search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:02
MENU CLOSE

Τσίπρας: Θα στηρίξουμε προσπάθεια μείωσης των πλεονασμάτων – Θα μας βρείτε απέναντι σε μέτρα κοινωνικής επιβάρυνσης

20.07.2019 20:15
Τσίπρας: Θα στηρίξουμε προσπάθεια μείωσης των πλεονασμάτων - Θα μας βρείτε απέναντι σε μέτρα κοινωνικής επιβάρυνσης - Media

 

Κριτική για όσα είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κυρίως για όσα δεν είπε άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας – ειδικότερα αναφέρθηκε σε 6 ένοχες σιωπές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Θέλησε ωστόσο να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής της «θεσμικής αντιπολίτευσης που σκοπεύει ν ασκήσει στέλνοντας μήνυμα στήριξης υπό προϋποθέσεις στην κυβέρνηση σε τυχόν προσπάθεια διαπραγμάτευσης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Διευκρίνισε ότι προϋπόθεση αποτελεί η όποια διεκδίκηση μειωμένων πλεονασμάτων να εντάσσεται σε ένα σχέδιο που δεν θα φέρνει νέα επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. «Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θα μας βρείτε σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία. Η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή» είπε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάθηκε ιδιαιτέρως στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων κατά το εισαγωγικό σκέλος της ομιλίας του ασκώντας κριτική στον πρωθυπουργό. Ειδικότερα:

  • Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι γρήγορα πέταξε «λευκή πετσέτα» και δεν διαπραγματεύεται για να ζήτημα που ήταν στην κορυφή των προεκλογικών της δεσμεύσεων προκειμένου να υλοποιήσει φορολογικές ελαφρύνσεις, ζήτημα για το οποίο συνειδητοποιεί τις 10 πρώτες μέρες της διακυβέρνηση ότι ήταν «υπόσχεση χωρίς βάση».
  • Επιπλέον, παρατηρώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του δεσμεύτηκε απέναντι στους εταίρους ότι θα τηρήσει τη δημοσιονομική συμφωνία και τη συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα, υπογράμμισε ότι αυτό σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ, περίπου 2 δισ. ευρώ.
  • Εκτίμησε ως εκ τούτου ότι η κυβέρνηση είτε θα αναγκαστεί να μην υλοποιήσει τις φορολογικές της δεσμεύσεις είτε θα λάβει ισοδύναμης αξίας μέτρα επιβάρυνσης της ελληνικής κοινωνίας.

Οι 6 ένοχες σιωπές

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι είναι ανησυχιτικά όσα δεν είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μας μιλήσατε για 6 αλήθειες αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις 6 ένοχες σιωπές σας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας συγκεκριμένα:

«Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει».

«Τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν»;

«Δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης.

«Δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές.

[Δεν είπατε για] η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά

Η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50% [διερωτήθηκε τι θα πράξει η ΝΔ κ αι με αυτήν].

Κριτική για Τσουβάλα, Ελληνικό και Πρέσπες

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αναστήλωση του κομματικού κράτους – επαναφέρατε τους κομματικούς επιτετραμμένους στις θέσεις ΓΓ των υπουργείων είπε και αναφέρθηκε και στο θέμα της υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στον πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Επιτέθηκε για το θέμα της τοποθέτησης του πρώην αρχηγού της αστυνομίας στο Μάτι Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, πρόσωπο στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιτεθεί για την τραγωδία στο Μάτι.

Επίσης εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, με βασική αρμοδιότητα να τρέξει την επένδυση στο Ελληνικό, τοποθέτησε τον κ. Οικονόμου, στέλεχος μέχρι πρότινος της Lamda Development, της εταιρίας που τρέχει την επένδυση στο Ελληνικό.

Έντονη κριτική άσκησε και για την Συμφωνία των Πρεσπών, στηλιτεύοντας την αλλαγή στάσης μετά τις εκλογές για την οποία επικαλέστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας και του αναπληρωτή υπουργού αρμόδιους για της ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Καλά ξεμπερδέματα» ευχήθηκε ειρωνικά με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός σας».

Τα 2 πρότζεκτ και η σιωπή για τα εθνικά

Προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει δύο βασικά πρότζεκτ να τρέξει, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού.

Τέλος επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι στην ομιλία του ήτα πολύ φειδωλός στα εθνικά θέματα και δεν είπε κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα. «Δεν είπατε κουβέντα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Δεν είπατε κουβέντα για το Κυπριακό την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:01