28/01/2020 21:12:03
25.7.2019 / ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2083 στις 25-07-2019

Κουτσούμπας: Θα τα δώσετε στη μία τσέπη και θα τα πάρετε από την άλλη

Κουτσούμπας: Θα τα δώσετε στη μία τσέπη και θα τα πάρετε από την άλλη - Media
 
Αναδιανομή προς τα πάνω βλέπει το ΚΚΕ στις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη φορολογία
 
Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τη φορολογία, τους σχεδιασμούς για τη ΔΕΗ και τις τράπεζες, τις 120 δόσεις έθεσε στο στόχαστρο ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την πρωτολογία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης – τις οποίες και καταψήφισε στην ψηφοφορία της Δευτέρας. Στη δευτερολογία του εστίασε στα μέτωπα εκείνα στα οποία το κόμμα και οι δυνάμεις του θα επικεντρώσουν τον αγώνα εντός κι εκτός Βουλής το επόμενο διάστημα (εργασιακά - υπεράσπιση κοινωνικού κράτους κ.λπ.).
 
Άλλωστε το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι, ως κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που θα ασκήσει πραγματικά ταξική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν.Δ., η οποία, σύμφωνα πάντα με τον Περισσό, συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το ενισχύει, καθότι γνήσια αστικό κόμμα.
 
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αμφισβήτησε τις κυβερνητικές προθέσεις πίσω από τις εξαγγελίες για φορολογικές ελαφρύνσεις και εκτίμησε πώς ό,τι δώσει η κυβέρνηση στη μία τσέπη θα το πάρει από την άλλη προκειμένου να βγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. «Πώς θα γίνει να μειώσετε κατά 1,5 δισ. τη φορολογία των επιχειρήσεων, να μειώσετε ταυτόχρονα και τη φορολογία των εργαζόμενων και πάλι να “βγαίνει” το πλεόνασμα με το οποίο δεσμεύεστε;» διερωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Η μόνη απάντηση που δίνετε, είναι η υπόσχεση για θεαματική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, η οποία όμως, ακόμα και αν επιτευχθεί, θα προκύψει μέσα από μισθούς πείνας και από τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».
 
Για το θέμα του αφορολόγητου ορίου σημείωσε ότι η κυβέρνηση «βολιδοσκοπεί» το ενδεχόμενο της μείωσης, η όποια μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συνοδευτεί με την πολυπόθητη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», την επανεξέταση του αφορολόγητου και των εκπτώσεων φόρου, δηλαδή «με μια μεταφορά των φορολογικών βαρών απ’ τη μια τσέπη του λαού σε μια άλλη». Πρότεινε δε αν η κυβέρνηση θέλει διεύρυνση φορολογικής βάσης να φορολογήσει τους εφοπλιστές «που δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρο».
 
Αναφορικά με τη ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι «να ολοκληρωθεί η απελευθέρωση της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και της Κομισιόν, για να κερδίσουν μια χούφτα όμιλοι» καθώς και ότι ετοιμάζει την ιδιωτικοποίηση του νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).
 
Παράλληλα, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει «ολόκληρο το σχετικό σύστημα που έφτιαξε ο ΣΥΡΙΖΑ» για τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια και άρα θα προχωρήσει σε ένα «πογκρόμ πλειστηριασμών», προκειμένου να «πειστούν» τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά να αποπληρώσουν το μεγαλύτερο δυνατό τμήμα των δανείων που έχουν λάβει.
 
Χαρακτήρισε «θρασεία» την εμφάνιση του πλαισίου για τις 120 δόσεις ως «ελάφρυνση» όταν το σχέδιο είναι τα νοικοκυριά παρά τη «φορολογική κόπωση» να εξαναγκαστούν να πληρώσουν τα χρέη τους στο κράτος υπό την απειλή της απώλειας της ρύθμισης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.