search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:53
MENU CLOSE

Οι 10 πρώτες εντυπώσεις από τη νέα βουλή

22.07.2019 08:02
4858904.jpg

 

1. Πριν από όλα, έχουμε μια καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν βασίζεται σε παρά φύσιν συμμαχίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν υπόγειες συναλλαγές και ύποπτα πάρε δώσε. Η νέα κυβέρνηση δεν θα λειτουργεί υπό καθεστώς πιέσεων, εκβιασμών, ιδεολογικών επιμειξιών και τυχοδιωκτικών επιδιώξεων. 

2. Η  απουσία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής από τα έδρανα του κοινοβουλίου  καταγράφεται ως μια σημαντική νίκη της ελληνικής δημοκρατίας, δίχως αυτό να σημαίνει ότι  η γενικότερη σύνθεση της Βουλής δεν επιδέχεται σημαντικών ποσοτικών και ποιοτικών αναβαθμίσεων. Ωστόσο, το γεγονός και μόνο ότι το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής δεν εκπροσωπείται πλέον στη Βουλή αποτελεί από μόνο του ένα ανυπολόγιστο κέρδος για τη δημοκρατία μας, κάτι που δεν συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Επί πλέον εκλείπει και ο πειρασμός των σκοτεινών συνδιαλλαγών της με το «αντιφασιστικό» μέτωπο, που είχαν γίνει διακριτές στο πρόσφατο παρελθόν. 

3. Από την βουλή είναι ηχηρή η απουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η απουσία αυτή χρεώνεται ιστορικά στην Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας ότι οι παρενέργειές της έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται και θα  προκαλέσουν γενικότερες επιπτώσεις στο χώρο της λεγόμενης «κεντροαριστεράς» στο εγγύς μέλλον, μαζί με μια σειρά ακόμα άστοχων  (υποβολιμαίων;) ενεργειών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.     

4. Βελόπουλος και Βαρουφάκης  μας συνδέουν μελαγχολικά με τις απεχθέστερες παρενέργειες της κρίσης και με τον ακραίο λαϊκισμό των τελευταίων δέκα ετών που ταλανίζουν την χώρα. 

5. Το δίχως άλλο έχουμε να κάνουμε με την καλύτερα προετοιμασμένη  κυβέρνηση, τουλάχιστον από τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Αυτό δεν προδικάζει την επιτυχία ούτε φυσικά την αποκλείει. Ωστόσο, η καλή προετοιμασία είναι ενδεικτική  μιας καινοφανούς αντίληψης  στα πολιτικά χρονικά που αν μη τι άλλο, ξαναζωντανεύει τις ελπίδες μας. 

6. Άλλη μια καινοτομία της νέας κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι δεν χρησιμοποίησε το πολιτικό στερεότυπο  της καμένης γης. Και πολύ σωστά, καθώς  η κοινωνία γνωρίζει καλύτερα την κατάστασή της και κυρίως δεν επιλέγει κυβέρνηση για να πολιτευτεί με δικαιολογίες και να επιρρίψει ευθύνες αλλά για την αποτελεσματικότητά της στο να επιλύει τα υπάρχοντα προβλήματα.  

7. Είναι εμφανής η διάθεση της κυβέρνησης  Μητσοτάκη να θέσει τέρμα στο διχασμό της κοινωνία και τις αθλιότητες του «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» πάνω στον οποίο επένδυσε την πολιτική του στρατηγική ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μεγάλο στοίχημα και το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση στην πλειοψηφία της κοινωνίας. 

8. Το κάλεσμα του πρωθυπουργού στις προγραμματικές του δηλώσεις:  «Ας χειροκροτήσουμε όλοι μαζί την απομάκρυνση του ναζιστικού μορφώματος από την ελληνική βουλή», όχι μόνο δεν βρήκε την αυτονόητη ανταπόκριση του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά αντίθετα ανέδειξε την πιο απεχθή εκδοχή του πολιτικού μας συστήματος, την κομματοκρατία, την εσωστρέφεια, την στοιχειώδη έλλειψη κοινοβουλευτικής ευαισθησίας …  Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν φιλοτιμήθηκε να χειροκροτήσει! 

9. Θλιβερό και αναχρονιστικό φαινόμενο είναι η θρησκευτική ορκωμοσία των βουλευτών. Το πρόβλημα κακώς και παραπλανητικά  εντοπίζεται στο ποιος ορκίζεται με θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο. Οι βουλευτές οφείλουν να  δίνουν όρκο πίστεως στο σύνταγμα και όχι στις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Η πρακτική αυτή αποτελεί στίγμα  σε βάρος της Δημοκρατίας μας. Πρόκειται για μια εξοργιστική παρέμβαση- επιβεβαίωση της εμπλοκής της Εκκλησίας στις υποθέσεις του κράτους, για μιαν αναχρονιστική παράδοση που οφείλουν άμεσα όλα τα κόμματα σε συνεννόηση μεταξύ τους να επιλύσουν. 

10. Από ότι φαίνεται, αυτή η κυβέρνηση θα κληθεί να γυρίσει την πιο επώδυνη σελίδα της μεταπολιτευτικής περιόδου τοποθετώντας εκ νέου την Ελλάδα στον σύγχρονο κόσμο και κλείνοντας ταυτόχρονα τον κύκλο της μεταπολίτευσης…     

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24