search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:42
MENU CLOSE

Ο Αντύπας, οι χωρικοί και οι τσιφλικάδες…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2080
4-7-2019
08.07.2019 06:00
eirini-odysseas.jpg

 

Το Θεσσαλικό Θέατρο, μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του χειμώνα, παρουσιάζει σε περιοδεία το έργο «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Νίκου Φώσκολου. Πρώτες παραστάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ, στη Λάρισα.

Επόμενος σταθμός η Αθήνα, στο Κηποθέατρο Παπάγου, στις 16 Ιουλίου, και ακολουθεί περιοδεία στη Θεσσαλία.

Το έργο. «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», πρόκειται για θεατρική προσαρμογή του σεναρίου του Νίκου Φώσκολου, που έγινε κινηματογραφική επιτυχία σε σκηνοθεσία Βασίλη Γεωργιάδη και ξεδιπλώνει τις μεγάλες συγκρούσεις που εξελίχτηκαν ανάμεσα σε κολίγους και τσιφλικάδες στον θεσσαλικό κάμπο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, με βασικό αίτημα τη διανομή της γης στους ακτήμονες χωρικούς. Η περίοδος αυτή αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση των αγώνων των Θεσσαλών χωρικών.

Το κείμενο αφηγείται δύο ιστορίες. Η πρώτη ιστορία είναι η δολοφονία του Μαρίνου Αντύπα, που πλήρωσε με τη ζωή του τις ιδέες του για διανομή της γης του θεσσαλικού κάμπου στους χωρικούς. Η δεύτερη είναι η ιστορία μιας οικογένειας τσιφλικάδων και της σύγκρουσης που ξεσπάει άγρια ανάμεσα στα δύο αδέλφια, ακριβώς επειδή υποστηρίζουν διαφορετικές αξίες. Την άγρια σύγκρουση των δύο αδελφών εντείνει η διεκδίκηση της ίδιας γυναίκας.

Η παράσταση. «Η βασική ιδέα της παράστασης είναι η ανίχνευση της μνήμης για τα γεγονότα εκείνης της εξέγερσης. Ανοίγουμε ένα ‘‘βιβλίο’’, ένα σεντούκι μνήμης για τον θεσσαλικό κάμπο, και ψάχνουμε εικόνες, μουσικές και σκιές που τριγυρίζουν ακόμα στον κάμπο. Το σενάριο της ταινίας είναι κι αυτό πια ένα κομμάτι της συλλογικής μνήμης. Και η μνήμη συνορεύει με την ποίηση. Επιχειρούμε μια ποιητική αναπαράσταση της σκοτεινής αλλά και ελπιδοφόρας εκείνης εποχής του κάμπου» εξηγεί η διευθύντρια του Θεσσαλικού και διασκευάστρια του έργου Κυριακή Σπανού.

Να σημειωθεί ακόμα ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του το Θεσσαλικό Θέατρο έχει προσκληθεί να πάρει μέρος στο «Butrinti Summer Festival» στο Βουθρωτό Αλβανίας, που διεξάγεται στο υπέροχο Ρωμαϊκό Θέατρο της περιοχής, στις 12 Ιουλίου.

INFO

Προσαρμογή – σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού. Σκηνικά: Απόστολος – Φωκίων Βέττας. Κοστούμια  – κατασκευές: Ολυμπία Σιδερίδου. Μουσική: Κώστας Βόμβολος. Kίνηση: Ρούλα Καραφέρη. Βοηθός σκηνοθέτης: Σταματία Καγκελάρη.

Παίζουν (αλφαβητικά): Θανάσης Ζέρβας, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρσέλα Λένα, Δημήτρης Μαμιός, Αλέξανδρος Μουκάνος, Χρίστος Κορδέλας

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 19:41