search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:49
MENU CLOSE

Οι διακοπές κάνουν καλό στην καρδιά

08.07.2019 06:02
Οι διακοπές κάνουν καλό στην καρδιά - Media

 

Οι διακοπές αποτελούν απαραίτητο «συστατικό» για υγιή καρδιά, διότι μας απαλλάσσουν έστω και παροδικά από το στρες το οποίο την αρρωσταίνει.

Οι διακοπές αποτελούν απαραίτητο «συστατικό» για υγιή καρδιά, διότι μας απαλλάσσουν προσωρινά από το στρες το οποίο την αρρωσταίνει.

«Ο οργανισμός έχει ανάγκη τον ύπνο για να ξεκουραστεί ο εγκέφαλος, καθώς και την χαλάρωση για να ηρεμήσει», λέει ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, διευθυντής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευρωκλινική Αθηνών. «Όλες οι μορφές στρες έχει φανεί ότι αυξάνουν την καρδιαγγειακή θνησιμότητα. Προ δεκαετίας, λ.χ., ο ημιτελικός ενός Μουντιάλ έφτασε στα πέναλτι, τα οποία είναι ιδιαίτερα στρεσογόνα. Την εβδομάδα μετά από αυτόν τον αγώνα, οι άρρενες οπαδοί και των δύο χωρών του ημιτελικού, εμφάνισαν περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά. Αντιθέτως, οι γυναίκες δεν επηρεάστηκαν καθόλου».

Το ίδιο συνέβη και με μεγάλους σεισμούς στο Τόκυο και την Καλιφόρνια. Για ένα μήνα μετά από τους σεισμούς η θνησιμότητα από καρδιά ήταν αυξημένη. Το ίδιο συμβαίνει και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως έδειξαν μελέτες στην Αργεντινή και την Αγγλία στην εποχή της μεγάλης τραπεζικής κρίσης. «Η ελληνική κρίση υπερτερεί σε διάρκεια και ένταση όλων αυτών», τονίζει ο κ. Ρίχτερ.

Ορόσημο οι διακοπές

Δεδομένου, λοιπόν, ότι βιώνουμε έντονο στρες, καθίσταται σαφές ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο διακοπές. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι «οι περισσότεροι, όταν θέλουν να αλλάξουν κάτι στη ζωή τους, βάζουν ως ορόσημο το “μετά το καλοκαίρι”», λέει ο κ. Ρίχτερ. «Η διακοπή της καθημερινότητας για σημαντικό χρονικό διάστημα, βοηθά να αυτοσυγκεντρωθούμε και να προσπαθήσουμε να μεταβάλλουμε πράγματα και καταστάσεις που δεν μας αρέσουν στη ζωή μας».

Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, προσπαθήστε να μεταβάλετε ριζικά τον τρόπο ζωής σας εν’ όψει του επικείμενου χειμώνα. Ο κ. Ρίχτερ συνιστά:

  • Να περπατάτε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα
  • Να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Να χάσετε το υπερβάλλον βάρος
  • Να διακόψετε το κάπνισμα, εάν καπνίζετε.

Πάνω απ’ όλα όμως «συνιστώ να χαλαρώσετε, να γελάσετε, να ερωτευτείτε και να “γεμίσετε τις μπαταρίες σας”, για να μην νιώσετε εξαντλημένοι από τον Οκτώβριο», προσθέτει.

Τι να προσέξουν οι καρδιοπαθείς

Όσον αφορά τους καρδιοπαθείς, καλό είναι να λάβουν ορισμένα μέτρα το καλοκαίρι:

  • Να μετράτε την πίεσή σας τις ημέρες με έντονη ζέστη, διότι υπάρχει περίπτωση να πρέπει να μειώσετε το διουρητικό που παίρνετε
  • Να ρωτήσετε τον καρδιολόγο σας αν μπορείτε να πάτε διακοπές όπου θέλετε. Ένας ασθενής, λ.χ., που έπαθε πριν από έναν μήνα έμφραγμα, δεν είναι σώφρων να  πάει διακοπές σε απομακρυσμένο νησί, όπως τα Κουφονήσια, εξηγεί παραστατικά ο κ. Ρίχτερ.
  • Να ρωτήσετε τον καρδιολόγο σας τι ποσότητες φαρμάκων πρέπει να πάρετε μαζί σας και προμηθευτείτε τα. Στον προορισμό σας μπορεί να μην υπάρχουν.

Μην ξεχνάτε, τέλος, να χαμογελάτε και να είστε αισιόδοξοι. «Άλλοι σχεδιάζουν ένα χρόνο πριν πως θα περάσουν επτά μέρες σε αυτή τη γη της επαγγελίας που είναι δική μας όλο το χρόνο», καταλήγει ο ειδικός.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 21:47