search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35
MENU CLOSE

Δίκτυο (Διαμαντοπούλου) για το εκλογικό αποτέλεσμα: Ο κίνδυνος για τη ΝΔ να βρεθεί στο ποσοστό του 2012 

17.07.2019 09:50
Δίκτυο (Διαμαντοπούλου) για το εκλογικό αποτέλεσμα: Ο κίνδυνος για τη ΝΔ να βρεθεί στο ποσοστό του 2012  - Media

 

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος που πραγματοποίησε το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που αποτελεί το «Think Tank» της Άννας Διαμαντοπούλου. 

Η βασική εκτίμηση της Άννας Διαμαντοπούλου μας εξηγεί πως η ΝΔ είναι μεν ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, όπως φαινόταν και από τις δημοσκοπήσεις, προειδοποιεί όμως και το κυβερνών κόμμα για το ποσοστό που έλαβε. 

Όπως γράφει η ανάλυση του Δικτύου, η ψήφος στις δύο αναμετρήσεις του Μαΐου  και του Ιουλίου είναι σε μεγάλο ποσοστό ψήφος «ανοχής». «4 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ απαντούν πως η ψήφος τους αποτελεί τιμωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι θετική ψήφο στη ΝΔ. Αν αφαιρέσουμε αυτό το ποσοστό από τους ψηφοφόρους του Ιουλίου, τότε βρίσκουμε τα εκλογικά «στεγανά» του κόμματος που είναι το ποσοστό του Μαΐου 2012.  

Γράφει μεταξύ άλλων το Δίκτυο: 

Παρά το σαφές προβάδισμα και την δημιουργία της κρίσιμης πλειοψηφίας που ακολούθησε την ΝΔ κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης και εκφράστηκε υπέρ της στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαϊου & Ιουνίου) ένα σημαντικό στοιχείο που καταγράφηκε στην ενδιάμεση έρευνα της Alco (Ιουν. 2019) μας δείχνει πως από το πλειοψηφικό ρεύμα της ΝΔ δεν λείπει το συνηθισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαινόμενο της ρευστότητας της ψήφου και τις μετακίνησης ψηφοφόρων ανάμεσα στα κόμματα, ανάλογα με το ερώτημα και το διακύβευμα της κάθε αναμέτρησης. 4 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ (Μαϊου 2019) απαντούν πως η ψήφους τους αποτελεί τιμωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι θετική ψήφο στη ΝΔ. Αν αφαιρέσουμε αυτό το ποσοστό από τους ψηφοφόρους του Ιουλίου τότε βρίσκουμε τα εκλογικά «στεγανά» του κόμματος που είναι το ποσοστό του Μαΐου 2012 (Α. Σαμαράς – περίπου 20%), όπου η ΝΔ προσήλθε στην κάλπη χωρίς ισχυρό αντίπαλο και χωρίς άμεσο διακύβευμα (το οποίο τέθηκε στην αμέσως επόμενη αναμέτρηση).

Η συγκεκριμένη κάρτα στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς την ηγεσία του κόμματος αλλά και προς το πολιτικό σύστημα συνολικά πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια σχεδιασμών και υπολογισμών με την παλαιά νοοτροπία της «ιδιοκτησίας» των ψηφοφόρων. Φαινόμενο το οποίο οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της η ηγεσία της ΝΔ κατά την άσκηση της διακυβέρνησης.

  • Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:35