search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:02
MENU CLOSE

Χάθηκε ο έλεγχος στα έσοδα

06.02.2010 00:13
Χάθηκε ο έλεγχος στα έσοδα - Media

Παρ’ ότι το έλλειμμα καλπάζει με τάση να ξεπεράσει το 14,5%, από τον Οκτώβριο (νίκη του ΠΑΣΟΚ) μέχρι σήμερα τα δημόσια έσοδα πάνε κατά διαόλου, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να ενεργοποιήσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την οικονομία σαν καράβι που πάει ολοταχώς στα βράχια.

Παρ’ ότι το έλλειμμα καλπάζει με τάση να ξεπεράσει το 14,5%, από τον Οκτώβριο (νίκη του ΠΑΣΟΚ) μέχρι σήμερα τα δημόσια έσοδα πάνε κατά διαόλου, αφού η κυβέρνηση αδυνατεί να ενεργοποιήσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους και δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν την οικονομία σαν καράβι που πάει ολοταχώς στα βράχια.

Δυστυχώς, από την απογραφή Αλογοσκούφη το 2004, με τις σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και τη διεθνή εικόνα της χώρας, φθάσαμε στην… καταγραφή Παπακωνσταντίνου, η οποία είχε παρόμοιες επιπτώσεις. Επόμενο ήταν να ανοίξει η όρεξη τόσο των διεθνών κερδοσκόπων και τοκογλύφων όσο και των παραγόντων στο εσωτερικό που χρόνια επιχειρούν να τινάξουν στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος – εργασιακές σχέσεις, ασφάλιση  συντάξεις, υγεία, παιδεία κ.λπ. Με βασικό στόχο την αύξηση των εσόδων του κράτους το τελευταίο τρίμηνο του 2009 κατά 8%, ο μέχρι σήμερα απολογισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρνητικός: μείωση 25% (!), με επιπτώσεις και στην ιλιγγιώδη αύξηση του ελλείμματος. Πρόκειται για κατάρρευση των εισπρακτικών μηχανισμών. Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για εφορίες με μείωση εσόδων 60% (!) και ελάχιστες με αύξηση, που δεν ξεπερνά το 3,5%…

Μάλιστα η μείωση 25% θεωρείται πλασματική λόγω των έκτακτων εσόδων από τα τέλη μεταβίβασης ακινήτων, που αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω των ατυχέστατων δηλώσεων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών για αλλαγή στη φορολόγηση ακινήτων. Να θυμίσουμε επιπλέον ότι:

Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ προσδιόριζε το έλλειμμα περίπου στο 8,5%, αλλά μετά την καταγραφή εκτοξεύθηκε και πλησιάζει ολοταχώς το 14,5%!

Ο Γ. Παπανδρέου μιλούσε για 31 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, εκ των οποίων έλεγε ότι μπορούσαν να εισπραχθούν αμέσως τα 5!

Σε κάθε πε ρίπτωση η περιγραφή αυτής της κατάστασης και των νέων δεδομένων της καταγραφής από την ίδια την κυβέρνηση ενίσχυσαν την αναξιοπιστία της χώρας, ενώ έγιναν και επικοινωνιακές γκάφες, με ανακοινώσεις προκειμένου να μετρηθούν οι αντιδράσεις σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων ή ανακοινώσεις με διαρροές (η περίπτωση της Κίνας), των οποίων η διάψευση οδήγησε σε εκτόξευση των speads…

Πανηγύρι με τις επιστροφές του ΦΠΑ

Πρώτη φορά η συνολική είσπραξη του ΦΠΑ, ειδικά αυτή την περίοδο, που έγιναν οι περιοδικές δηλώσεις για το τελευταίο τρίμηνο του 2009, μέχρι στιγμής είναι αρνητική. Δηλαδή το Δημόσιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πλήρωσε περισσότερα για επιστροφές ΦΠΑ απ’ όσα εισέπραξε…

Με βάση δειγματοληπτικούς ελέγχους, τεράστιος αριθμός δηλώσεων ΦΠΑ υποβάλλεται με βάση εικονικά νούμερα και αυτό διότι οι περισσότεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν την «πεποίθηση» – και είναι αλήθεια – ότι δεν γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων και κυρίως τιμολογίων. Αποτέλεσμα, η τεράστια φοροδιαφυγή με επιστροφή ΦΠΑ. Συμπληρώστε την αθρόα κυκλοφορία πλαστών τιμολογίων, τα οποία προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη αιμορραγία.

Βάσει ρύθμισης του Αλογοσκούφη, ακόμη και όταν πρόκειται για μεγάλα ποσά, το Δημόσιο υποχρεούται να επιστρέφει το 90% του ποσού, να παρακρατεί το 10% και μετά να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, οι οποίοι συνήθως κινούνται με τους… ρυθμούς του ελληνικού Δημοσίου.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59