search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:58
MENU CLOSE

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης ξεκινά: Για φαντάσου…

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2081
11-7-2019
14.07.2019 03:00
shutterstock_323224214-1.jpg

 

Για ακόμη μια χρονιά ξεκίνησε η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά από 4 έως 14 ετών να απελευθερώσουν – μέσα από μια σειρά βιωματικών δράσεων – τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και παράλληλα να έρθουν σε επαφή με την ποίηση, τη λογοτεχνία, την αφήγηση, τη μουσική, το θέατρο, τα μαθηματικά κ.ά…

Πρόκειται για εργαστήρια που δημιουργήθηκαν από καταξιωμένους συγγραφείς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, εμψυχωτές και καλλιτέχνες τα οποία θα βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης με έναν τρόπο ψυχαγωγικό, που θα διεγείρει τον συναισθηματικό τους κόσμο, καλλιεργώντας όλες τους τις αισθήσεις.

Έτσι, με θέμα «Για φαντάσου…», η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης θα δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μας φίλους να ακούσουν τη φωνή των λουλουδιών ή των αστεριών αλλά και τη δυνατότητα να ταξιδέψουν μέχρι τον πλανήτη Άρη, έτσι ώστε να διαπιστώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι θα κατορθώσουν να ζήσουν εκεί κάποια μέρα.

Παράλληλα, τα παιδιά θα δουν τους αγαπημένους τους ήρωες να «ξεπηδούν» μέσα από τα βιβλία, με τη βιβλιοθήκη να μετατρέπεται σε σχολή μαγείας, χώρο για κυνήγι θησαυρού ή ακόμα και χρονομηχανή! Τέλος, θα μπορέσουν να ζήσουν τα όνειρά τους, δημιουργώντας μια ιστορία όπου πρωταγωνιστές θα είναι αυτά τα ίδια!

Η φετινή Καλοκαιρινή Εκστρατεία ξεκίνησε την 1η Ιουλίου (θα διαρκέσει έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2019) και αποτελεί μια συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) της ΕΒΕ με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη. Υλοποιείται από το ΔΕΒ με τον συντονισμό της ΕΒΕ και ο σχεδιασμός της πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, η οποία απαρτίζεται από την Καλή Κυπαρίσση, τη Σοφία Λεβαντή, την Ιωάννα Ρωμηού και τη Μαρία Σταγώνη.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ενώ για τον συντονισμό των δράσεων αξιοποιείται από τις Βιβλιοθήκες – καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού – η ιστοσελίδα www.network.nlg.gr.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις θεματικές των εργαστηρίων που θα κάνουν τη γνώση, την πιο ευχάριστη και ψυχαγωγική εμπειρία για τους μικρούς μας φίλους.

Για φαντάσου… τα μαξιλάρια των ονείρων μου (για παιδιά 8-14 ετών).

Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι περίοδοι της ζωής του ανθρώπου όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα. Ένα μέλλον που συχνά μετατρέπεται σε πηγή άγχους, αλλά και ελπίδων…

Για φαντάσου… να εξερευνούσαμε τον πλανήτη Άρη! (για παιδιά 10-14 ετών).

Ένα μαγικό «ταξίδι» στον πλανήτη Άρη και παράλληλα μια κλεφτή ματιά στο μέλλον! Μια περιπλάνηση της φαντασίας και του νου, ένα ταξίδι γνώσης για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη. Στο πρόγραμμα αυτό τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις συνθήκες που επικρατούν στον Άρη, αναζητώντας τον τρόπο που θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε κάποτε σε αυτόν!

Για φαντάσου… να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους (για παιδιά 5-8 ετών). Σε ένα «ταξίδι» στον ουρανό, τα παιδιά μαθαίνουν για τους αστερισμούς και τους πολυάριθμους μύθους τους.

Για φαντάσου… να ήσουν μάγος! (για παιδιά 4-14 ετών). Η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε σχολή μαγείας, ο βιβλιοθηκονόμος σε σπουδαίο μάγο και τα παιδιά σε μαθητευόμενους μάγους, ανακαλύπτοντας τον πραγματικό αλλά εξίσου μαγικό κόσμο!

Για φαντάσου… ότι ταξιδεύεις στο παρελθόν, στην αρχαία Αθήνα, στην Αθήνα του Περικλή! (για παιδιά 5-8 ετών και 10-14 ετών). Σε ένα ταξίδι στον χρόνο, τα παιδιά αποκτούν ρόλους και ζουν στην Αρχαία Αθήνα! Παίρνουν μέρος στις γιορτές της πόλης, επισκέπτονται τα μνημεία της, βλέπουν παραστάσεις στο θέατρο, πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου, ξεφυλλίζουν βιβλία, συλλέγουν το υλικό τους και απολαμβάνουν μια σειρά από δελεαστικές δραστηριότητες!

Για φαντάσου… το καλοκαίρι «την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» για παιδιά 5-10 ετών και 7-14 ετών. Οι μικροί μας φίλοι διαβάζουν ποιήματα, παραμύθια κι έπειτα ανακαλύπτουν και σχεδιάζουν τον δικό τους δρόμο μέσα στο καλοκαίρι, όπως ακριβώς τον ονειρεύονται!

Για φαντάσου… τα κείμενα και οι εικόνες, οι ήρωες και οι τίτλοι να ξέφευγαν από τα βιβλία! (για παιδιά 9-11 ετών). Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και τα βιβλία βρίσκονται ανοιχτά στο πάτωμα. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και σκόρπισαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Τα παιδιά καλούνται να τα βρουν και να τα επιστρέψουν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα. Προσοχή όμως, το καθετί πρέπει να τοποθετηθεί στο δικό του βιβλίο και στη δική του ιστορία…

Για φαντάσου… τι μπορούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά (για παιδιά 6-12 ετών). Είναι γεγονός: Όλοι χρησιμοποιούμε τα μαθηματικά καθημερινά, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Αν το σκεφτούμε καλύτερα, θα διαπιστώσουμε ότι τα μαθηματικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι με πολλούς τομείς της ζωής μας. Αποτελούν την παγκόσμια γλώσσα του κόσμου μας ενώ από την αρχαιότητα ακόμα βοηθούν την ανθρωπότητα τόσο το να εξηγήσει όσο και στο να δημιουργήσει. Τα παιδιά κατανοούν τη σημασία τους και τα χρησιμοποιούν ώστε να τελειοποιήσουν τη δημιουργικότητά τους.

INFO:

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία της

Εθνικής Βιβλιοθήκης

θα διαρκέσει έως

τις 7 Σεπτεμβρίου 2019.

Πληροφορίες: network.nlg.gr

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50