search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:38
MENU CLOSE

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων, 11 χλμ. το μέτωπο της φωτιάς

13.08.2019 15:45
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Διρφύων, 11 χλμ. το μέτωπο της φωτιάς - Media

Τα πρώτα σπίτια καίει η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από το πρωί στην κεντρική Εύβοια, καταστρέφοντας πανέμορφο προστατευόμενο πευκοδάσος.

 

Αίτημα συνδρομής για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Εύβοια έγινε μετά το μεσημέρι από τη χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας, που ανταποκρίθηκε άμεσα, σύμφωνα με ανακοίνωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χώρα μας ζητάει οκτώ αεροσκάφη και ήδη ανταποκρίθηκαν θετικά η Κροατία και η Ιταλία, από όπου ξεκινούν ήδη πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ αναμένεται απάντηση και από τις άλλες χώρες.

Τα πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούν ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη, όπου η πυρκαγιά έχει ήδη κάψει σπίτια, ενώ ολοκληρώθηκε η εκκένωση και του χωριού Πλατανιά, όπου έχει πλησιάσει επικίνδυνα η πυρκαγιά. Το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνάει τα 11 χλμ. Στα 4 μποφόρ “έπεσε” η ένταση των ανέμων τη νύχτα, στην περιοχή της πυρκαγιάς, ενώ εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από το μεσημέρι της Τετάρτης.

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι, Σταυρός, Μακρυμάλλη, Πλατανιά καθώς και η μονή Μακρυμάλλη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε σήμερα τα ξημερώματα στις 03:16, στην περιοχή Αγριλίτσας, στο παρθένο συμπαγές πευκοδάσος, που είχε ενταχθεί στο δίκτυο Natura και έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Από την πρώτη στιγμή έγινε μεγάλη κινητοποίηση και σταδιακά οι δυνάμεις που επιχειρούν από νωρίς είναι, 227 πυροσβέστες, 75 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής και στρατού, δυνάμεις εθελοντών, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής «ΟΛΥΜΠΟΣ», 6 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Η ισχύς των ανέμων ξεπέρασε τα 8 μποφόρ. Η φωτιά επεκτάθηκε στην πυκνή βλάστηση του πευκοδάσους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «με βάση την αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας της πυρκαγιάς, το σχέδιο δράσης έθεσε ως βασικό στόχο την προστασία των κατοίκων, των επιχειρούντων και κατά το δυνατόν τη διάσωση των οικισμών και περιουσιών».

 

Στην πυρκαγιά μετέβησαν για να συντονίσουν το έργο ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΠΣ Β. Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων ΠΣ Σ. Κολοκούρης και ο υπαρχηγός Υποστήριξης ΠΣ Κ. Κυριακόπουλος.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκεται από το πρωί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης.

Μονάδες της ομάδας Δίας και Άμεσης Δράσης ενισχύουν τις επιχειρήσεις στα χωριά, για την ενημέρωση, εγρήγορση και συνδρομή στους κατοίκους.

Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργήσουν χώρο προληπτικής προστασίας πριν από την πόλη των Ψαχνών.

Στον ίδιο χώρο συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούν.

Ο δήμαρχος Ψαχνών και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας συντονίζουν την επιχείρηση.

Στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης 

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα Χανιά που βρισκόταν, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα στην κεντρική Εύβοια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, όπου και θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση της σαρωτικής πυρκαγιάς.

Ακόμη, στο Μακρυμάλλη Ψαχνών Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, μεταβαίνει αυτή την ώρα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο μέτωπο της φωτιάς

Το μέτωπο της φωτιάς στην Εύβοια επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και βουλευτή Εύβοιας. Στο κλιμάκιο συμμετείχε και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας,.

«Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της κεντρικής Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Μαρκυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Αργιλίτσα του δήμου Διρφύων- Μεσσαπίων, είναι μεγάλη και έχει επεκταθεί επικίνδυνα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μαρίνος και συνεχίζει.

«Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ώστε η πυρκαγιά να ελεγχθεί μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Ταυτόχρονα, με αυστηρό τρόπο να ελεγχθεί το σχέδιο για την περίπτωση εκκένωσης χωριών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοϊδης καλά θα κάνουν να κατεβάσουν τον πήχη της αυτοπροβολής τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμμένα γιατί συνεχίζεται η ίδια πολιτική που έχει υποβαθμίσει την πρόληψη και συντηρεί τα προβλήματα των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε στελέχωση και μέσα. Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων». καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μαρίνος.

Στυλιανίδης: Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της

Η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Εύβοια. Αυτό κάνει γνωστό με ανάρτησή του στο Twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Στην ίδια ανάρτηση, ο Ευρωπαίος επίτροπος εκφράζει την αλληλεγγύη της ΕΕ, τονίζοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται δίπλα στην Ελλάδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Όπως έκανε επίσης γνωστό σε προγενέστερη ανάρτησή του ο κ. Στυλιανίδης, είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την πυρκαγιά στην Εύβοια και τις άλλες περιοχές και έχει ήδη συνομιλήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια

Στην Εύβοια μεταβαίνει κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια των Αρχών να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη κατάσταση» λόγω της πυρκαγιάς με τον τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κόμματος, Γιάννη Ραγκούση και τον βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου

Επίσης, σύμφωνα κε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν επικοινωνήσει τηλεφωνικά για να ενημερωθούν αναφορικά με την πυρκαγιά «η βουλευτής Άρτας, γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με τον περιφερειακό διευθυντή Πυροσβεστικής Στερεάς Ελλάδας και ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 11:34