04/08/2020 08:55:27
8.7.2019 / ΜΗΝAΣ ΒΙΝΤΙAΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2080 στις 4-7-2019

Ο Αντύπας, οι χωρικοί και οι τσιφλικάδες…

Ο Αντύπας, οι χωρικοί και οι τσιφλικάδες… - Media

 

Το Θεσσαλικό Θέατρο, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα, παρουσιάζει σε περιοδεία το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου. Πρώτες παραστάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στη Λάρισα.

Επόμενος σταθμός η Αθήνα, στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 16 Ιουλίου, και ακολουθεί περιοδεία στη Θεσσαλία.

Το έργο. «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον θεσσαλικό κάμπο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα, που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η παράσταση. «Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγουμε ένα ‘‘βιβλίο’’, ένα σεντούκι μνήμης για τον θεσσαλικό κάμπο, και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας εκείνης εποχής του κάμπου» εξηγεί η διευθύντρια του Θεσσαλικού και διασκευάστρια του έργου Κυριακή Σπανού.

Να σημειωθεί ακόμα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Θεσσαλικό Θέατρο έχει προσκληθεί να πάρει μέρος στο «Butrinti Summer Festival» στο Βουθρωτό Αλβανίας, που διεξάγεται στο υπέροχο Ρωμαϊκό Θέατρο της περιοχής, στις 12 Ιουλίου.

INFO

Προσαρμογή - σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού. Σκηνικά: Απόστολος - Φωκίων Βέττας. Κοστούμια  - κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Kίνηση: Ρούλα Καραφέρη. Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη.

Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μαμιός, Αλέξανδρος Μουκάνος, Χρίστος Κορδέλας

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.