search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:46
MENU CLOSE

Αυτά είναι τα «μυστικά» του τέλειου μαυρίσματος

23.07.2019 07:36
Αυτά είναι τα «μυστικά» του τέλειου μαυρίσματος - Media

Το καλοκαίρι έχει φτάσει και ήδη ανυπομονούμε να αποκτήσουμε χρυσαφένια επιδερμίδα αλλά και να τη διατηρήσουμε μέχρι τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου. Ένα ηλιοκαμένο σώμα τραβάει τα βλέμματα, ανεβάζοντας την αυτοπεποίθηση μας. Επιπλέον, είναι αποδεδειγμένο ότι η ηλιοθεραπεία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεση μας. Το τέλειο μαύρισμα δεν είναι ανέφικτο και υπάρχουν τρόποι να το πετύχετε γρήγορα και με ασφάλεια.

1. Αντηλιακή προστασία

Η σκέψη ότι το αντηλιακό αποτρέπει το μαύρισμα είναι εσφαλμένη. Εφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε 2 ώρες και το ανανεώνουμε κάθε φορά που βγαίνουμε από τη θάλασσα. Οι ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες χρειάζονται υψηλό δείκτη προστασίας (SPF) λόγω της ευαισθησίας τους στον ήλιο.

2. Διάρκεια έκθεσης στον ήλιο

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια ηλιοθεραπεία δε σημαίνει αυτομάτως και εντονότερο μαύρισμα. Υπάρχει όριο στο πόσο μελανίνη -η χρωστική ουσία στην οποία οφείλεται το σκούρο χρώμα του δέρματος- μπορεί ο οργανισμός μας να παράγει καθημερινά. Όταν φτάσουμε σε αυτό το όριο, η επιπλέον έκθεση στον ήλιο δεν προσφέρει κάτι. Συνήθως αυτό συμβαίνει μετά από τρεις ώρες αλλά αυτό εξαρτάται και από τον τύπο της επιδερμίδας.

3. Ομοιόμορφο μαύρισμα

Το τελευταίο που επιθυμούμε είναι διαφορετικά επίπεδα μαυρίσματος. Το καλύτερο είναι να γυρίσουμε πλευρά ώστε όλα τα σημεία του σώματος να έχουν την ίδια έκθεση στον ήλιο. Αν ξαπλώνουμε ανάσκελα, γυρνάμε τα χέρια μας αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και όταν ξαπλώνουμε μπρούμυτα. Μπορούμε να αλλάζουμε πλευρά κάθε 15-30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε καλύτερο και ομοιόμορφο μαύρισμα.

4. Απολέπιση

Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μπορεί να καθυστερήσουν το μαύρισμα. Το καλύτερο είναι να κάνουμε απολέπιση πριν την αρχική μας έκθεση στον ήλιο. Αν τα νεκρά κύτταρα απομακρυνθούν μετά την έκθεσή μας στον ήλιο, θα προκύψουν διχρωμίες στην επιδερμίδα μας. Υπάρχουν τρόποι να δημιουργήσουμε μόνοι μας ένα scrub. Μερικοί συνδυασμοί είναι: ζάχαρη με μέλι, καφές με λάδι ή αλεσμένη βρώμη με λίγο αλάτι.

5. Ενυδάτωση

Το μαυρισμένο σώμα δείχνει καλύτερο αν το δέρμα είναι απαλό και ενυδατωμένο. Η χρήση ενυδατικής το βράδυ πριν την ηλιοθεραπεία συνιστάται για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Επιμένουμε στα σημεία που ξηραίνονται πιο γρήγορα επειδή μπορούν να προκαλέσουν ανομοιόμορφο μαύρισμα. Η χρήση μιας αντηλιακής ενυδατικής λοσιόν είναι ακόμη καλύτερη λύση. Τέλος, η κατανάλωση υγρών κατά της διάρκειας της ηλιοθεραπείας βοηθά ώστε να διατηρήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο.

6. Μετά την έκθεση στον ήλιο

Μπορεί η διαδικασία του μαυρίσματος να σταματάει όταν φεύγουμε από την παραλία αλλά αν θέλουμε να το διατηρήσουμε πρέπει να περιποιηθούμε την επιδερμίδα μας και μετά την έκθεση στον ήλιο. Το ντουζ ή το μπάνιο είναι απαραίτητο για να αφαιρέσουμε υπολείμματα του αντηλιακού και την άμμο και για να δείχνει η επιδερμίδα πιο μεταξένια. Προϊόντα after sun ή κάποια κρέμα σώματος με βάση την aloevera προσφέρει επιπλέον ενυδάτωση. Σε περίπτωση που έχουμε καεί, οι συγκεκριμένες κρέμες προσφέρουν άμεση ανακούφιση.

7. Σωστή διατροφή

Το μαύρισμα είναι η αντίδραση του οργανισμού στον ήλιο. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι υπάρχουν τροφές που αυξάνουν την έκκριση μελανίνης, αλλά υπάρχουν κάποιες άλλες πολύτιμες ουσίες που βελτιώνουν την εικόνα της μαυρισμένης μας επιδερμίδας. Συγκεκριμένα φαγητά για παράδειγμα αυξάνουν το λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που ενισχύει τη προστασία μας από τον ήλιο. Το βρίσκουμε κυρίως στη ντομάτα αλλά και σε κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Το β-καροτένιο στα καρότα μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α, που προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα. Φρούτα που περιέχουν επίσης βιταμίνη Α είναι τα ροδάκινα και τα πεπόνια.

Για τους ανυπόμονους υπάρχει και η λύση των προϊόντων αυτομαυρίσματος για άμεσο σοκολατένιο χρώμα. Αρκεί να διαλέξουμε τη σωστή υφή για την επιδερμίδα μας και να το εφαρμόσουμε σωστά για να αποφύγουμε τις κηλίδες και τις διχρωμίες.

Πηγή: pharmacyontime

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 06:46