search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 04:05
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανάβει» η συζήτηση για την «πασοκοποίηση» και την εκλογή προέδρου από τη βάση

16.07.2019 07:02

 

Τον δρόμο της «ενοποίησης» παίρνουν ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτική Συμμαχία, πορεία που φάνηκε να επισφραγίζεται στην χθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού της δεύτερης από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη.

Ουσιαστικά μιλάμε για ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές Συνέδριο το οποίο τελικώς φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου. Προς το παρόν το Συντονιστικό θα μετατραπεί σε Γραμματεία ώστε να μπορεί να πραγματοποιεί συνεδριάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο οπότε θα σχηματιστεί μια κοινή με τον ΣΥΡΙΖΑ Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα προετοιμάσει το Συνέδριο.

Στο μεταξύ «πράσινο φως» φαίνεται πως δίνουν τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο σενάριο εκλογής προέδρου από τη βάση καθώς χτες εκφράστηκαν θετικά για το ενδεχόμενο, χωρίς πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας να τοποθετηθεί.

Από την άλλη το θέμα της πολιτικής και ιδεολογικής φυσιογνωμίας του κόμματος φαίνεται να προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη χθες ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, κομβικό στέλεχος των 53 που βρίσκεται κοντά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, διαφώνησε με την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα της σοσιλαδημοκρατίας ή της κεντροαριστεράς, χαρακτηρίζοντας «επιπόλαιους» όσους το προτείνουν. Άφησε δε αιχμή για το θέμα της εκλογής από τη βάση αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα νέα μέλη που θα εγγράψει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μοναδικό ρόλο να ψηφίζουν για πρόεδρο σε κάθε συνέδριο. Ο ίδιος έθεσε θέμα για μέλη με πλήρη πολιτικά δικαιώματα που θα συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων. Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός στην εγγραφή νέων μελών χωρίς να ζητούνται ιδεολογικά διαβατήρια.

«Μη ελκτική» προοπτική χαρακτήρισε τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του ο Πάνος Σκουρλέτης τις προηγούμενες μέρες. Βασική επιδίωξη είπε είναι, επεξηγώντας τα περί μετασχηματισμού που είπε ο Αλέξης Τσίπρας ως γείωση με την κοινωνία ενίσχυση ή αποκατάσταση της παρουσίας του κόμματος στους μαζικούς χώρους, στην αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα.

Ανακοινώσεις για τα πρόσωπα σε ρόλους – κλειδιά στην Βουλή

Το ενδιαφέρον σήμερα στρέφεται στις ανακοινώσεις για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις κλειδιά της κοινοβουλευτικής ομάδας και ειδικότερα στο αν θα αξιοποιηθούν και πρόσωπα της Προοδευτικής Συμμαχίας.  Η κοινοβουλευτική ομάδα συνεδριάζει στη Βουλή το απόγευμα (6μ.μ.) για πρώτη φορά μετά τις εκλογές.

Ειδικότερα αναμένεται να οριστεί Αντιπρόεδρος της Βουλής, τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Διευθυντής και Γραμματέας της ΚΟ. Ανακοινώσεις αναμένονται επίσης και για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, ενώ είναι πιθανό οι χρεώσεις τομέων, δηλαδή ο ορισμός τομεαρχών να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο Αλέξης Τσίπρας βολιδοσκόπησε πρόσωπα κι εξέτασε επιλογές δεδομένου ότι και ο αριθμός των θέσεων με ρόλο στη Βουλή δεν είναι απεριόριστος. Ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος κρατά κλειστά τα χαρτιά του έως τις τελικές ανακοινώσεις. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η επιλογές του προέδρου θα αποτυπώνουν και θα σηματοδοτούν και τη μετεξέλιξη του κόμματος και προς ποια κατεύθυνση.

Χαρίτσης ή Αχτσιόγλου

Σε ό,τι αφορά τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από την Έφη Αχτσιόγλου που ακούγεται εδώ και μέρες και η ίδια κατά πληροφορίες έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεχίσει σε αυτό το πόστο και μετά τις εκλογές, στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα του Αλέξη Χαρίτση.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες στις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αξιοποίηση, ευρύτερα, του Γιάννη Ραγκούση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 02:15