15/01/2021 20:10:27

Λάθος βεβαιώσεις από τον ΕΦΚΑ - Πώς θα βρείτε τα σωστά ποσά

ΕΦΚΑ: Στα 404,50 ευρώ οι μέσοι μισθοί μερικής απασχόλησης τον Απρίλιο - Media

 

Τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με φόρο που δεν τους αναλογεί, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας εμπρόθεσμης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (Δευτέρα 29 Ιουλίου), αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι λόγω πιθανών λαθών στις βεβαιώσεις αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ.

Οπως αποκαλύπτει η «Δημοκρατία», σε πρώην διευθυντικό στέλεχος ασφαλιστικού ταμείου βεβαιώθηκαν περίπου 4.204 ευρώ επιπλέον στο καθαρό φορολογητέο ποσό από αυτό που κανονικά του αναλογούσε.

Εάν ο συνταξιούχος δεν είχε αντιληφθεί το λάθος, θα πλήρωνε 800 με 900 ευρώ φόρο επιπλέον για λεφτά που ουδέποτε είχε λάβει.

Ο Νίκος Παπαϊωάννου, επί σειρά δεκαετιών στέλεχος στον χώρο της δημόσιας ασφάλισης και εκτελών χρέη γενικού διευθυντή στο τ. ΕΤΑΑ έως τις αρχές του 2009, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε, όπως κατήγγειλε στη «δημοκρατία», όταν τύπωσε τη βεβαίωση αποδοχών 2018 από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τη φετινή φορολογική δήλωσή του, διαπίστωσε ότι στο καθαρό φορολογητέο ποσό του είχαν καταλογίσει 24.712,68 ευρώ, τη στιγμή που τα εισοδήματά του από τις μηνιαίες συντάξεις που είχε λάβει ήταν αρκετά πιο χαμηλά.

Η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε όταν μετέβη στην τράπεζα στην οποία διατηρεί τον λογαριασμό του.

Με βάση τα στοιχεία που του δόθηκαν, κατέληξε στο γεγονός ότι το 2018 από τις συντάξεις που δικαιούται έλαβε καθαρά 17.728,5 ευρώ!
Το παραδέχθηκαν

Το λάθος στη βεβαίωση αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ «προσυπέγραψαν» και οι αρμόδιοι, όταν μετέβη αυτοπροσώπως, στις 26 Ιουνίου, στην υπηρεσία του πρώην Ταμείου από το οποίο συνταξιοδοτείται.

Παραδέχτηκαν ότι τα στοιχεία της δεν ήταν σωστά και του έδωσαν «διόρθωση βεβαίωσης αποδοχών», στην οποία οι ακαθάριστες αποδοχές του ανέρχονταν τελικά στα 20.508,60 ευρώ, δηλαδή ήταν κατά 4.204,08 ευρώ χαμηλότερες!

Ο κ. Παπαϊωάννου διαπίστωσε, επίσης, ότι οι κρατήσεις προ φόρων ήταν 12.772,20 ευρώ, ενώ στη βεβαίωση αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ είχαν αναγράψει 11.225,40 ευρώ.

Εάν το πρώην διευθυντικό στέλεχος του τ. ΕΤΑΑ δεν είχε αντιληφθεί το λάθος (δεδομένου ότι αρκετοί συνταξιούχοι επαφίενται στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεών τους μέσω των λογιστών τους, οι οποίοι αντλούν ως έχουν τα στοιχεία από το σύστημα του ΕΦΚΑ), θα καλούνταν να πληρώσει φόρο της τάξης των 1.800-1.900 ευρώ συνολικά.

Μετά τη διόρθωση που έγινε και το λάθος που παραδέχθηκε η υπηρεσία ο συνταξιούχος θα καταβάλει τελικά 1.040 ευρώ.

Το λάθος στη βεβαίωση αποδοχών του κ. Παπαϊωάννου ενδέχεται να μην είναι το μόνο που έχει γίνει, δεδομένων των καθημερινών προβλημάτων του μηχανογραφικού συστήματος του ΕΦΚΑ.

Γι’ αυτό καλό είναι οι «απόμαχοι της εργασίας», είτε έχουν είτε δεν έχουν ακόμη υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις τους, να διασταυρώσουν τα στοιχεία που έχουν περιληφθεί στις βεβαιώσεις αποδοχών 2018 του ΕΦΚΑ, μεταβαίνοντας στην τράπεζα στην οποία διατηρούν τον λογαριασμό όπου πιστώνονται οι συντάξεις τους και παίρνοντας αναλυτικά στοιχεία για τις πληρωμές του 2018.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μπορεί να κάνουν τη διασταύρωση με τη βεβαίωση αποδοχών και να διαπιστώσουν κατά πόσο τους πιστώθηκαν ποσά τα οποία ουδέποτε έλαβαν.

Ο κ. Παπαϊωάννου, μάλιστα, με αφορμή το λάθος που έγινε αναίτια σε βάρος του, καλεί τους αρμοδίους να επαναφέρουν την ετήσια αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών σε όλους τους συνταξιούχους, δεδομένου ότι πολλοί δεν έχουν τη γνώση για να βλέπουν τα στοιχεία διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας του ΕΦΚΑ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.