή του παιχνιδιού, το STAR ανακοίνωσε ότι επαναφέρει την εκπομπή. Παρουσιαστής αυτή τη φορά θα ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος -στην τηλεόραση- ραδιοφωνικός παραγωγός Πέτρος Πολυχρονίδης. Στο ρόλο της συμπαρουσιάστριας ήταν το μοντέλο Τζούλια Νόβα . Η εκπομπή ύστερα από απρόσμενα μεγάλη επιτυχία και υψηλά νούμερα τηλεθέασης συνεχίζει ακόμη και σήμερα την προβολή της για πέμπτη συνεχόμενη σεζόν από το ίδιο κανάλι. Το καλοκαίρι του 2018 η συμπαρουσιάστρια της εκπομπής Τζούλια Νόβα ανακοίνωσε πως αποχωρεί ύστερα από τέσσερις σεζόν παρουσίας στην εκπομπή. Τη σεζόν 2018-2019 τη θέση της πήρε το μοντέλο Ιωσηφίνα Τζουγανάκη.

 

«Αδύναμος Κρίκος»

«Όλα τα λεφτά» η ατάκα της Έλενας Ακρίτα που έπαιζε τον ρόλο της «σιδηράς κυρίας». Αδημονούσες να δεις αυτό το περιφρονητικό βλέμμα που ενημέρωνε τον παίκτη πως μόλις είχε αποβληθεί. «Είσαι ο αδύναμος κρίκος». Φήμες θέλουν το τηλεπαιχνίδι να επανέρχεται την επόμενη σεζόν στον ΣΚΑΙ.

« Άνω Κάτω»

Το παρθενικό τηλεπαιχνίδι του ΑΝΤ1 (1990) με τον Άλκη Στέα (γνωστός και από τις γλαφυρές περιγραφές του στο καρναβάλι της Πάτρας) να γυρνάει τα ογκώδη τραπουλόχαρτα που αποτελούσαν το κύριο μέρος του σκηνικού.

«Ζωντανό Σταυρόλεξο»

Εδώ έκανε κουμάντο η Ξένια Καλογεροπούλου. Το σταυρόλεξο (ΕΡΤ) ήταν όσο χρειαζόταν σε διαστάσεις για να γίνεται ευκρινές από παίκτες και τηλεθεατές. Και… σε πανί!

«Σούπερ Μάρκετ»

Παρουσίασαν οι Μάκης Πουνέντης και Μιχάλης Τσαουσόπουλος. Οι παίκτες εισέβαλαν στο σούπερ μάρκετ και έπρεπε να γεμίσουν τα καρότσια με τα προϊόντα που τους είχαν υποδείξει. Αν μη τι άλλο πρωτότυπο και σουρεάλ…

«Βρες τη Φράση»

Τηλεπαιχνίδι με παρουσιάστρια την ηθοποιό Τζόυς Ευείδη. Προβλήθηκε από το Mega.

«Βρες το Σκοπό»

Εδώ κουμάντο έκανε ο αξιοσέβαστος Κώστας Τουρνάς. Πρόκειται για το πρώτο τηλεπαιχνίδι του Star (1993).

«Πέστο και θα γίνει»

Αποτελούσε must για κάθε πιτσιρικά που σεβόταν τον εαυτό. Μεταδιδόταν στην ΕΡΤ2 . Πολύ καλό για να είναι αληθινό. Σου εκπληρωνόταν κάθε επιθυμία. Τα γράμματα και οι αιτήσεις συμμετοχής έφταναν με το τσουβάλι. Λίγοι όμως είχαν την τύχη να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Η Τζοβάνα Φραγκούλη άψογη στο ρόλο της. Ακόμη και τον Μαραντόνα στην Ιταλία συνάντησε ένας τυχερός ποδοσφαιρόφιλος ενώ κάποιος άλλος βρέθηκε σε διαστημικό λεωφορείο της NASA! Για συνάντηση με τη Madonna, ή τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο θα σας γελάσουμε…

«Ομιλείτε Ελληνικά»


Από τα πιο ουσιαστικά και ποιοτικά τηλεπαιχνίδια αν και στερείτο επιβλητικών σκηνικών ή προχωρημένης τεχνικής υποστήριξης. Τον ρόλο της οικοδέσποινας έπαιξε αρχικά η νυν βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ την διαδέχθηκε η Μαρία Χούκλη. Ευπρέπεια, σεβασμός στον τηλεθεατή μα πάνω απ’όλα χρήσιμες πληροφορίες για τον καθένα μας. Η ελληνική γλώσσα τελικά δεν είναι εύκολη υπόθεση.

«Ναι ή όχι»

Περιορισμένης χρονικής διάρκειας με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο να παίρνει αμπάριζα τους δρόμους και τα σχολεία παρέα με ένα μπουκέτο όμορφων κοριτσιών. Μοίραζε πεντοχίλιαρα (σ.σ. τότε που τα χρήματα είχαν αξία) αφού προηγουμένως στον βομβαρδισμό ερωτήσεων που σου έκανεμ έπρεπε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να μην πεις ούτε «ναι» αλλά και «όχι». Έξυπνη ιδέα, άγγιξε τις ευαίσθητες χορδές της ελληνικής νεολαίας.

«Γίνε εκατομμυριούχος»

Με τον έμπειρο Σπύρο Παπαδόπουλο (MEGA και έπειτα ΕΡΤ), στον ρόλο του παρουσιαστή το συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι που προβάλλεται σε πολλές χώρες του πλανήτη με ιδιαίτερη επιτυχία προκάλεσε το ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού. Στην αρχή οι ερωτήσεις έμοιαζαν παιχνιδάκι, όμως όσο ανέβαινες επίπεδο τα πράγματα γίνονταν πιο δύσκολα. Το «τέρας» καραδοκούσε και έπαιρνες τα ρίσκα σου. Η όλα ή τίποτα…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 06:40