search
ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 02:30
MENU CLOSE

«Κρυφή ατζέντα» στην οικονομία βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2083
25-07-2019
25.07.2019 03:00
syriza-1.png
 
Στο στόχαστρο οι εξαγγελίες για αφορολόγητο – φοροελαφρύνσεις – ΕΝΦΙΑ
 
«Στη γωνία» περιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση για την οικονομία, όταν το προσεχές φθινόπωρο θα αναγκαστεί να γίνει πιο συγκεκριμένη με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2020 στην Κομισιόν και με την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Προς το παρόν η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνει προειδοποιήσεις για την κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης στον βαθμό που, όπως υποστηρίζεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πηγές του κόμματος μάλιστα έκαναν λόγο για «μισές αλήθειες και ένοχες σιωπές».
 
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του το βράδυ της Δευτέρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις γιατί διαφωνεί επί της ουσίας με όσα ευθέως ειπώθηκαν, γιατί ανησυχεί βαθιά για όσα επιμελώς αποκρύφθηκαν και, τέλος, για όσα επιμελώς δεν ειπώθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση.
 
Τα πρωτογενή πλεονάσματα, οι φοροελαφρύνσεις και το Ασφαλιστικό είναι τα θέματα τα οποία σηκώνει ψηλά η αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, αμφισβητώντας τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Αναφορικά με τα πλεονάσματα ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της τριήμερης συζήτησης
επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, διερωτήθηκε πού θα βρει η κυβέρνηση πόρους για τις φοροελαφρύνσεις εφόσον απορρίπτει ένα σχέδιο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων όπως αυτό που είχε καταθέσει στους θεσμούς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κι εφόσον δεσμεύεται να τηρήσει την υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 
Ειδικότερα σημείωσε πως «είναι 2,5 με 3 δισεκατομμύρια οι ισοδύναμες επιβαρύνσεις» που πρέπει να βρεθούν για το 2020. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα ερωτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αν θα «ξηλώσει» τα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο και αυτά που έχει εξαγγείλει για το 2020, φέρνοντας ισοδύναμα μέτρα λιτότητας, και τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει με τα πλεονάσματα όχι μόνο για το 2020 αλλά και για το 2021 και το 2022. «Το φθινόπωρο πρέπει να το απαντήσετε αυτό, όχι σε ενάμιση χρόνο. Εδώ θα είμαστε» προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, ένα κρίσιμο ζήτημα στο οποίο δεν αναφέρθηκε καθόλου στις προγραμματικές του δηλώσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι υπάρχει ατζέντα ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, καθώς εκτιμά ότι εκεί παραπέμπουν τα μισόλογα των γαλάζιων στελεχών. Στο μεταξύ οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ αποτέλεσαν «βούτυρο στο αντιπολιτευτικό ψωμί» του ΣΥΡΙΖΑ, με την έννοια ότι η κυβέρνηση προβλέπει μειώσεις και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι διατεθειμένη να θέσει σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους και να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό κατά 300 εκ. ευρώ προκειμένου να ελαφρύνει τις βίλες της Εκάλης (οι κυβερνητικές εξαγγελίες προβλέπουν μείωση 10% για ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ).
 
Συγκρίνοντας τα μεγέθη, πόση δηλαδή είναι η ελάφρυνση κατά 30% ενός ακινήτου αξίας ως 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι και αντιστοίχως κατά 10% ενός ακινήτου άνω του 1 εκατ. ευρώ στην Εκάλη, είπε πως η ελάφρυνση θα είναι 77 ευρώ έναντι 700 ευρώ αντιστοίχως. Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως πολιτική της κυβέρνησης είναι να δώσει «λίγα σε πολλούς και πολλά σε λίγους».
 
Όσο για το αφορολόγητο, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ουσιαστικά ειρωνεύτηκε τις ερμηνείες της κυβέρνησης για τις συστάσεις Ρέγκλινγκ αναφορικά με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» (ότι δηλαδή μπορεί να παραπέμπει και στην επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος). Όπως είπε, στη γλώσσα των δανειστών η διεύρυνση της φορολογικής βάσης σημαίνει ένα πράγμα και αυτό δεν είναι άλλο από τη μείωση (ή κατάργηση) του αφορολόγητου.
 
Κατά τα λοιπά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε μηνύματα για την τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής (κυρίως) αλλά και εκτός το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας αφενός ότι δεν θα βγει να ζητάει εκλογές στους πρώτους πέντε μήνες διακυβέρνησης, αφετέρου ότι θα στηρίζει ό,τι θεωρεί σωστό αλλά θα ασκεί σφοδρή κριτική σε ό,τι θεωρήσει πως αποτελεί «προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία».
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 17.04.2024 01:39