15/08/2020 18:48:44

Η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση: Πάνω από το 60% θέλει τη νέα κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία

Η πρώτη μετεκλογική δημοσκόπηση: Πάνω από το 60% θέλει τη νέα κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία  - Media

 

Θετικά Θετικά κρίνουν οι πολίτες τη κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές.

Όπως αναφέρει στο υπόμνημά της η εταιρεία δημοσκοπήσεων Καπα Research, στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, ταραχώδης και δυσερμήνευτη, προστέθηκε τελευταία ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό: οι περίοδοι χάριτος έχουν εκλείψει.

Η νέα κυβέρνηση, στην πρώτη εβδομάδα σχηματισμού της, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα κυβερνητικά σχήματα της τελευταίας 20ετίας (βλ. δημοτικότητα υπουργών των κυβερνήσεων μετά το 2000 από τη βάση δεδομένων της Κάπα Research), όπως αναφέρει.

Στη συνέχεια, προσθέτει ότι τα αποτελέσματα του έργου της, η ευκρίνεια των παρεμβάσεών της, η ηθική των μελών της και η επιμονή της στα δύσκολα θα κρίνουν το χρονικό εύρος βιωσιμότητάς της. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 60%) την θέλει να εξαντλεί την τετραετία. Οι πολίτες αναμένουν κινήσεις – με αποφασιστικότητα – στους τομείς του φορολογικού, της ασφάλειας, των επενδύσεων, της Παιδείας και του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Στις εκλογές νίκησε περισσότερο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ενωτική φιλελεύθερη Κεντροδεξιά παρά η ρεβανσιστική Δεξιά. Μπορεί η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να θολώνει το τοπίο, ωστόσο, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και οι υπουργοί που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις δημοφιλίας αποδίδουν ακριβέστερα την εικόνα.

Σε σχέση με την αποδοχή των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκης, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 62%, και ακολουθούν ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης με 57%, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης 55%, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος με 54 % και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με 53%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ικανοποιητικό αποτέλεσμα (τουλάχιστον για το 63% των πολιτών), παραμένει στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης, σαν ο κανόνας της εξαφάνισης της περιόδου χάριτος να ισχύει και για την αντιπολίτευση. Στις 7 Ιουλίου ευνοήθηκε εκλογικά από την ανάγκη ελέγχου μιας καλπάζουσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης πουπρομήνυε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Στις 26 Μαΐου, όμως, είχαν ήδη φανεί οι αδυναμίες του.

Σε αντίθεση με το κοινό της συντηρητικής παράταξης που επιζητεί και επιβραβεύει τους επιτυχημένους και τους ισχυρούς, τα κοινά που έλκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάζονται από ιστορίες επιτυχίας, σίγουρους νικητές ή αλαζονικές συμπεριφορές της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφώς καλύτερες επιδόσεις ως outsider, ως πολιτικός εκφραστής των outsider της ελληνικής κοινωνίας, και όχι ως φαβορί ούτε ως success story. Η αλλαγή πλεύσης πριν τις εθνικές εκλογές και τα πρώτα μετεκλογικά δείγματα γραφής ήταν στη σωστή κατεύθυνση και συνάδουν με την παραπάνω εκδοχή. Η ταχύτητα και η ποιότητα του μετασχηματισμού του κόμματος θα κρίνουν τις αντοχές του στην αντιπολίτευση.

Το σχετικά ήπιο κλίμα που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές είναι παραπλανητικό: ο παλιός διχασμός είναι πάντα ζωντανός. Οι ερωτώμενοι ακροβατούν μεταξύ διχασμού και ανοχής στην παρούσα κυβέρνηση, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα (47% θετικών vs. 45% αρνητικών συναισθημάτων). Η σύγκρουση για τα προβλήματα της χώρας θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο απότομα.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.