search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:24
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Γρήγορα βήματα για την «επανίδρυση» – Μετασχηματισμός με… ασάφειες που φέρνουν εντάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2082
18-7-2019
18.07.2019 03:00
ΣΥΡΙΖΑ: Γρήγορα βήματα για την «επανίδρυση» - Μετασχηματισμός με… ασάφειες που φέρνουν εντάσεις - Media

Σήμα επιτάχυνσης της διαδικασίας μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο Αλέξης Τσίπρας από το βράδυ των εκλογών κι έπειτα. Το θέμα του χρόνου έθιξε και από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο λέγοντας ουσιαστικά ότι δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που δεν έχει πίστωση χρόνου μετά και τα πρώτα αρνητικά δείγματα γραφής, αλλά ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί εν κινήσει, παράλληλα με το έργο της δυναμικής αντιπολίτευσης, ώστε να προστατευθούν κατακτήσεις του προηγούμενου διαστήματος στα εργασιακά και το κοινωνικό κράτος, είπε σε γενικές γραμμές ο αρχηγός πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το στοίχημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είναι το μεγάλο οργανωτικό κόμμα, ώστε να αντιστοιχηθεί η κοινωνική βάση με την οργανωτική δομή. Μετά την εμπιστοσύνη που έδειξαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι ψηφοφόροι του 2015 ψηφίζοντάς τον για τρίτη φορά, το «δάνειο» έγινε συμβόλαιο και ταυτόχρονα εντολή μετασχηματισμού με γοργά βήματα από ένα κόμμα οργανωτικό, μικρό, με «τεράστια όμως εκλογική επιρροή», σε μια «μεγάλη παράταξη, ένα σύγχρονο και μαζικό αριστερό, προοδευτικό κίνημα με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και στην κοινωνία».

Ένα εικοσιτετράωρο και κάτι αργότερα, το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε με τους συμμάχους της Προοδευτικής Συμμαχίας για τα θέματα της μετεξέλιξης της συνεργασίας και αποφασίστηκε καταρχάς η συγκρότηση κοινής οργανωτικής επιτροπής με τον ΣΥΡΙΖΑ (από Σεπτέμβριο), η οποία θα προετοιμάσει την πορεία προς το συνέδριο. Η προοπτική που διαφαίνεται είναι αυτή της ενσωμάτωσης της Προοδευτικής Συμμαχίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να θέτει κανείς θέμα αλλαγής ονόματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας τη συζήτηση έθεσε καταρχάς έναν αριθμητικό στόχο, η ένταξη νέων μελών να ανέλθει στο 10% των ψηφοφόρων (από 2% που είναι σήμερα η αναλογία, όπως είπε), δηλαδή περί τα 180.000 μέλη. Πέραν αυτού, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, αλλά στοχεύει σε έναν γόνιμο διάλογο που τον Σεπτέμβριο (σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) ο διάλογος θα καταλήξει και σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Διαφωνία σε σχέση με το άνοιγμα καθαυτό δεν υπάρχει, δύσκολα άλλωστε κάποιος θα έβρισκε επιχειρήματα, ειδικά εφόσον όλοι ομονοούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και πρέπει να παραμείνει ισχυρός πυλώνας του πολιτικού συστήματος και κόμμα εξουσίας που διεκδικεί τη διακυβέρνηση.

Μέλη ή… «φίλοι»;

Ο τρόπος όμως που τίθεται φαίνεται να τροφοδοτεί την καχυποψία μερίδας στελεχών του κόμματος.

Ο αριθμητικός στόχος των 180.000 μελών σε συνδυασμό με το άνοιγμα της συζήτησης για εκλογή προέδρου από τη βάση – δηλαδή από το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών και όχι από το συνέδριο – παραπέμπει σε λογική αρχηγικού μοντέλου και ισχυροποίησης της ηγεσίας. Προς το παρόν βέβαια η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας δεν τίθεται επίσημα και από τα πάνω, αλλά προβάλλεται ως προβληματισμός που ανακινείται από τα κάτω. Τη Δευτέρα οι διαρροές μετά τη συνεδρίαση με το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας ανέφεραν ότι το θέμα τέθηκε από την πλευρά των συμμάχων, τμήμα των οποίων το βλέπει θετικά – κατά μία δεύτερη άποψη δεν έχει ιδιαίτερο νόημα εφόσον δεν υπάρχει δεύτερος υποψήφιος για την ηγεσία.

Ωστόσο φωνές εντός του κόμματος θέτουν και την ποιοτική διάσταση του θέματος – ενδεικτικά, δημόσια έχουν αναφερθεί τις τελευταίες μέρες και ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, κορυφαίο στέλεχος των 53+.

Για παράδειγμα διατυπώνουν το ερώτημα τι θα κάνουν αυτά τα 180.000 μέλη, αν υποτεθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να πιάσει ή έστω να προσεγγίσει τον στόχο. Θα ψηφίζουν τον αρχηγό κάθε τέσσερα χρόνια στα συνέδρια ή – εφόσον επίσημα διακηρυγμένη επιδίωξη είναι να φτιαχτεί κόμμα – θα εμπλακούν ενεργά με την κομματική δουλειά μέσα από τις τοπικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και τους κοινωνικούς χώρους, θα μετέχουν δε στη διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων;

Ειρήσθω εν παρόδω, κάποιοι κάνουν την εκτίμηση ότι με δεδομένο ότι ο στόχος αυτός δεν είναι και πολύ ρεαλιστικός η λύση που θα αναδειχθεί στο τέλος θα είναι η εκλογή από τα μέλη και τους «φίλους», η ηγεσία θα καταφύγει δηλαδή στην αξιοποίηση της λεγόμενης «εκλογικής επιρροής».

Παράλληλα, τίθεται το ερώτημα ποια πολιτική φυσιογνωμία θα έχει το νέο κόμμα, καθώς πολλοί ξορκίζουν τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση και τη μετεξέλιξη σε Κεντροαριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να καθησυχάσει με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή λέγοντας «κανένας δεν θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, που ονομάστηκε αλλιώς, δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ». Μίλησε επίσης για αλλαγές σε σχέση με τη «φόρμα» και όχι σε σχέση με τις αρχές, τις αξίες και το ιδεολογικό πρόσημο. Ωστόσο αρκετοί από την εσωκομματική «αντιπολίτευση» δείχνουν να μην εφησυχάζουν εκτιμώντας ότι ο καθησυχασμός μπορεί να αποδειχτεί ρητορικός.

Η συζήτηση αυτή πάντως δεν φαίνεται ότι θα κυλήσει τελείως ανέφελα και ήδη μια πρώτη ένταση – με αφορμή, πάντως, άλλα θέματα – καταγράφηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με πρωταγωνιστές τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 18:23