search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:40
MENU CLOSE

Δύο στα δύο για τον Μητσοτάκη

08.07.2019 05:35
Στα 17,4 ευρώ το «μεροκάματο» των υπό αναστολή σύμβασης - Διαφορετικές ταχύτητες αναστολών και εργαζομένων με την παράταση του μέτρου - Media

 

Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούν να πανηγυρίζουν στην Πειραιώς – πέρα από την προφανή νίκη με 39,8% και 158 έδρες στη νέα Βουλή – είναι το γεγονός ότι η ΝΔ κατάφερε να γίνει η πρώτη αυτοδύναμη κυβέρνηση στη μετάμνημονιακή εποχή. Ισχυρή εντολή τετραετίας με αυτοδύναμη κυβέρνηση είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ισχυρή εντολή και αυτοδυναμία έλαβε.

Δύο στα δύο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιφύλαξαν οι κάλπες: Και καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτοδυναμία και μάλιστα αρκετά ισχυρή. Όσοι υποστήριζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί στρατηγική ήττα μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν καθώς το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα συγκράτησε μεγάλο μέρος των δυνάμεων του και δικαίως μπορεί να αποκαλείται ισχυρή αντιπολίτευση.

Πάντως, για την ώρα στη ΝΔ επικρατεί η ευφορία της νίκης ενώ πολλοί από τους βουλευτές κλείνουν… ραντεβού με τους ράφτες τους για να ετοιμάσουν τα υπουργικά κοστούμια, καθώς την Τρίτη – πριν καν ακόμα κοπάσουν οι πανηγυρισμοί – ορκίζεται η νέα κυβέρνηση και ξεκινά η δουλειά.

Οι διαρροές ονομάτων για τις κυβερνητικές θέσεις από τις πρώτες ώρες της «γαλάζιας» εκλογικής νίκης μοιάζει να επιβεβαιώνει τη δήλωση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για το «κυβερνητικό σχήμα που είναι ήδη έτοιμο». Η νικητήρια ομιλία του, άλλωστε, δεν είχε κορώνες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι θα είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και ότι θα δουλέψει για να πείσει και όσους δεν ψήφισαν τη ΝΔ.

Ο νέος πρωθυπουργός έχει πολλούς λόγους για να εμφανίζεται ενωτικός, και γιατί ο ηττημένος των εκλογών (ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας) είναι μια ισχυρή αντιπολίτευση (31,6% με 86 έδρες στη Βουλή) που παρά τη φθορά της διακυβέρνησης κατάφερε να μην «χαρίσει» τη διψήφια διαφορά στον μεγάλο νικητή της εκλογικής αναμέτρησης.

«Δεν ζητώ περίοδο χάριτος»

Στα αξιοσημείωτα της νικητήριας ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η επανάληψη των δεσμεύσεων για λιγότερους φόρους, πολλές επενδύσεις, ανάπτυξη και αποτελεσματικό κράτος, ενώ υποστήριξε ότι επιστρέφουν η διαφάνεια, η λογοδοσία και η αξιοκρατία. «Η εθνική μας φωνή δυναμώνει στην Ευρώπη. Ξεκινάμε τώρα. Η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι. Δεν ζητώ περίοδο χάριτος. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Οικοδομούμε ένα ευρύ μέτωπο συναίνεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και μεταξύ άλλων ο νέος πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι «η νέα κυβέρνηση θα δουλέψει σκληρά, ομαδικά και με σεμνότητα. Με σεβασμό στην ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε. Το κύρος της δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί. Λάθη στην πορεία μπορεί να υπάρξουν. Όμως δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η εργατικότητα και η απόλυτη προσήλωση στον κεντρικό στόχο. Που δεν είναι άλλος από το να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα διεθνή πρακτορεία στις ανταποκρίσεις τους για την αλλαγή σκυτάλης στο Μαξίμου τονίζουν ότι οι επενδυτές περιμένουν από τον πρωθυπουργό να αποδείξει ότι ισχύει η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του, όπως έγραψε χαρακτηριστικά το Bloomberg, το οποίο σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 20:40