search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 04:50
MENU CLOSE

Βγάζει ο… Σαλβίνι τη στολή του!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2086
14-8-2019
15.08.2019 03:00
salv-1.jpg

 

Ξεχύθηκε ημίγυμνος στις παραλίες για να κάνει προεκλογική εκστρατεία

Ο κύβος ερρίφθη. Με τον αέρα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις – καταγράφουν τη Λέγκα ως πρώτο κόμμα με πολύ πάνω από 30% – και η επίδοση του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ο Ματέο Σαλβίνι νιώθει ισχυρός και αποφασίζει να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με αφορμή ένα νομοσχέδιο για ένα «σούπερ πρότζεκτ» που θα ενώσει σιδηροδρομικώς την Ιταλία με το Παρίσι.

Ο καθηγητής πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δηλώνει εξοργισμένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα έχει την ευχέρεια των κινήσεων και, στο παρασκήνιο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων καλείται να ενηλικιωθεί απότομα και να αποδείξει ότι μπορεί να μεταβεί από το στάδιο του λαϊκιστή καιροσκόπου σε ύστατη δύναμη ανάσχεσης της φοβικής Ακροδεξιάς του Σαλβίνι. Σε αυτό το σημείο μηδέν τα πρώην συστημικά κόμματα ακόμα κάνουν διακοπές.

Ο Ρέντσι επιστρέφει

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρώην πολιτικοί αντίπαλοι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, ψάχνουν κοινό δρόμο σωτηρίας: το Κίνημα Πέντε Αστέρων και οι Δημοκρατικοί βάζουν στην άκρη τις αντιπαραθέσεις για να αποτρέψουν μια νέα εκλογική αναμέτρηση.

Την ίδια στιγμή ο ηγέτης της Λέγκας ραδιουργεί, με ορίζοντα και στόχο να κάνει τα βήματα έως τις εκλογές τον Οκτώβριο. Δεν σταματά ούτε έναντι του Ρίτσαρντ Γκιρ, που με τη γνωστή φαρισαϊκή προσέγγιση του Χόλιγουντ επισκέφτηκε μετανάστες στη Λαμπεντούζα και έκανε δηλώσεις. Ο Σαλβίνι, με το θράσος των λαϊκιστών που στερούνται και επιχειρημάτων και ευγένειας, του απάντησε: «Να πάρεις τους μετανάστες στη βίλα σου».

Η κρίση σοβούσε εδώ και μήνες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, αλλά οριστικοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Σαλβίνι να δίνει ουσιαστικά τέλος στη δεκατετράμηνη συμμαχία του με το Κίνημα και να αρχίζει την άτυπη προεκλογική εκστρατεία στις παραλίες παριστάνοντας ημίγυμνος τον DJ και «κυνηγώντας» ψήφους με εντυπωσιακά… μάτσο τρόπο.

Ο πρώην εταίρος του, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, δεν άφησε τις κινήσεις του Σαλβίνι αναπάντητες. Τον στόλισε με εκφράσεις καθαρά… πολιτικές: τον αποκάλεσε «γελωτοποιό» λόγω των εμφανίσεων στις παραλίες και ζήτησε «να σωθεί η χώρα από τους βαρβάρους», δηλαδή τη Λέγκα, αλλά χωρίς εκλογές. Η Ρομπέρτα Λομπάρντι, στέλεχος του κόμματος του Ντι Μάιο, δήλωσε ότι το Κίνημα θα συνασπιστεί άτυπα με το Δημοκρατικό Κόμμα για να αποτρέψουν τις εκλογές, παραμερίζοντας για λίγο τα οργισμένα σχόλια του παρελθόντος κατά των «διεφθαρμένων» Δημοκρατικών: «Αφότου κυβερνήσαμε με τη Λέγκα, νομίζω ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε συμφωνία ακόμη και με τον Βελζεβούλη».

Δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης των Δημοκρατικών Ματέο Ρέντσι: «Δεν θα έτρωγα πίτσα με τον Μπέπε Γκρίλο [τον ιδρυτή του Κινήματος] ούτε αν με πλήρωνες» είπε και συμπλήρωσε ότι με μια προσωρινή συμμαχία «δεν θα παραδώσουμε το μέλλον των παιδιών μας στην Ακροδεξιά». Όσο για τον Σαλβίνι, δεν μασάει τα λόγια του: «Δεν είναι καλά». Ο Ρέντσι τάσσεται υπέρ μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα περάσει το φθινόπωρο τον προϋπολογισμό. Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του κόμματος Νικολά Τζινγκαρέτι τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.

Πάμε παραλία…

Ο Σαλβίνι συνεχίζει την επικοινωνιακή του «περιοδεία στις παραλίες» για να κερδίσει τους ψηφοφόρους του Νότου, που μέχρι τώρα υποστήριζαν το M5S, τον επί 14 μήνες εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επαφή με το πλήθος, σέλφι, διάλειμμα για να γευματίσει γυμνός από τη μέση και πάνω στην άμμο ή ως αυτοσχέδιος DJ, ο Σαλβίνι κάνει ό,τι μπορεί για να κερδίσει τους ψηφοφόρους.

Στη Ρώμη το στρατόπεδο που αντιτίθεται στις άμεσες εκλογές άρχισε να κινητοποιείται. Ο επικεφαλής του M5S κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ψηφίσουν, πριν από την επιστροφή στις κάλπες, την προβλεπόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών. «Ας καταργήσουμε 345 έδρες (που αυτή τη στιγμή είναι 950) και τους μισθούς τους» για να τους επανεπενδύσουμε «σε σχολεία, σε δρόμους, σε νοσοκομεία».

Ο Γκρίλο μίλησε…

Ο ιδρυτής του M5S, ο Μπέπε Γκρίλο, έσπασε τη σιωπή του για να υποστηρίξει τον Ντι Μάιο και να προτείνει «ένα δημοκρατικό μέτωπο» ικανό να εμποδίσει «τους βαρβάρους» να πάρουν την εξουσία. Ο πρώην πρωθυπουργός της Κεντροαριστεράς Ενρίκο Λέτα (Απρίλιος 2013 – Φεβρουάριος 2014) δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «ανησυχεί πολύ» με την άνοδο του Σαλβίνι και πως, αν δεν τον σταματήσει κάποιος, θα μπορούσε να κερδίσει την «απόλυτη πλειοψηφία» στο Κοινοβούλιο.

«Θα ήταν μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα» προειδοποίησε, εκτιμώντας πως «ο κ. Σαλβίνι και οι ιδέες του περί εθνικής κυριαρχίας θα μπορούσαν να παρασύρουν τη χώρα έξω από την Ευρώπη».

Για το ολοκληρωτικό χτύπημα της κυβέρνησης Κόντε ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε το βράδυ της Κυριακής πως θα προβεί στην παραίτηση των επτά υπουργών της Λέγκας. Οι παραιτήσεις αυτές θα ήταν ένα μέσο για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του στρατοπέδου που δεν θέλει εκλογές και για να αποφύγει ενδεχόμενη αποτυχία της πρότασης μομφής της Λέγκας, η οποία διαθέτει μόνο 58 από τους 319 γερουσιαστές.

Και τώρα μένει στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας να δείξουν αν έχουν αντοχές. Όπως και να ’χει, όμως, το πρόβλημα παραμένει: Υπάρχει μέλλον που δεν θα περιλαμβάνει το λαϊκίστικο τέρας των άκρων;

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 03:33