search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:41
MENU CLOSE

Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν οι κάλπες

07.07.2019 15:15
Αντίστροφη μέτρηση για να κλείσουν οι κάλπες - Media

 

Στις 7 το απόγευμα κλείνουν οι κάλπες των κρίσιμων εθνικών εκλογών, με τα κόιμματα να περιμένουν με αγωνία τα exit polls, το πρώτο κύμα των οποίων θα δημοσιοποιηθεί εκείνη την ώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα επιτελεία των κομμάτων οι εκλογολόγοι γράφουν και σβήνουν, προσπαθώντας να εκτιμήσουν τι μέλλει γενέσθαι, ενώ στις 9 το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση των πρώτων επισήμων αποτελεσμάτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ζήτημα της συμμετοχής, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι «αυτοψία» του «Π» σε εκλογικά τμήματα του λεκανοπεδίου, από το πρωί και ως νωρίς το απόγευμα έδειξε ότι η συμμετοχή ήταν μάλλον χαμηλή.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το news247.gr, πολύ κοντά στην αυτοδυναμία φαίνεται πως είναι η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με βάση το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών η ΝΔ θα χρειαζόταν ποσοστό μόλις 32% προκειμένου να επιτύχει αυτοδυναμία μόλις κλείσουν οι κάλπες, καθώς το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρέθηκε κάτω του 3% έφτασε στο πολύ υψηλό 20,96%. Με το 33,12% που έλαβε η ΝΔ στην ευρωκάλπη θα εξέλεγε 155 βουλευτές.
 
Αν το πρώτο κόμμα των βουλευτικών εκλογών φτάσει στο 39 με 40%, τότε τα πράγματα για την επόμενη κυβέρνηση διαμορφώνονται κάπως έτσι:
  • Σε επτακομματική Βουλή, αν είναι πρώτη η ΝΔ όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα πάει στους 155 βουλευτές. Αν είναι εξακομματική, θα πάει στους 158. Σε πεντακομματική, θα φτάσει στους 162 και σε τετρακομματική, το πρώτο κόμμα θα πάει στις 166 έδρες.
  • Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 το ποσοστό αυτοδυναμίας ήταν υψηλό, στο 37,8% καθώς τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν μόλις 6,4%.
  • Στις εκλογές του Γενάρη 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αγγίξει την αυτοδυναμία καθώς είχε λάβει 36,34% (149 έδρες) ενώ το ποσοστό αυτοδυναμίας ήταν 36,92%, με τα εκτός Βουλής κόμματα να συγκεντρώνουν 8,6%.
 
Οι εκλογές γίνονται με τον νόμο Παυλόπουλου σύμφωνα με τον οποίο προβλέπονται τα εξής:
 
Το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους 50 εδρών, άρα, απομένουν προς διανομή άλλες 250 έδρες οι οποίοι κατανέμονται αναλογικά σε όσα κόμματα καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3%.
 
Ο αριθμός των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα προκύπτει από ένα πηλίκο στο οποίο αριθμητής είναι το γινόμενο του 250 (όσες οι προς διανομή έδρες) επί το ποσοστό που θα λάβει το κόμμα και παρανομαστής είναι το άθροισμα των ποσοστών όλων των κομμάτων που μπαίνουν στη Βουλή (αφαιρείται δηλαδή από το 100% το άθροισμα των κομμάτων που μένουν εκτός Κοινοβουλίου).
 
Με βάση αυτόν τον μηχανισμό του νόμου Παυλόπουλου, εάν υποθέσουμε ότι όλα τα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή, δηλαδή ο παρανομαστής σε αυτήν την περίπτωση είναι ο μέγιστος (100) τότε το μέγιστο απαιτούμενο ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα φτάνει στο 40,4% (250Χ40,4/100=101).
 
Για κάθε 1% που θα λάβουν τα κόμματα τα οποία δεν θα μπουν στη Βουλή, μειώνεται κατά 0,4% το ποσοστό που είναι αναγκαίο για την αυτοδυναμία.
 
Στην περίπτωση που το κόμμα που θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου εξασφαλίσει αυτοδυναμία, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
 
Οι επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείο Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών 2019 αναμένεται να γίνουν από τον υπηρεσιακό υπουργό, Αντώνη Ρουπακιώτη. Μέχρι τις 23.00 θα υπάρχουν οι πρώτες ασφαλείς σταυροδοσίες για τους υποψηφίους βουλευτές ανά περιφέρεια.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 23:40