search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:21
MENU CLOSE

Τήνος: Βόλτα στα πιο όμορφα χωριά της

28.07.2019 09:37
Τήνος: Βόλτα στα πιο όμορφα χωριά της - Media

 

Πέρα από τη Χώρα, την εκκλησία της Παναγίας και τα πλήθη των πιστών, τα πανέμορφα και καλοδιατηρημένα χωριά της Τήνου περιμένουν τον επισκέπτη που θέλει να ανακαλύψει την αυθεντική πλευρά του νησιού. Η περιήγηση σε αυτούς τους γοητευτικούς οικισμούς, όπου ο χρόνος έχει σταματήσει και η παράδοση επικρατεί, είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις αν βρεθείς στο όμορφο κυκλαδονήσι.

Πύργος

Από τις προσόψεις των σπιτιών και τα περίτεχνα μαρμαροστρωμένα μονοπάτια μέχρι τα μουσεία, ο Πύργος είναι μια υπαίθρια έκθεση λαϊκής τέχνης. Από αυτό το χωριό καταγόταν ο δημιουργός της διάσημης «Κοιμωμένης», ο Γιαννούλης Χαλεπάς, και πολλοί ακόμα γλύπτες και ζωγράφοι. Περπατώντας στα γραφικά καλντερίμια θα θαυμάσεις την αρχιτεκτονική του χωριού και τις υπέροχες δημιουργίες από μάρμαρο που κοσμούν κάθε γωνιά. Στον Πύργο βρίσκεται το σπίτι-μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, το μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών και το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, ενώ λειτουργεί και η Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά τις βόλτες σου, θα χαλαρώσεις στην όμορφη πλατεία του χωριού με τις βρύσες, τον μεγάλο πλάτανο και τα παραδοσιακά καφενεία.

Καρδιανή

Για τον επισκέπτη της Τήνου, η Καρδιανή θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη ανακάλυψη. Γαντζωμένη στην πλαγιά του βουνού Πατέλες, απροσδόκητα πράσινη, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική και άπλετη θαλασσινή θέα. Τα σπίτια και οι εκκλησίες, τα στενά, οι θολωτές στοές, οι μαρμάρινες βρύσες, οι λουλουδιαστές αυλές και η κεντρική πλατεία με το σιντριβάνι δίνουν ένα μοναδικό χαρακτήρα σε αυτό το χωριό που χτίστηκε με τις πέτρες και τα μάρμαρα της περιοχής.

Υστέρνια

Στην πλαγιά του βουνού Μεροβίγλια, τα αμφιθεατρικά χτισμένα Υστέρνια είναι ένα πραγματικό μπαλκόνι στο Αιγαίο αφού η θέα από εδώ στη θάλασσα και τα γύρω νησιά είναι πραγματικά μοναδική. Η μεγάλη παράδοση στην τέχνη του μάρμαρου είναι κι εδώ εμφανής παντού- από τα σπίτια, τα δρομάκια και τα ξωκλήσια μέχρι τους φημισμένους μύλους που αποτελούν ένα μοναδικό δείγμα της λαϊκής τέχνης του νησιού. Από κάτω απλώνεται ο Όρμος των Υστερνίων με την ωραία αμμώδη παραλία του και τις παραδοσιακές ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Βώλακας

Σεληνιακό τοπίο στην Τήνο; Κι όμως υπάρχει! Στο χωριό Βώλακας (ή Βωλάξ) θα αντικρίσεις ένα εντυπωσιακό σκηνικό με διάσπαρτους στρογγυλούς γρανιτένιους βράχους μεγάλων διαστάσεων (μάλλον απομεινάρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης) που εντυπωσιάζουν και εξάπτουν τη φαντασία. Ο οικισμός είναι μικρός, με όμορφα σπίτια, περιποιημένες αυλές, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακά εργαστήρια καλαθοπλεκτικής.

Δύο Χωριά

Χτισμένο αμφιθεατρικά σε μια καταπράσινη και εύφορη, από τα τρεχούμενα νερά, πλαγιά, αυτό το χωριό έχει ανεμπόδιστη θέα στο λιμάνι της Τήνου και στα γύρω κυκλαδονήσια. Αξίζει να περπατήσεις στα στενά δρομάκια του με τις γραφικές καμάρες για να θαυμάσεις την παραδοσιακή κυκλαδική αρχιτεκτονική. Η μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πλατάνια και την υπέροχη θέα είναι μια από τις ωραιότερες του νησιού.

Φαλατάδος


 

Ο Φαλατάδος είναι ένα παλιό χωριό που χρονολογείται από το 1400, χτισμένο αμφιθεατρικά απέναντι από το Κεχροβούνι. Στολίδι του είναι η μαρμάρινη εκκλησία του Αη Γιάννη και η πανέμορφη κυκλαδίτικη πλατεία της Μεγαλόχαρης. Το χωριό είναι ξακουστό για τη ρακή του. Εδώ λειτουργούν πολλά πατητήρια και αποστακτήρια, ενώ τον Σεπτέμβριο, το Ρακιζιό είναι μεγάλη τοπική γιορτή.

Στενή

Το πιο ζωντανό χωριό της Τήνου είναι χτισμένο στους πρόποδες του Τσικνιά, του ψηλότερου βουνού του νησιού. Χωριό παραδοσιακό, με εξαιρετικά φιλόξενους κατοίκους και αρκετά χαρακτηριστικά τηνιακής αρχιτεκτονικής. Οι δύο ενορίες, ορθόδοξη και καθολική, βάζουν το δικό τους λιθαράκι στην ιδιαίτερη ταυτότητα της Στενής, ενώ το λαογραφικό μουσείο διηγείται με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία του τόπου. Απαραίτητη είναι μια στάση στις ταβέρνες του χωριού που φημίζονται για το εκλεκτό κρέας τους.

Τριπόταμος

Από τα αρχαιότερα χωριά της Τήνου, ο Τριπόταμος απέχει 5 χλμ. από την πόλη της Τήνου και έχει στην πλάτη του, προς Βορρά, το γυμνό βράχο του Εξώμβουργου, με τα ερείπια της Μεσαιωνικής πόλης της Τήνου και τα ευρήματα της πόλης των Προϊστορικών και Γεωμετρικών χρόνων. Το χωριό παρουσιάζει ιδαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Μοιάζει με κάστρο αποτελούμενο από σπίτια χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο, τα οποία διατηρούν στο ακέραιο τον παραδοσιακό χαρακτήρα.

Πηγή: reader

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 20:21