29/01/2020 22:22:55

Ενστάσεις ΚΙΝΑΛ για το άσυλο

ΚΙΝΑΛ: Δέσμιος του λαϊκισμού του ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων - Media

 

Μία σημαντική ένσταση σχετικά με την ρύθμιση της κυβέρνησης για το πανεπιστημιακό άσυλο εκφράζει το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που η επίμαχη ρύθμιση βρίσκεται σε φάση δημόσιας διαβούλευσης.

Συγκεκριμένα, πηγές του κόμματος επισημαίνουν ότι «η διάταξη που παρουσίασε προς διαβούλευση το Υπουργείο Παιδείας είναι θετική ως προς την κατοχύρωση του Ακαδημαϊκού Ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών (Στις 2 πρώτες παραγράφους) και από εμάς γίνεται αποδεκτή.

Η παράγραφος 3 όμως δημιουργεί κινδύνους, σύγχυση, σοβαρά ερωτηματικά. Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των παράνομων πράξεων, χωρίς τον κίνδυνο αστυνομοκρατίας εντός των ΑΕΙ. Πράγμα που διευκρινίζουμε ότι δεν πιστεύουμε ότι το επιθυμεί το οιοδήποτε κόμμα του Συνταγματικού τόξου».
 
Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΙΝΑΛ προτείνει η ρύθμιση να διατυπωθεί ως εξής:
 
«Το άρθρο 3 του ν. 4485/2017 αντικαθίσταται ως εξής:
 
Άρθρο 3
 
Ακαδημαϊκές ελευθερίες [Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος]
 
1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
 
2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
 
3. Όταν τελούνται αξιόποινες πράξεις, εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία και εντός των χώρων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση οιουδήποτε οργάνου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι «χρησιμοποιεί το θέμα του ασύλου, ως κεντρικό στοιχείο της επικοινωνιακής της πολιτικής ,αντιμετωπίζοντας το με την λογική του "νόμος και τάξη", και ως το μοναδικό θέμα που αφορά την λειτουργία των ΑΕΙ.

Η ΝΔ δεν έχει πει τίποτε συγκεκριμένο για την αναβάθμιση της ποιότητας των ΑΕΙ, την αξιολόγηση τους ,τον τρόπο διοίκησης ,την σύνδεση τους με τις σύγχρονες τάσεις σε οικονομία και κοινωνία, την εξωστρέφεια τους, την πραγματική αυτονομία τους από το κράτος. Πρόκειται για μια εξόχως λαϊκίστικη και αυταρχική λογική, "αντεστραμμένο είδωλο" της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.