search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:10
MENU CLOSE

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί: Πολύ επικίνδυνο βήμα η ανακοίνωση της Τεχεράνης για το ουράνιο

07.07.2019 11:08
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί: Πολύ επικίνδυνο βήμα η ανακοίνωση της Τεχεράνης για το ουράνιο - Media

 

O ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε την Κυριακή εξαιρετικά επικίνδυνη κίνηση την απόφαση του Ιράν να ξεκινήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε επίπεδα άνω του 3,67% και κάλεσε εκ νέου την Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Τεχεράνης.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε και εκείνος την απόφαση της Τεχεράνης κάνοντας λόγο για “παραβίαση” της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, όπως είπε στο Reuters ένας εκπρόσωπος της προεδρίας.

Ο Μακρόν υπενθύμισε την προθεσμία της 15ης Ιουλίου για την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, χωρίς να αναφερθεί στο τι θα συμβεί μετά την ημερομηνία αυτήν.

“Πρόκειται για ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο βήμα”, δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο. “Το Ιράν παραβίασε την επίσημη δέσμευσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μην εμπλουτίσει ουράνιο πέραν ενός συγκεκριμένου επιπέδου. Καλώ τους φίλους μου, τους επικεφαλής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας-υπογράψατε αυτή τη συμφωνία και είπατε ότι μόλις προβούν σε αυτό το βήμα θα επιβληθούν βαριές κυρώσεις–αυτό ήταν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Πού είστε;”, σχολίασε ο Νετανιάχου.

“Ο εμπλουτισμός ουρανίου γίνεται για έναν λόγο μόνο, για την κατασκευή ατομικής βόμβας”, είπε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, σφοδρός πολέμιος της συμφωνίας του 2015.

Το Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα ότι υπαναχωρεί από μια ακόμα δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ότι θα ξεκινήσει εντός της ημέρας να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα άνω του 3,67%, το όριο που ορίστηκε από τη συμφωνία της Βιένης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:09