06/12/2020 04:05:41

Πώς θα αποφύγετε τις δύο συχνότερες καλοκαιρινές λοιμώξεις

Πώς θα αποφύγετε τις δύο συχνότερες καλοκαιρινές λοιμώξεις - Media

Θέλετε να προετοιμάσετε το σώμα σας για τις καλοκαιρινές διακοπές; Το μόνο που χρειάζεστε είναι να προσαρμόσετε τις καθημερινές σας συνήθειες! Έχουμε συγκεντρώσει για εσάς ορισμένες χρήσιμες συμβουλές, οι οποίες, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση, θα σας προσφέρουν ένα ξέγνοιαστο και υγιές καλοκαίρι.

Κολπίτιδες

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω της αυξημένης εφίδρωσης και θερμοκρασίας, το μικρο-περιβάλλον του κόλπου διαταράσσεται, ευνοώντας την δημιουργία λοιμώξεων. Για το λόγο αυτό:

 • Αποφεύγουμε την επαφή με την άμμο και πλένουμε καλά τις πετσέτες που απλώνουμε στην παραλία. Αλλάζουμε αμέσως το βρεγμένο μαγιό όταν βγαίνουμε από τη θάλασσα.
 • Η χρήση ταμπόν προϋποθέτει την τακτική αντικατάσταση του, ειδικά αν μεσολαβεί μπάνιο στη θάλασσα, καθώς δεν πρέπει να παραμένει υγρό στον κόλπο.
 • Χρησιμοποιούμε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα, καθώς τα συνθετικά αποτρέπουν την διαπνοή και τον αερισμό της περιοχής. Για τον ίδιο λόγο αποφεύγουμε και τα στενά ρούχα.
 • Η παρουσία μυκήτων συνοδεύεται συνήθως από κνησμό (φαγούρα) στα έξω γεννητικά όργανα, παχύρρευστα και λευκά κολπικά υγρά, πόνο κατά την επαφή και ερυθρότητα του αιδοίου. Η παρουσία μικροβιακής κολπίτιδας συνοδεύεται από αυξημένα κολπικά υγρά, κίτρινα, πράσινα ή λευκά σε χρώμα και δύσοσμα, αίσθημα καύσου και πόνο κατά την επαφή. Απαιτείται γυναικολογική εξέταση που θα θέσει την διάγνωση και θα επιτρέψει στον ιατρό να δώσει θεραπεία. Συνιστάται δίαιτα πτωχότερη σε υδατάνθρακες και ζάχαρη, καθώς αυτά τα συστατικά αποτελούν τροφή για τους μύκητες.
 • Υπάρχει πολύ συχνά η παρερμηνεία ότι οι γυναίκες που έχουν κάνει το εμβόλιο για τον HPV δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο και μπορεί η χρήση προφυλακτικού να είναι προαιρετική. Αυτό είναι λάθος! Το πλέον σύγχρονο εμβόλιο βοηθάει τον οργανισμό να αναπτύξει αντοχή σε 9 από τα πάνω από 120 στελέχη του ιού. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που έχουν εμβολιαστεί μπορεί να εκτεθούν σε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα στελέχη του ιού, ενώ ταυτόχρονα το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί στο παρελθόν με το προηγούμενο εμβόλιο που κάλυπτε 4 στελέχη του ιού. Ταυτόχρονα, ένα σύνολο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) όπως χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων, κτλ. που μπορεί να προληφθούν με την χρήση προφυλακτικού προφανώς και δεν καλύπτονται από το εμβόλιο για τον HPV. Τέλος, είναι επίσης προφανές ότι το εμβόλιο δεν προφυλάσσει από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, κάτι που κάνει με πάρα πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα η χρήση προφυλακτικού. Σαν συμπέρασμα, συμβουλεύουμε όλες τις κοπέλες να κάνουν το εμβόλιο για τον HPV γνωρίζοντας την μεγάλη προστασία που τους παρέχει για δυσπλασίες τραχήλου και ταυτόχρονα την χρήση προφυλακτικού για προστασία από ΣΜΝ και ανεπιθύμητες κυήσεις. Σημείωση: μια γυναίκα που έχει έρθει σε επαφή με τον ιό HPV μπορεί είτε να μην έχει κανένα σύμπτωμα είτε να αποκτήσει κονδυλώματα ή να έχει ένα παθολογικό τεστ Παπανικολάου στον επόμενο τακτικό της έλεγχο.
 • Η χρήση κολπικών υπόθετων ή κολπικών gel γαλακτοβάκιλλου (το καλό μικρόβιο του κόλπου), μετά το τέλος της περιόδου βελτιώνει το pH του κόλπου και προλαμβάνει την εμφάνιση κολπίτιδας, ενώ βοηθάει και στην πρόληψη υποτροπών μετά από θεραπεία.
 • Επιλέξτε σαπούνια ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή και αποφύγετε την χρήση ιωδιούχων διαλυμάτων στον κόλπο. Η χρήση ταμπόν αντενδείκνυται σε κολπίτιδες. Αποφύγετε την άσκοπη λήψη αντιβιοτικών. Η υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σχετίζεται με το pH του κόλπου και όλα τα παραπάνω το διαταράσσουν.

Ουρολοιμώξεις

Η έντονη αφυδάτωση και η πλημμελής σωματική υγιεινή κατά τη διάρκεια των διακοπών συμβάλλουν στην δημιουργία λοιμώξεων του ουροποιητικού. Εμφανίζονται σε νεαρότερες γυναίκες μετά την επαφή ή μετά από αυτομόλυνση κατά το σκούπισμα της περιοχής των γεννητικών οργάνων αλλά και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με πρόπτωση πυελικών οργάνων και ακράτεια ούρων. Η κατανάλωση προληπτικά άφθονων υγρών (15-20 ποτήρια νερό), η τακτική κένωση της ουροδόχου κύστης, η λήψη συμπληρωμάτων με βάση το cranberry, η προληπτική λήψη νεότερων φαρμάκων της κατηγορίας των μαννοζών αλλά και η λήψη ενός χαπιού αντισηπτικού των ουροφόρων οδών πριν από την επαφή για μερικού μήνες, αποτελούν λύσεις που θα αποτρέψουν τυχόν λοιμώξεις.

Εγκυμοσύνη

Ανάλογα με τον μήνα της εγκυμοσύνης, κάθε μέλλουσα μητέρα μπορεί να επηρεαστεί διαφορετικά από τις πιο ζεστές καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού. Για όλες όμως τις ηλικίες κύησης καλό θα ήταν να ακολουθούνται κάποιοι κανόνες:

 • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών. Αν απαιτηθεί μετακίνηση πρέπει να χρησιμοποιείται απαραίτητα η ζώνη ασφαλείας, να γίνονται τακτικές στάσεις, να προηγείται καλή ενυδάτωση και να αποφεύγεται η κατανάλωση καφέ. Απλές διατάσεις των ποδιών και χρήση ειδικών καλτσών, βοηθάνε στην καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.
 • Καθαρές και ζεστές θάλασσες. Σταδιακή είσοδος στο νερό και επίγνωση ότι, επειδή κατά την εγκυμοσύνη είναι πιθανό να πάθουμε κράμπες, θα πρέπει να κολυμπάμε κοντά στην ακτή, πάντα με συνοδεία άλλου, σε ρηχά νερά και όχι για πάνω από 15 λεπτά.
 • Το δέρμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ ευαίσθητο. Έχουν αναφερθεί πανάδες (μόνιμα σημάδια του δέρματος), ακόμα και δερματικά εγκαύματα. Για αυτό το σκοπό να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο 11:00 – 17:00, ενώ η επιδίωξη μαυρίσματος θα πρέπει να αποφεύγεται. Η έγκυος μπορεί να πηγαίνει στην παραλία αρκεί να κάθεται σε σκιερό και δροσερό μέρος. Συστήνεται επίσης και η χρήση δερματολογικά ελεγμένων αντηλιακών με δείκτη προστασίας πάνω από 30.
 • Η θάλασσα αποτελεί ασφαλέστερη επιλογή σε σχέση με την πισίνα για μία έγκυο.
 • Ανοιχτόχρωμα, άνετα ρούχα. Κατανάλωση υγρών και προσθήκη λίγο παραπάνω αλατιού στο φαγητό για να αποφύγουμε την αφυδάτωση.

Πηγή: ygeiamou.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.