04/06/2020 20:08:10

Προγραμματικές δηλώσεις-Αλέξης Τσίπρας: «Πολιτική της ΝΔ, το λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους»

Αλέξης Τσίπρας: «Η κυβέρνηση τρώει από τα έτοιμα...» - Media

 

Να ανοίξει τα χαρτιά της κάλεσε την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, καταρχάς σε βασικά σημεία όπως το ζήτημα των πλεονασμάτων αλλά και ως προς το αν θα διατηρήσει ή όχι τα «θετικά μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης» συνολικού ύψους 7 δις για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ εξαπέλυσε επίθεση για το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ναι μεν προτείνει μειώσεις έως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, όπως και η ρυθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, όμως προβλέπει και ελάφρυνση στις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό κατά 300 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα έδωσε και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η εύνοια προς τα μεγάλα εισοδήματα λέγοντας πως η μείωση για ένα σπίτι στο Κερατσίνι θα είναι 77 ευρώ ενώ για την Εκάλη η έκπτωση θα είναι 700 ευρώ έκπτωση. «Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

ΕΝΦΙΑ και αφορολόγητο

Επίσης, σχετικά με το αφορολόγητο ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε το επιχείρημα της ΝΔ ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης παραπέμπει στην επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος και όχι στο πλαστικό χρήμα. «Να μη γελιόμαστε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό «για όσους επικοινωνούμε με τους θεσμούς σημαίνει άλλο πράγμα», για τον κύριο Ρέγκλινγκ συνδέεται με ένα μέτρο που το ΔΝΤ είχε επιβάλλει και το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε, δηλαδή τη μείωση του αφορολογήτου. «Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώστε ξανά τις ελαφρύνσεις που εμείς εξασφαλίσαμε, και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9% θα είναι πολύ μεγάλο πισωγύρισμα και δε θα περάσει έτσι, θα το καταλάβει ο ελληνικός λαός αν κ θα χτυπήσει κυρίως τους αδύναμους» προειδοποίησε.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους χαμηλούς αριθμούς προσλήψεων σε Υγεία και Παιδεία όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξασφαλίσει δημοσιονομικό χώρο για πολλαπλάσιες προσλήψεις.

Εξέφρασε ανησυχία για τη ΔΕΗ: Σημείωσε, ειδικότερα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επί 4 χρόνια κράτησε τη ΔΕΗ όρθια χωρίς ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ, χωρίς να υλοποιήσει το σχέδιο Σαμαρά για Μικρή ΔΕΗ, ενώ παράλληλα δεν αύξησε τα τιμολόγια όταν η κυβέρνηση Σαμαρά τα είχε αυξήσει αθροιστικά 60%.

«Εμείς διατηρήσαμε το δημόσιο χαρακτήρα» είπε και πρόσθεσε «ακούμε με ανησυχία να μιλάτε για ανάγκη ιδιωτικοποίησης των δικτύων». Διερωτήθηκε τι σημαίνει η ιδιωτικοποίηση ενός φυσικού μονοπωλίου, ποια επόμενη μέρα επιφυλάσσεται για τη ΔΕΗ αλλά και για τα τιμολόγια των καταναλωτών.

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για το «κρυφτό με το ασφαλιστικό». «Αυτά που λέτε σηματοδοτούν βόμβα στα θεμέλια της δημόσιας ασφάλισης» είπε. «Δε θα σας αφήσουμε σε χλωρό κλαρί εάν πάτε να κάνετε ξανά παιχνίδια με τις θυσίες των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Τέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει να «ξηλώσει» την απλή αναλογική πριν καν την εφαρμόσει με το επιχείρημα ότι στους Δήμους θα φέρει ακυβερνησία, κλπ «Παιχνίδια θεσμικών ακροβασιών με το Σύνταγμα να μην τα επιχειρήσετε» υπογράμμισε ανεβάζοντας τόνους.

Κλείνοντας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι διαφωνεί «επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, αλλά κυρίως γιατί ανησυχούμε βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν».

Αναλυτικά σημεία της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα

Το, ήπιο, κλίμα που κυριάρχησε σχολίασε εισαγωγικά από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο Αλ. Τσίπρας και, επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επικαλέστηκε μια βρετανική παροιμία: You can't teach an old dog, new tricks, δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

Για λαϊκισμό κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας

Στην αρχή της ομιλίας του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επεχείρησε να αντικρούσει τη μομφή του αντιπάλου του ότι ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας δηλαδή) είναι λαϊκιστής.

Παίρνοντας αφορμή από την πρόσφατη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN και τη φράση του ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας.

Για το λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (...) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.

Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει:

«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι είμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, το Σεπτέμβρη του ‘15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: «Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ.

Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».

Αλ. Τσίπρας: 7 δισ. μόνιμα μέτρα και 1,7 δισ. εφάπαξ πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο και μετά

Παραθέτοντας τα θετικά μέτρα που πήρε η κυβέρνησή του από την έξοδο από τα μνημόνια και μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για 7 δισ. ευρώ μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης και 1,7 δισ. εφάπαξ. 7 δισ. μόνιμα μέτρα από το Σεπτέμβρη του ‘18 εως και το 2020, από τα οποία 5,2 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ψηφίσει και υλοποιήσει μέσα στο ‘18 και ‘19. Συν 1,7 εφάπαξ στο τέλος του '18, πρόσθεσε.

«Αυτό ήταν το τέταρτο μνημόνιο; Αυτό ήταν το τέλος των μνημονίων», σημείωσε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αφού τους κατηγόρησε ότι ποτέ δεν αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια, συμπλήρωσε: «Πώς τα βαφτίσατε όλα αυτά; Παροχολογία φυσικά».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.