search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 02:27
MENU CLOSE

Μήνας του μέλιτος με εντάσεις

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2085
8-8-2019
09.08.2019 03:00
krat.jpg

 

 

Τους πρώτους σκοπέλους φαίνεται ότι περνάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. κλείνει έναν μήνα ζωής. Το εύρος της νίκης των εκλογών της 7ης Ιουλίου σε συνδυασμό με τη θερινή ραστώνη βοήθησαν τη Ν.Δ. να μην αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στο να περάσει από τη Βουλή τις πρώτες νομοθετικές της πρωτοβουλίες, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανακάμπτει σιγά-σιγά από το σοκ της ήττας, αν και ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει συγκροτημένη αντιπολιτευτική τακτική. 
Και αν το πρώτο νομοσχέδιο που αφορούσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις παρεμβάσεις στις 120 δόσεις πέρασε αβρόχοις ποσί, δεν συνέβη το ίδιο και με το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και το νομοσχέδιο… «τα πάντα όλα», το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη, που περιλαμβάνει από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ μέχρι τον… «αποκεφαλισμό» της Βασιλικής Θάνου από την ηγεσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Οι δυο συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έφεραν και τις πρώτες συγκρούσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και την, πρώτη μετά την εκλογική αναμέτρηση, μετωπική σύγκρουση του Μητσοτάκη με τον Τσίπρα εντός της Ολομέλειας. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος στη Βουλή βρήκε την ευκαιρία να «πυροβολήσει» τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον πρόεδρό του. 

«Ο λαός σάς “μαύρισε”»

«Διακρίνω, κ. Τσίπρα, στις τελευταίες σας εμφανίσεις ως αρχηγός της αντιπολίτευσης μία ένταση, έναν εκνευρισμό, σαν να μην έχετε βρει ακόμα τον σωστό σας ρόλο» ήταν το σχόλιο του Μητσοτάκη, ο οποίος συνέχισε λέγοντας: «Το να κατηγορείτε τη Ν.Δ. για λαϊκισμό και για ιδιοτέλεια προσβάλλει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, ο οποίος με 40% έδωσε σ’ αυτή την παράταξη τη δυνατότητα να κυβερνήσει τον τόπο». 
Και σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός τόνισε προς την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «ξεφύγετε επιτέλους από αυτή την ψυχολογική αντίληψη του δήθεν αδικημένου, ότι τα κάνατε όλα τόσο καλά, ότι η οικονομία πήγαινε λαμπρά, ότι η μεσαία τάξη ευημερούσε, ότι το κράτος λειτουργούσε καλά και για κάποιο δυσεξήγητο λόγο ο ελληνικός λαός σας “μαύρισε”. Τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά στη χώρα, κ. Τσίπρα, και γι’ αυτό οι πολίτες εμπιστεύτηκαν τη Ν.Δ. και μας έδωσαν αυτή την εντολή». 

Κόντρα για Θάνου 

Ο Μητσοτάκης δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα καταλόγισε ο Τσίπρας για το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και την υπόθεση της Βασιλικής Θάνου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δημιουργεί μια ισχυρή Ανεξάρτητη Αρχή που βασίζεται στις συστάσεις του ΟΟΣΑ και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
«Υποκριτές είστε κι εσείς και η κυρία Θάνου που για “τριάκοντα αργύρια” αναλαμβάνει κομματικό διορισμό από σας προσωπικά σε μια κρίσιμη Ανεξάρτητη Αρχή» είπε ο Μητσοτάκης. Υπενθύμισε μάλιστα ότι από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησης Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Ν.Δ. είχε εκφράσει την εντονότατη αντίδρασή της, ενώ ο ίδιος είχε στείλει σχετική επιστολή στην αρμόδια επίτροπο Βεστάγκερ «καταγγέλλοντας, με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, το γεγονός ότι η τοποθέτηση της κ. Θάνου παραβίαζε, με κατάφωρο τρόπο, την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού». 
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν μάλιστα την Τετάρτη πως «ο κ. Τσίπρας απελπισμένα προσπαθεί να κρατήσει στην καρέκλα της την εκλεκτή του κ. Θάνου». Υπενθύμιζαν μάλιστα πως «τα ίδια τα λόγια της εκλεκτής του, όμως, του δίνουν την καλύτερη απάντηση: “Τα μέλη του Προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν επιτρέπεται, μετά τη συνταξιοδότησή τους, να επιζητούν, επισκεπτόμενοι κομματικά και άλλα γραφεία, και να αποδέχονται άλλες θέσεις και μάλιστα καλά αμειβόμενες, όπως π.χ. του προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής, με μηνιαίες αποδοχές 11.000 ευρώ, διότι έτσι δημιουργείται και ευλόγως η πεποίθηση ότι υπήρχε “προϋπάρχουσα συναλλαγή”». 
Και κατέληγαν οι κυβερνητικές πηγές λέγοντας πως «ας καταλάβει λοιπόν ο κ. Τσίπρας αυτό που έχουν καταλάβει όλοι οι Έλληνες πολίτες. Ότι δηλαδή αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει την αμεροληψία και την πλήρη ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Και αυτό ακριβώς θα κάνει». 
Για το ίδιο ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών σημείωσε ότι η Βασιλική Θάνου είναι πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας πως «η ίδια έχει ταυτιστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τον τότε πρωθυπουργό προσωπικά όταν ήταν άμισθη σύμβουλός του στο Μέγαρο Μαξίμου». 
Σύμφωνα με τον Πέτσα, «επομένως, εμείς δεν κάνουμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από αυτό που είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε από τότε που ανακοινώθηκε η τοποθέτησή της». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «κάνουμε αυτό, το οποίο είχαμε δεσμευτεί. Αποκομματικοποιούμε τέτοιου είδους Ανεξάρτητες Αρχές. Εμμένουμε στον βασικό μας γνώμονα, που είναι αποκομματικοποίηση των Ανεξάρτητων Αρχών και της δημόσιας διοίκησης». 

Επιτελικός… καμβάς

Ο Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της κυβέρνησης. «Δεν νομοθετούμε σε κοινωνικό και θεσμικό κενό» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως «ξέρουμε καλά τις δυσκολίες και δεν υποτιμούμε τις δυσκαμψίες. Και για να εισάγουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις και συμβουλευτήκαμε επισταμένα τη διεθνή εμπειρία. Σε προηγμένες χώρες, μέτρα όπως αυτά τα οποία εισάγουμε σήμερα προς ψήφιση ισχύουν από καιρό». 
Μάλιστα, ο Μητσοτάκης περιέγραψε στην ομιλία του στη Βουλή τρεις εικόνες, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά τα στιγμιότυπα δεν θα αργήσουν να φανούν στη δημόσια ζωή, που αποτυπώνουν το νομοθέτημα περί επιτελικού κράτους. Μέχρι να τα δούμε στην πράξη κρατάμε ότι ο πρωθυπουργός «χρωμάτισε» τον καμβά λέγοντας: 
«Εικόνα πρώτη: Ένα Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει τακτικά και προγραμματισμένα μία φορά τον μήνα, υλοποιώντας το κυβερνητικό σχέδιο. Οι υπουργοί νομοθετούν και τα χρονοδιαγράμματα παρακολουθεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το “Μαζί”. Ενώ τον συντονισμό έχει ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του, όπως συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές χώρες του κόσμου. 
Εικόνα δεύτερη: Το κράτος διαθέτει, πλέον, έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει και απλοποιεί όλες τις διάσπαρτες διατάξεις 40 ετών. Διοικείται ως προς το υπηρεσιακό του σκέλος από υπηρεσιακούς γενικούς γραμματείς της ιεραρχίας του Δημοσίου. Η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική. Και αυτό το εγγυάται μία ενιαία Αρχή Ελέγχου σε όλα τα επίπεδα. 
Και εικόνα τρίτη και πιο σημαντική: Ένας πολίτης ο οποίος παύει πια να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας. Πολλές ατομικές διοικητικές πράξεις, όλες ουσιαστικά, γίνονται πια με την υπογραφή γενικού διευθυντή και όχι του πολιτικού του προϊσταμένου. Και σταματούν οι ουρές, αφού οι επαφές με το κράτος γίνονται, πλέον, μόνο ηλεκτρονικά». 

Μεταρρυθμίσεις

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης δείχνουν ικανοποιημένοι από τον απολογισμό του πρώτου «γαλάζιου» μήνα διακυβέρνησης της χώρας. «Στο διάστημα αυτό η κυβέρνηση έκανε γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, βήματα για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος που ενέκριναν οι πολίτες με την ψήφο τους» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 
Από εδώ και πέρα και μετά την ολιγοήμερη ανάπαυλα λόγω θέρους θα ακολουθήσει γύρος επαφών και προετοιμασίας για τη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ο Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει λεπτομερειακά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για το 2020. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει στο εξωτερικό έχοντας στην ατζέντα του επαφές με βασικό στόχο τη μείωση των πλεονασμάτων. Κάτι για το οποίο πάντως οι θεσμοί, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αφήσει και πολλά περιθώρια. 
Ως προς αυτή τη κατεύθυνση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο μπρίφινγκ της τρέχουσας εβδομάδας ανέφερε ότι μέσα στον πρώτο μήνα της «γαλάζιας» διακυβέρνησης «είχαμε σαφή δείγματα ενίσχυσης της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας». Καθώς, όπως είπε: 
– Το Ελληνικό Δημόσιο δανείστηκε πρόσφατα με επταετές ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. 
– Άντλησε, επίσης, ποσό 812,5 εκατ. ευρώ κατά την πρόσφατη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με απόδοση μόλις 0,15%, έναντι 0,85% έναν χρόνο πριν, σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων αντίστοιχης διάρκειας.
Ο Πέτσας υποστήριξε ότι τα γεγονότα αυτά δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αποτελεί γεγονός επίσης πως η βελτίωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές «επηρεάζει θετικά την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που ενισχύει τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια». 
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για τον ίδιο σκοπό θα χρησιμοποιήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας στρατηγική. Γιατί οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που φέρνουν επενδύσεις, δουλειές και ισχυρή ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Επαφές

Με αυτό το πλάνο περί μεταρρυθμίσεων ο Μητσοτάκης στις 29 Αυγούστου θα βρεθεί στο Βερολίνο, όπου και θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέχεια θα μεταβεί, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, στην Ολλανδία, ενώ θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, ενώ προηγήθηκαν δύο συναντήσεις του πρωθυπουργού με επικεφαλής μεγάλων εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτικών ομίλων (Σαουίρις και Ουαλίντ), οι οποίοι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μετά την πολιτική αλλαγή εκδηλώνουν σοβαρό ενδιαφέρον για τις επενδυτικές προοπτικές που ανοίγονται. 
Έτσι λοιπόν ο Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του μεγάλου επενδυτικού oμίλου Orascom Investment Holding Group Ναγκίμπ Σαουίρις. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα η ανάπτυξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων. Γι’ αυτό τον λόγο είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει το κατάλληλο επενδυτικό κλίμα. Aπό την πλευρά του ο Σαουίρις δήλωσε φίλος της Ελλάδας και έτοιμος να κάνει μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:50