search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15
MENU CLOSE

Brexit… bahalo: Η Βουλή μπλοκάρει την έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία

18.07.2019 16:16
Brexit... bahalo: Η Βουλή μπλοκάρει την έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία - Media
 
Απογοητευμένη εμφανίστηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επειδή βουλευτές της κυβέρνησής της απείχαν από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για την τροπολογία που μπλοκάρει οποιαδήποτε προσπάθεια μιας μελλοντικής κυβέρνησης να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο για να διασφαλίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
 
“Η πρωθυπουργός είναι προφανώς απογοητευμένη επειδή ορισμένοι υπουργοί δεν ψήφισαν”, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. “Αναμφίβολα, ο διάδοχός της θα το λάβει υπόψη του όταν σχηματίσει τη δική του κυβέρνηση”, προστίθεται στο ίδιο κείμενο.
 
Τέσσερις υπουργοί απείχαν από την ψηφοφορία, αψηφώντας τις οδηγίες που είχε δώσει η Τερέζα Μέι. Οι υπουργοί Επιχειρηματικότητας και Διεθνούς Ανάπτυξης, Γκρεγκ Κλαρκ και Ρόρι Στιούαρτ, δεν σκοπεύουν να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, όπως ανέφεραν συνεργάτες τους.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, που είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τη Μέι στην ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία, έγραψε στο Twitter ότι ούτε εκείνος ψήφισε, επειδή νόμιζε εσφαλμένα ότι το κόμμα του είχε δώσει την άδεια να μην το κάνει.
 
Η κυβέρνηση υπέστη βαριά ήττα στην ψηφοφορία αυτή, καθώς η τροπολογία που είχαν υποβάλει οι βουλευτές Χίλαρι Μπεν του Εργατικού Kόμματος και Άλιστερ Μπερτ των Συντηρητικών εγκρίθηκε με 315 ψήφους υπέρ έναντι 274 κατά. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 17 βουλευτές του Συντηρητικού Kόμματος ενώ άλλοι 30 απείχαν. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.
 
Η κίνηση της Βουλής των Κοινοτήτων θεωρείται προληπτικό πλήγμα κατά της εξουσίας του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον Guardian.
 
Ο Μπόρις Τζόνσον, το απόλυτο φαβορί για να αναλάβει την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος και κατά συνέπεια την πρωθυπουργία, έχει αρνηθεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διακόψει την κοινοβουλευτική περίοδο και κατά συνέπεια τη λειτουργία του κοινοβουλίου, για να μπορέσει να διασφαλίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου.
 
Η τροπολογία ορίζει ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να λειτουργεί τουλάχιστον για πέντε ημέρες ανά δεκαπενθήμερο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου ώστε να ενημερώνεται από την κυβέρνηση για την πρόοδο του νομοσχεδίου που αφορά την τοπική διακυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας.
 
Οι πολέμιοι του σκληρού Brexit βουλευτές ελπίζουν ότι με το κοινοβούλιο ανοιχτό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα μπορέσουν να βρουν έναν μηχανισμό για να εμποδίσουν το Brexit χωρίς συμφωνία.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 16:15