07/08/2020 15:47:55
6.4.2012

Ελλάδα-Ισπανία πρώτες σε κρούσματα ρατσιστικής βίας

Ελλάδα-Ισπανία πρώτες σε κρούσματα ρατσιστικής βίας - Media

Σύμφωνα με ευρήματα έρευνας του δικτύου RED για την Ευρώπη το 2011, η Ελλάδα και η Ισπανία φαίνεται πως κατέχουν την πρώτη θέση στη λίστα με τις χώρες στις οποίες σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα ρατσιστικής βίας.

Όπως τονίζεται στην έκθεση η μεγαλύτερη αύξηση στα εγκλήματα κατά μεταναστών στην Ελλάδα και την Ισπανία σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ οφείλεται εν μέρει στο ότι «αυτές οι χώρες έχουν το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους».

Ο επικεφαλής του δικτύου, Μίλτος Παύλου, στη παρουσία της έκθεσης τόνισε χαρακτηριστικά πως  «στις δυο αυτές χώρες "ανοίγουν κεφάλια"», ενώ εξέφρασε και τη πεποίθηση ότι «Η κατάσταση μοιάζει παγιωμένη πανευρωπαϊκά, δηλαδή δεν ανατρέπεται εύκολα. Η ΕΕ μοιάζει ξεκομμένη από τις εθνικές κυβερνήσεις»,

Παράλληλα, στην έκθεση αντιτάσσεται η ΕΕ που προσπαθεί να προωθήσει μια πιο πολιτικά ορθή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και από την άλλη η αύξηση του φαινομένου της ξενοφοβίας και σε αρκετές περιπτώσεις συνεπακόλουθη ρατσιστική βία

Επισημαίνεται ακόμα πως τα προβλήματα επικεντρώνονται στους Ρομά, κυρίως στον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση και στους μετανάστες. Ένα στοιχείο που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι από το 2009 η ανεργία ανάμεσα στους μετανάστες ξεπερνά το ποσοστό ανεργίας του γενικού πληθυσμού.

Το δίκτυο RED που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, εκτός από την καταγραφή πληροφοριών για τον ρατσισμό και τις διακρίσεις, είναι αρμόδιο και για τον έγκαιρο εντοπισμό  ανησυχητικών τάσεων στην Ευρώπη, όπως η άνοδος οργανωμένων ακροδεξιών ομάδων που επιδίδονται σε υποδαύλιση του ρατσιστικού μίσους.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.