24/01/2020 10:28:24

Μητσοτάκης: Άμεσες παρεμβάσεις για το Μάτι, ξεμπλοκάρουμε τα 31 εκατ. που λιμνάζουν

Μητσοτάκης: Άμεσες παρεμβάσεις για το Μάτι, ξεμπλοκάρουμε τα 31 εκατ. που λιμνάζουν - Media

 

Με επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απαντώντας σε όσα του καταλόγισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να μπει στη μηχανή του χρόνου και να προσγειωθεί στο σήμερα.

«Για το τέλος του λαϊκισμού που έχω αναφέρει, λαϊκιστές και ψεύτες σας λέει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και το έδειξε στις εκλογές. Λίγη αυτογνωσία δεν βλάπτει» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε την επίθεση προς τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας του πως είναι καιρός να αλλάξετε λογογράφο, γιατί, αν τα κάνατε όλα τόσο καλά όσο λέτε, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν διαφορετικό. Έχετε υποστεί μέσα σε δύο μήνες τρεις εκλογικές ήττες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις αναφορές που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «η συνταγματική αναθεώρηση θωρακίζει ακόμη περισσότερο τη δημοκρατική ομαλότητα» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «ναι όταν ένα κόμμα παίρνει 40% δικαιολογείται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».

Μείωση ΕΝΦΙΑ και το μέλλον της ΔΕΗ

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός, απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% για όλες τις περιουσίες από τις 60.000 έως το ένα εκατ. ευρώ, δεν αναφερόμαστε στην Εκάλη, αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε. Και το κάνουμε, γιατί αυτή ήταν η εντολή που πήραμε».

Για το ζήτημα της ΔΕΗ ο πρωθυπουργός επέρριψε, τεράστιες όπως τις χαρακτήρισε, ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σώσουμε τη ΔΕΗ, τις θέσεις εργασίας, χωρίς αύξηση του τιμολογίου για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί να πουληθούν κάποια περιουσιακά στοιχεία, για να σωθεί η εταιρεία, θα το κάνουμε για να σωθεί η εταιρεία και να σωθούν οι θέσεις εργασίας».

«Το δίδυμο της καταστροφής»

Για την μείωση των πλεονασμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «η μείωση πλεονασμάτων θα είναι εφικτή, όταν αποδείξουμε έμπρακτα την μεταρρυθμιστική μας δυναμική». Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «τα έφερε έτσι η ζωή σε αυτή την αίθουσα να βρίσκονται ταυτόχρονα το δίδυμο καταστροφής του πρώτου εξαμήνου του 2015 και θα μας δώσετε εσείς συμβουλές για την διαπραγμάτευση», αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 συνδυάστηκε η αλαζονεία, η αμετροέπεια, η καταστροφή που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών και ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο και ήταν τότε η ΝΔ να κρατήσει την Ελλάδα όρθια. Ε, λοιπόν πάει πολύ να μας κάνετε και μαθήματα διαπραγμάτευσης εσείς και ο κ. Βαρουφάκης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι είχε προειδοποιήσει οτι από την στιγμή που θα ψηφιστεί θα είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί, τονίζοντας πως θα επιδιώξει την άμβλυνση των συνεπειών με μοχλό πίεσης την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκφράζοντας την στρατηγική της «γαλάζιας» διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός τόνισε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα μετρηθεί με τους αντιπάλους της, αλλά με τα προβλήματα. Όπως είπε ο πρωθυπουργός η ΝΔ του 2019 δείχνει στους Έλληνες έναν πραγματικά καινούργιο δρόμο για την πρόοδο της χώρας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Δίνοντας το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον η Ανάπτυξη αποτελεί το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό με την στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμια τους στις νέες συνθήκες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης, δηλαδή το νομοθέτημα για το επιτελικό κράτος, το νομοσχέδιο για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε στην πρωτολογία του το περασμένο Σάββατο, την μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων αλλα και το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, νομοσχέδια που προγραμματίζεται να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Άμεσες παρεμβάσεις για το Μάτι

Κατά την δευτερολογία του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι, πριν από έναν χρόνο. Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και έναν χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής, κίνηση με άμεσα και πρακτικά αποτελέσματα για τους πυρόπληκτους, τους εγκαυματίες και τους συγγενείς των θυμάτων.

Περιγράφοντας της κατάσταση έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι ο πρωθυπουργός τόνισε πως:

-Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

-Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

-Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

-Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Ειδικότερα, με εντολή του πρωθυπουργού, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:

-Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

-Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

-Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν άμεσα:

-Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

-Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

-Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.