25/02/2020 18:50:40

Παραμένει αντισυστημική η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ;  

Συνεργάτες Τσίπρα: «Το μόνο που απομένει στον κ. Μητσοτάκη είναι να αποπέμψει τον νέο διοικητή της ΕΥΠ» - Media

 

Το να πει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντισυστημικό κόμμα είναι τουλάχιστον αστείο. Σε καμία περίπτωση, ένα κόμμα που κυβέρνησε τον τόπο για 4,5 χρόνια δε μπορεί να θεωρηθεί αντισυστημικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σύστημα. Είναι κόμμα εξουσίας.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο αλλά. Και αυτό αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματος. Το 31,5% του ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν ένα ποσοστό που τον εδραιώνει στον χώρο της Κεντροαριστεράς ως την πολύ μεγάλη δύναμη, είναι όμως οι ψηφοφόροι του κεντροαριστεροί και «προοδευτικοί»; Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα, καθότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται με γοργούς ρυθμούς προς τον «μετασχηματισμό» του. 

Αν δει κανείς τα αποτελέσματα των εκλογών, δε μπορεί να γίνει αντιληπτό καθαρά προς τα πού κινήθηκαν οι «αντισυστημικοί» ψηφοφόροι. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα καθαρά συστημικό, οπότε δύσκολα μπορεί να εκφράσει τους αντισυστημικούς, το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. 

Το ΜέΡΑ25, έλαβε ένα ποσοστό αρκετό για να μπει στη Βουλή και ναι, είναι αντισυστημική η ψήφος. Το ίδιο ισχύει και με την Ελληνική Λύση. Εκφράζει πολλούς ακραίους ψηφοφόρους. Αλλά ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση είναι το 7,14% του εκλογικού σώματος. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιο ποσοστό της αντισυστημικής ψήφου. Αδιαμφισβήτητα. Είναι ένα κόμμα που «συγκρούστηκε με μιντιακά συγκροτήματα», «συγκρούστηκε με ανθρώπους του κεφαλαίου», «συγκρούστηκε με την Ευρώπη». Αυτά ως προς το αφήγημα, το πώς συγκρούστηκε και το πόσο το κρίνει καθένας διαφορετικά. 

Στο συμπέρασμα λοιπόν που καταλήγουμε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ αντισυστημική ψήφο στους κόλπους του. Ευρωσκεπτικιστών πολιτών που δε θέλουν ένα «γύρισμα στο παρελθόν των Μνημονίων, του ΔΝΤ και της λιτότητας». Και αυτό είναι το στοίχημα για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, πώς μπορεί να προχωρήσει στον… μετασχηματισμό και τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης αλλά ταυτόχρονα να παραμείνει μία αντισυστημική φωνή. 

Το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, θα φανεί τις επόμενες μέρες. Θα το δείξει η ρητορική του. Θα ξανακατέβει στους δρόμους όπως είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο βουλευτής και ξάδερφος του Πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας ή θα κάνει μία καθαρά προγραμματική αντιπολίτευση; Μένει να το δούμε. Αυτό που ξέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει όσο κανείς είναι αντιπολίτευση. Ακόμα και όταν κυβερνούσε κυριαρχούσε και στους δύο ρόλους. Και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.