search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 10:00
MENU CLOSE

Δύσκολη η ευρωπαϊκή πρεμιέρα Μητσοτάκη

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2086
14-8-2019
16.08.2019 03:00
vroutsis_copy.jpg

 

Δεν δείχνουν διατεθειμένοι οι δανειστές να συζητήσουν μείωση πλεονασμάτων

Με το τέλος των διακοπών του Κυριάκου Μητσοτάκη τελειώνει και ο μήνας του μέλιτος για την κυβέρνηση και πλέον ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα εν όψει ενός δύσκολου φθινοπώρου. Κυρίως γιατί μετά από αυτές ο Κ. Μητσοτάκης προσγειώνεται στον «πλανήτη Ευρώπη», όπου ως πρωθυπουργός πλέον θα συστηθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες και θα προσπαθήσει να τους πείσει ότι αυτά που υποστήριζε μέχρι την Κυριακή των εκλογών μπορούν να μετουσιωθούν σε πράξη μετά την εκλογική του επικράτηση.

Μπορεί τα τρία πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης να πέρασαν κατά το μάλλον ή ήττον χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο τα όσα έρχονται δεν εξαρτώνται ούτε από κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες ούτε από μεγαλοστομίες περί καλής νομοθέτησης που γίνονται κενές νοήματος μία ημέρα μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογιών που αλλάζουν σημαντικά τις εργασιακές σχέσεις.

Πλέον ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. καλούνται να παρουσιάσουν στους Ευρωπαίους (και δανειστές, ας μην το ξεχνάμε) το οικονομικό τους πρόγραμμα και να τους πείσουν όχι απλώς ότι προτίθενται να ακολουθήσουν τα μεταμνημονιακά συμφωνηθέντα, αλλά και ότι το αίτημα περί πρόωρης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι λογικό, εφικτό και δεν θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, με συνέπεια νέα μέτρα και πολιτική ή κοινωνική αναταραχή, κάτι που οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να αποφύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι.

Μια πρώτη γεύση για το τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση αναμένεται να δοθεί πάρα πολύ σύντομα, καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 πρέπει να κατατεθεί στην Κομισιόν προς μελέτη και αξιολόγηση μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει αμέσως μετά τη θερινή ανάπαυλα να ανασκουμπωθεί και να παρουσιάσει το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία όσο το δυνατόν συντομότερα έχοντας την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει την εκπεφρασμένη άρνηση των Ευρωπαίων να συζητήσουν το ζήτημα της μείωσης των πλεονασμάτων πριν από το 2022, οπότε έχει ήδη συμφωνηθεί να πέσει στο 2,2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια.

Περί εμπιστοσύνης

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το ταξίδι του Κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο, όπου ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, έδωσε συνοπτικά την επιχειρηματολογία του για το τι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με το τι μπορεί να ζητήσει από αυτούς.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο γρήγορα τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια νέα κυβέρνηση. Επομένως, αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές, γιατί να μη μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν αναμένεται να είναι τόσο θετικό όσο θα έλπιζε ο πρωθυπουργός, διότι, όπως διδάσκει και η εμπειρία όλων των κυβερνήσεων από την εφαρμογή των μνημονίων και πέρα, οι Ευρωπαίοι πρώτα βλέπουν και αξιολογούν αποτελέσματα, εξετάζουν προοπτικές και ύστερα πραγματεύονται το ενδεχόμενο να συζητήσουν παραχωρήσεις.

Τουρνέ Μητσοτάκη

Όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται η «Real News» από τις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται ακόμα πιο σκληροί και κατηγορηματικοί από ό,τι στο παρελθόν, υπογραμμίζοντας ότι τα οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση πρόωρη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων – αντιθέτως, η επίτευξή τους αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, ιδίως στην περίπτωση νέας επιβράδυνσης.

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας σημειώνεται χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ ευχάριστη αυτή η περίοδος ευφορίας που διέρχεται η χώρα μετά τις εκλογές, όμως οι αναλυτές εκτιμούν πως αφενός χρειάζεται χρόνος για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, αφετέρου η χώρα θα πρέπει να επενδύσει και να διασφαλιστεί δημιουργώντας περιθώρια, αν όντως υπάρχουν, για να προλάβει την επόμενη επιβράδυνση. Αν τα περιθώρια υπάρχουν, έχει καλώς. Αν όχι, τότε (και αυτό συμβαίνει μέχρι στιγμής) ακόμα και το 3,5% δεν είναι επαρκές για τη μείωση του χρέους».

Οι ίδιες πηγές της «Real News» υπογραμμίζουν επίσης ότι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι η επίτευξη ανάπτυξης. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ:

«Συνεπώς το πρώτο πραγματικό στοίχημα της οικονομίας για το επόμενο διάστημα είναι η ανάπτυξη. Αν η αύξηση του ΑΕΠ είναι σημαντικά (όχι λίγο) μεγαλύτερη των προβλέψεων, τότε θα μπορούσε να συμφωνηθεί ad hoc κάποια μικρή (ως προς το ποσοστό) μείωση για το 2021 ή το 2022, αλλά και πάλι με πάρα πολλές προϋποθέσεις και μόνο στο τέλος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και όχι στην κατάρτισή του».

Με το πλαίσιο αυτό να έχει διαμηνυθεί στις ελληνικές αρχές ο Μητσοτάκης γεμίζει βαλίτσες για την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του από τη θέση του πρωθυπουργού της Ελλάδας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου και με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε στη Χάγη στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου. Μένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι, πιθανότατα προς το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μαξίμου τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Στις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη για τη χώρα και να λάβει πρωτοβουλίες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Ωστόσο, ερώτημα παραμένει το κατά πόσον οι δανειστές, οι οποίοι πάντα απαιτούσαν τη σαφή και αυστηρή εφαρμογή των συμφωνιών, θα αρκεστούν σε απλές διαβεβαιώσεις ή θα ζητήσουν και περισσότερες εγγυήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος.

 

Άρνηση από Βερολίνο

Μάλιστα τα μηνύματα από το Βερολίνο κάθε άλλο παρά ευοίωνα μπορούν να θεωρηθούν καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να κάνει πίσω στο παραμικρό όσον αφορά τα συμφωνηθέντα γύρω από την οικονομία για την Ελλάδα. Μάλιστα, στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η Μέρκελ θα ξεκαθαρίσει στον Κ. Μητσοτάκη ότι δεν υπάρχει δυνατότητα μείωσης πλεονασμάτων, ενώ θεωρείται δεδομένο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι θα ζητήσει ξανά την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κάτι με το οποίο πάντως η κυβέρνηση της Ν.Δ. μοιάζει να έχει οριστικά συμβιβαστεί, παρά τις διάφορες – και λίγες πλέον – φωνές εντός του κόμματος που ονειρεύονται αλλαγές και επαναδιαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο στο δημοσίευμα του Euro2day καταγράφεται ότι η Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον Κ. Μητσοτάκη θα αναφερθεί εκτενώς στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, ζητήματα τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους και το Βερολίνο και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.

Ωστόσο, εκτός από την ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη, ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος αποκτά και η άφιξη στην Αθήνα, μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, του απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γνωστού για τις φιλελληνικές του διαθέσεις, αλλά και την ικανότητά του να στέλνει με εύσχημο τρόπο μηνύματα προς όποια κατεύθυνση κρίνεται απαραίτητο.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιούνκερ έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να… «χρυσώνει το χάπι» και η επίσκεψή του αναμένεται να περιέχει και θετικά μηνύματα για την ελληνική κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, της πλήρους τήρησης όλων όσα έχουν συμφωνηθεί.

Η άφιξη του Γιούνκερ, πάντως, δεν θα πρέπει να ιδωθεί ανεξάρτητα από τη δυσαρέσκεια που κύκλοι των Βρυξελλών εξέφρασαν για διαρροές οι οποίες έκαναν λόγο για συμφωνία του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr επιμένουν ότι, παρά τις διαρροές, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία, αλλά ούτε και η Κομισιόν έχουν δεσμευτεί ή πρόκειται να πιέσουν για χαμηλότερα πλεονάσματα. Μάλιστα, υπάρχει και ενόχληση από την Κομισιόν για διαρροές που έκαναν λόγο για δέσμευση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι θα προτείνει μείωση των πλεονασμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας και συμπληρώνει:

«Σε επικοινωνία με το Euro2day.gr, το περιβάλλον του Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε όχι μόνο έκπληξη, αλλά και άγνοια. Παρέπεμψαν δε στο γεγονός ότι “τα πλεονάσματα είναι αρμοδιότητα του Eurogroup και όχι του επιτρόπου”».

Πάντως, μια πρώτη γεύση του τι θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός αναμένεται να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης στην καθιερωμένη εναρκτήρια ομιλία του αλλά και στη συνέντευξη Τύπου της φετινής ΔΕΘ. Τα όσα πει εκεί ο πρωθυπουργός αναμένεται να αντανακλούν και τα όσα θα ακούσει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με το τι επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι για τα επόμενα χρόνια.

 

«Άλλα λέει και άλλα κάνει»

Ωστόσο η παρουσία του Κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, καθώς η κυβέρνηση σταδιακά αρχίζει να μπαίνει σε φάση… Σωκράτη Μάλαμα, κατά την οποία «άλλα λέει και άλλα κάνει».

Για παράδειγμα, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ρύθμιση περί μετακλητών, η οποία ανοίγει τον δρόμο για προσλήψεις αποφοίτων λυκείου σε θέσεις ευθύνης, παρά το γεγονός ότι επί τέσσερα χρόνια ο Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. ευαγγελίζονταν την αριστεία και «πυροβολούσαν» κατά ριπάς τους «Καρανίκες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η φράση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τον διευθυντή του γραφείου του, ότι οι γνώσεις του αντιστοιχούν σε δέκα πτυχία, προκάλεσε περισσότερο ειρωνικά γέλια παρά οτιδήποτε άλλο.

Απορίες προκαλεί η sui generis αντίληψη της Ν.Δ. περί καλής νομοθέτησης, δεδομένου ότι, μία ημέρα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», ο Γιάννης Βρούτσης παραβίασε κάθε έννοια καλής νομοθέτησης, προκαλώντας ακόμη και τις έντονες «γαλάζιες» γκρίνιες, φέρνοντας κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, είχαν ποτιστεί έντονα με… άρωμα ΣΕΒ.

«Αιτία πολέμου» με τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε, επιπλέον, η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να επιλέξει για πρόεδρο της ΕΡΤ τον διευθυντή – μέχρι να ανηφορίσει στο ραδιομέγαρο– του γραφείου Τύπου του, Κωνσταντίνο Ζούλα. Απαντώντας στα ισχυρά πυρά που εκτόξευσε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ απαξίωσε τη δημόσια τηλεόραση και τη μετέτρεψε σε κομματικό φερέφωνο».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «βασικός μας στόχος είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δημόσιας Τηλεόρασης, με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, καθώς και η εξασφάλιση του πλουραλισμού και της ποιότητας του προγράμματός της. Οι πολίτες ήδη έχουν τα πρώτα δείγματα και σύντομα θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν…».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 09:53