search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 05:13
MENU CLOSE

Οργή και αποχώρηση από την αντιπολίτευση – Με τροπολογία καταργείται η δικαιολόγηση των απολύσεων

08.08.2019 15:39
Βουλή: Αυξάνεται το ανώτατο όριο των βουλευτών που θα παρίστανται στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας - Media

 

Την οργή και αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη Βουλή προκάλεσε η κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να καταθέσει δύο τροπολογίες στο παρά πέντε της ψηφοφορίας για το διυπουργικό νομοσχέδιο.

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αλλά και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, από το Κοινοβούλιο αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων, αφορούν την κατάργηση τριών ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, προσφέροντας… δωράκι στον ΣΕΒ και άλλους εργοδότες.

Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:

Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).

Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της φιλικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών.

Η άλλη τροπολογία αφορά το πλαφόν για τις συντάξεις, το οποίο ορίζει ότι η μέγιστη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ποσό που βάσει της σημερινής σύνταξης διαμορφώνεται στα 4.608 ευρώ.

Πηγές του Μαξίμου διατείνονται πως η τροπολογία βάζει τέλος στον «κόφτη» στις προσλήψεις και καταργεί ρυθμίσεις που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι πρότινος λειτουργούσαν εναντίον των εργαζομένων.

Σχόλιο της Έφης Αχτσιόγλου

Ανακοίνωση για τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής εξέδωσε και η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου.

Η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, εκτός διαδικασίας και πέντε λεπτά πριν κλείσει η συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Βρούτσης επιχείρησε να καταργήσει κορυφαίας σημασίας ρυθμίσεις για τα εργασιακά που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

»Συγκεκριμένα, το αιτιολογημένο των απολύσεων, την προστασία των εργαζομένων στις εργολαβίες και τις ευνοϊκές προθεσμίες υπέρ των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους με την παρέμβαση του ΣΕΠΕ. Εκτελώντας προφανώς συμβόλαιο με τον ΣΕΒ».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24