search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:02
MENU CLOSE

Η Ιστορία του κόσμου σε 6 πιάτα

06.04.2012 12:27
Η Ιστορία του κόσμου σε 6 πιάτα - Media

Τον σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο που παίζει η τροφή στη διαμόρφωση της κοινωνίας αλλά και στις ιστορικές εξελίξεις πραγματεύεται αυτό το βιβλίο.

Tom Standage

Μετάφραση: Ρούλα Κουκουλίδου

Εκδόσεις: Κέδρος

Σελ.: 335

Τον σημαντικό και πρωτεύοντα ρόλο που παίζει η τροφή στη διαμόρφωση της κοινωνίας αλλά και στις ιστορικές εξελίξεις πραγματεύεται αυτό το βιβλίο. Από την αρχή, ο συγγραφέας μάς ξαφνιάζει με την πρωτοτυπία αλλά και τη βαθύτητα της σκέψης του. Ναι, η τροφή σίγουρα δεν υπήρξε μόνο η καύσιμη ύλη που συντηρεί στη ζωή τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, η τροφή αποδεικνύεται μέσα από τις σελίδες αυτού του πολύ ενδιαφέροντος βιβλίου ως καθοριστικός παράγων πολιτισμού. Το στρωμένο τραπέζι αποτελεί καταλύτη κοινωνικών αλλαγών, το γεύμα υπόδειγμα κοινωνικής οργάνωσης, τα τρόφιμα αιτία γεωπολιτικών αλλαγών, οι ευφάνταστες συνταγές αφορμή βιομηχανικής ανάπτυξης, η τροφική επάρκεια επαρκήςλόγος στρατιωτικής σύγκρουσης και οικονομικής επέκτασης. Ένα πιάτο φαγητό, λοιπόν, δεν είναι κάτι απλό, ούτε κάτι έξω από την Ιστορία, αλλά λίγο – πολύ μπορεί να μας διηγηθεί την Ιστορία της ανθρωπότητας, πράγμα που επιτυχώς κάνει το βιβλίο του Tom Standage, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κέδρος.

Τα δε επιχειρήματα είναι σχεδόν προφανή: για παράδειγμα, η ανάγκη της γεωργίας οδήγησε τον άνθρωπο στο να συγκεντρωθεί και να εγκατασταθεί σε μόνιμους οικισμούς, τους οποίους με την πάροδο του χρόνου οργάνωσε, βελτίωσε, επεξέτεινε, υπερά­σπισε. Πρόκειται για μια διαδικασία που εύκολα μας οδηγεί από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας ώς τις μέρες μας. Ο συγγραφέας μάς σερβίρει μια ανα­τρεπτική, τουλάχιστον ως προς την αφορμή της, Ιστο­ρία της ανθρωπότητας που εξετάζει την εξέλιξη του πιάτου μας. Πρόκειται για μια αντισυμβατική Ιστορία, που εκτός από γευστική είναι και ιδιαίτερα θρεπτική, αν σκεφτεί κανείς ότι ο άνθρωπος αγωνίζεται διαχρο­νικά προκειμένου να εξασφαλίσει ένα πιάτο φαΐ!

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 22:01