search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:25
MENU CLOSE

Κουτσούμπας: Θα τα δώσετε στη μία τσέπη και θα τα πάρετε από την άλλη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2083
25-07-2019
25.07.2019 03:00
koutsoubas_0.jpg
 
Αναδιανομή προς τα πάνω βλέπει το ΚΚΕ στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη φορολογία
 
Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη φορολογία, τους σχεδιασμούς για τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, τις 120 δόσεις έθεσε στο στόχαστρο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την πρωτολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – τις οποίες και καταψήφισε στην ψηφοφορία της Δευτέρας. Στη δευτερολογία του εστίασε στα μέτωπα εκείνα στα οποία το κόμμα και οι δυνάμεις του θα επικεντρώσουν τον αγώνα εντός κι εκτός Βουλής το επόμενο διάστημα (εργασιακά – υπεράσπιση κοινωνικού κράτους κ.λπ.).
 
Άλλωστε το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι, ως κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει πραγματικά ταξική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ., η οποία, σύμφωνα πάντα με τον Περισσό, συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το ενισχύει, καθότι γνήσια αστικό κόμμα.
 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αμφισβήτησε τις κυβερνητικές προθέσεις πίσω από τις εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις και εκτίμησε πώς ό,τι δώσει η κυβέρνηση στη μία τσέπη θα το πάρει από την άλλη προκειμένου να βγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Πώς θα γίνει να μειώσετε κατά 1,5 δισ. τη φορολογία των επιχειρήσεων, να μειώσετε ταυτόχρονα και τη φορολογία των εργαζόμενων και πάλι να “βγαίνει” το πλεόνασμα με το οποίο δεσμεύεστε;» διερωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Η μόνη απάντηση που δίνετε, είναι η υπόσχεση για θεαματική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η οποία όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα προκύψει μέσα από μισθούς πείνας και από τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
 
Για το θέμα του αφορολόγητου ορίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση «βολιδοσκοπεί» το ενδεχόμενο της μείωσης, η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», την επανεξέταση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων φόρου, δηλαδή «με μια μεταφορά των φορολογικών βαρών απ’ τη μια τσέπη του λαού σε μια άλλη». Πρότεινε δε αν η κυβέρνηση θέλει διεύρυνση φορολογικής βάσης να φορολογήσει τους εφοπλιστές «που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο».
 
Αναφορικά με τη ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι «να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και της Κομισιόν, για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι» καθώς και ότι ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).
 
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «ολόκληρο το σχετικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ» για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια και άρα θα προχωρήσει σε ένα «πογκρόμ πλειστηριασμών», προκειμένου να «πειστούν» τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα των δανείων που έχουν λάβει.
 
Χαρακτήρισε «θρασεία» την εμφάνιση του πλαισίου για τις 120 δόσεις ως «ελάφρυνση» όταν το σχέδιο είναι τα νοικοκυριά παρά τη «φορολογική κόπωση» να εξαναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο κράτος υπό την απειλή της απώλειας της ρύθμισης.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 08:24