search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 02:20
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Στήριξη σε Πολάκη μπροστά στον «γαλάζιο ρεβανσισμό»

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2084
01-08-2019
01.08.2019 03:00
untitled_0-3.png
 
Για πολιτική δίωξη μιλά η αξιωματική αντιπολίτευση, ετοιμάζεται για «τσουνάμι» σκανδαλολογίας
 
Ως «πολιτική δίωξη» αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, προκειμένου να καταδείξει ότι αποτελεί κομμάτι μιας ρεβανσιστικής τακτικής της κυβέρνησης. Η τακτική αυτή αναμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ πως θα έχει συνέχεια, θέτοντας στο στόχαστρο πρόσωπα και πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε το Μαξίμου έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι έχει μια σειρά φακέλους για τα «σκάνδαλα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αρχής γενομένης από τους χειρισμούς της γύρω από την υπόθεση Νοβάρτις.
 
Αναμένοντας αυτή την τακτική να ξεδιπλωθεί προσεχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση οικοδομεί την άμυνά της υπό το επιχείρημα ότι στόχος της Ν.Δ. είναι να κρύψει την ουσία των σκανδάλων στα οποία εμπλέκονται δικά της πρόσωπα, και τα οποία επιχείρησε να διερευνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε για μία ακόμη φορά τον Παύλο Πολάκη, εκτιμώντας ότι θα αποτελέσει εκ νέου στόχο το επόμενο διάστημα, με απώτερη επιδίωξη να χτυπηθεί ο Αλέξης Τσίπρας και συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, χθες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έλαβε τελικώς τον λόγο, καθώς αποφασίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ν’ αποχωρήσει για να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία.
 
Κατά την τοποθέτησή του χθες από το βήμα της Βουλής – αν και η διαδικασία δεν αφορούσε την ουσία της υπόθεσης, όπως τονίστηκε επανειλημμένως από τον Κώστα Τασούλα – ο Παύλος Πολάκης παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ βάσει των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησής του μίλησε για σκάνδαλο. Στη συνέχεια, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παρενέβη αναπτύσσοντας το σκεπτικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σύμφωνα με το οποία θεωρεί παραβίαση του Συντάγματος την εν λόγω διαδικασία και άρα υποχρεούται να αποχωρήσει για να μην τη νομιμοποιήσει.
 
Μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε καν να συζητήσει την υπόθεση, καθώς η αντιδικία του Π. Πολάκη με τον Στ. Πουλή και τον Γ. Στουρνάρα συνδέεται με τα υπουργικά του καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας κι άρα καλύπτεται από το άρθρο 86 του Συντάγματος για την ευθύνη των υπουργών.
 
«Το σόου απέτυχε»
Σημειώνεται πως ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγγείλει την επιλογή της πλειοψηφίας να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ως απλός βουλευτής με τη διαδικασία της άρσης ασυλίας (με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος και τα σχετικά άρθρα του Κανονισμού της Βουλής) ο Παύλος Πολάκης για τις δύο δικογραφίες που ήρθαν στη Βουλή (τη μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή και τη μήνυση για την παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα), και όχι ως πολιτικό πρόσωπο με βάση το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών.
 
Μετά την ψηφοφορία, απόντος του ΣΥΡΙΖΑ, κομματικές πηγές σχολίαζαν ότι η διαδικασία εξελίχθηκε σε Βατερλώ για την κυβέρνηση, καθώς δεν της βγήκε το επικοινωνιακό σόου. Αντιθέτως, από «κατήγοροι» εμφανίστηκαν υπόλογοι για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μεθόδευση σε βάρος του Πολάκη.
 
Από κατήγοροι, υπόλογοι
Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο Παύλος Πολάκης «παρουσίασε αδιάσειστα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι έχουν καταλάβει: το μεγάλο σκάνδαλο στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τη συστηματική διασπάθιση δημοσίου χρήματος και τον σκοτεινό ρόλο του Σταμάτη Πουλή. Η υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ, στην οποία φέρεται να εμπλέκονται πρώην υπουργοί και πλήθος στελεχών της συγκυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζει τη συνάντηση του πελατειακού κράτους, της διαφθοράς και της επιχειρηματικής διαπλοκής που υπήρξε για χρόνια το υπόστρωμα του παλιού πολιτικού συστήματος».
 
Επιπλέον πρόσθεταν πως οι γενικότερες επιλογές της Ν.Δ., «η συμμετοχή του Σταμάτη Πουλή στα ψηφοδέλτιά της αλλά και η όψιμη σιωπή του κ. Στουρνάρα σχετικά με πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους τους οποίους δεν δίσταζε να υπενθυμίζει όσο ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην κυβέρνηση, φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει».
 
Υπό αυτά τα δεδομένα, παρατηρούσαν οι παραπάνω κομματικές πηγές, η Ν.Δ. «μεθόδευσε την όλη διαδικασία ώστε να μη συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή», με προφανή στόχο να μην γίνουν δημοσίως γνωστά τα συντριπτικά στοιχεία γύρω από την υπόθεση. «Είχε δηλαδή προαποφασίσει να παραβιάσει το Σύνταγμα ώστε να συγκαλύψει τα καταγγελλόμενα σκάνδαλα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την εφαρμογή του για να τα αποκαλύψει».
 
Αναφορικά με την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκριτικά επικαλείται τώρα το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών το οποίο έχει αποκαλέσει «κατάπτυστο» και έχει προτείνει την τροποποίησή του με στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης, οι κομματικές πηγές, στο μήκος κύματος των όσων νωρίτερα είχε αναφέρει στη Βουλή ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημείωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιφάσκει γιατί η κριτική που έχει ασκήσει στο άρθρο 86 αφορά δύο ζητήματα: τον μειωμένο χρόνο παραγραφής των αδικημάτων για υπουργούς και πολιτικά πρόσωπα και τη διασταλτική ερμηνεία της έννοιας των καθηκόντων των υπουργών, ζητήματα που δεν σχετίζονται με την υπόθεση Πολάκη καθώς είναι σαφές ότι οι επίδικες υποθέσεις σχετίζονταν με τα καθήκοντά του ως υπουργού.
 
Καταψήφισαν ΚΚΕ, Βαρουφάκης
Όσον αφορά την ψηφοφορία, σημειώνεται ότι για την υπόθεση της συνομιλίας με τον Γιάννη Στουρνάρα υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 163 βουλευτές ενώ 13 βουλευτές ψήφισαν κατά. Για τη μήνυση του Σταμάτη Πουλή για συκοφαντική δυσφήμηση υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 162 βουλευτές, 13 κατά, κι ένας «παρών». Πλέον οι δικογραφίες επιστρέφουν στην τακτική δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει αν πρέπει ή δεν πρέπει να ασκηθούν διώξεις. Την άρση ασυλίας καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25, ενώ την υπερψήφισε η Ελληνική Λύση.
google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15