13/08/2020 14:02:14

Συνελήφθη Βορειοκορεάτης στρατιώτης που πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

Συνελήφθη Βορειοκορεάτης στρατιώτης που πέρασε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη - Media

 

Ένας άνδρας από τη Βόρεια Κορέα συνελήφθη από τις αρχές της Νότιας Κορέας αφού πέρασε — γεγονός αρκετά σπάνιο — τα σύνορα των δύο χωρών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Ο άνδρας διέβη τη στρατιωτική γραμμή οροθεσίας στο κεντρικό τμήμα της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο αργά το βράδυ της Τετάρτης, πριν εντοπιστεί από θερμικές κάμερες, ανέφερε το επιτελείο, αποφεύγοντας να δώσει στη δημοσιότητα την ταυτότητά του ή να διευκρινίσει εάν αυτομόλησε.

Η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε το συμβάν είναι, αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς ακούγοντας την ονομασία της, μια από τις πιο αυστηρά φυλασσόμενες και πιο βαριά οχυρωμένες στον πλανήτη.

Συνολικά, από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), έχουν προσχωρήσει στη Νότια Κορέα πάνω από 30.000 Βορειοκορεάτες, τουλάχιστον κατά τα επίσημα στοιχεία της Σεούλ. Ωστόσο, οι αυτομολήσεις μέσω της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης είναι μάλλον σπάνιες: η μεγάλη πλειονότητα εξ όσων αποσκιρτούν προτιμά να εγκαταλείπει τη χώρα μέσω των συνόρων με την Κίνα, που χαρακτηρίζονται πορώδη, πριν πάει στη Νότια Κορέα μέσω κάποιας τρίτης χώρας.

Ο βορειοκορεάτης στρατιωτικός συνελήφθη «όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες» κι ανακρίνεται, κατά το επιτελείο. Δεν παρατηρήθηκε «ουδεμία ιδιαίτερη κινητοποίηση των βορειοκορεατικών στρατευμάτων στην άλλη πλευρά των συνόρων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τον Νοέμβριο του 2017, ένας στρατιώτης της ΛΔ Κορέας πέρασε μέσα από μια βροχή από σφαίρες τη στρατιωτική γραμμή οροθεσίας στο χωριό Πανμουντζόμ, όπου οι θέσεις των στρατιωτών των δύο κρατών απέχουν μερικά μέτρα. Οι εικόνες της θεαματικής αυτομόλησής του έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Η αυτομόληση που ανακοινώθηκε σήμερα είναι η τρίτη έκτοτε μέσω της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, ενός από τα τελευταία υπολείμματα του ψυχρού πολέμου.

Το 2012, ένας βορειοκορεάτης στρατιώτης πέρασε χωρίς να εντοπιστεί την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, παρά τα ηλεκτροφόρα σύρματα και τις εκατοντάδες κάμερες. Η Σεούλ είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τρεις αξιωματικούς έπειτα από εκείνο το συμβάν.

Η Βόρεια Κορέα, αντιμέτωπη με βαριές διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων που έχει διεξαγάγει, χαρακτηρίζει συχνά «ανθρώπινα σκουπίδια» τους αυτόμολους. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν μια από τις βασικές πηγές πληροφόρησης της Σεούλ για τον τρόπο που χειρίζεται τους πολίτες της η Πιονγκγιάνγκ.

Νωρίτερα χθες Τετάρτη, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανέσυρε ένα πτώμα κοντά στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που πιστεύεται πως ανήκε σε βορειοκορεάτη υπήκοο. Το πτώμα, με στρατιωτικού τύπου παντελόνι, βρέθηκε στον ποταμό Ιμτζίν. Με βάση τα πρώτα στοιχεία, εκτιμάται ότι πέθανε πριν από δύο εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.