search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:08
MENU CLOSE

Ένα «πικρό χαμόγελο» για τον Ασωπό

08.02.2010 14:04
Ένα «πικρό χαμόγελο» για τον Ασωπό - Media

Έτσι χαρακτηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα για το μέγα θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο. Αν και ο τίτλος της ομιλίας της Τίνας Μπιρμπίλη, ήταν «Ένα χαμόγελο για τον Ασωπό», μάλλον πρόκειται για «πικρό» χαμόγελο, αφού τα μέτρα θα έπρεπε να συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένους πόρους.

Έτσι χαρακτηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες τα μέτρα που ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα για το μέγα θέμα της ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο.

Αν και ο τίτλος της ομιλίας της Τίνας Μπιρμπίλη, ήταν «Ένα χαμόγελο για τον Ασωπό», μάλλον πρόκειται για «πικρό» χαμόγελο, αφού τα μέτρα θα έπρεπε να συνοδεύονται από συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και εξασφαλισμένους πόρους.

Οι «γκρίζες ζώνες» των μέτρων είναι οι εξής:

-Για τον καθαρισμό του Ασωπού, «θα αξιολογηθεί η πιθανότητα αποκατάστασης του πυθμένα» πράγμα που σημαίνει ότι είναι ένα ζήτημα που θα το δουν στο μέλλον…

– Δεν αποτελεί απόφαση η κατασκευή Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας των προεπεξεργασμένων υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, αλλά είναι ένα θέμα υπό εξέταση.

-Ανακοινώθηκε η οργάνωση  της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για την Βιομηχανία, μέσω διαχειριστικών σχεδίων χρήσεων γης (ΖΟΕ) και Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και καθορισμού ΒΙΟΠΑ-ΒΙΠΕ, χωρίς, όμως, να προσδιοριστεί το χρονοδιάγραμμα.

Στα θετικά των μέτρων είναι βέβαια η πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία . Έτσι:

Καταργείται η αναχρονιστική απόφαση του 1969 που όριζε τον Ασωπό ως αποδέκτη επεξεργασμένων βιομηχανικών αποβλήτων.

– θεσπίζονται νέα αυστηρά όρια τόσο για τον αποδέκτη (Ασωπό) όσο και για τις εκπομπές από τις βιομηχανίες,

-Αναθεωρούνται,  οι όροι αδειοδότησης  των βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, κατά προτεραιότητα σε βιομηχανικές δραστηριότητες των οποίων έχουν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι.

–  Η βιομηχανία υποχρεούται να δηλώνει περιοδικά την παραγωγή επικινδύνων αποβλήτων, στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, ενώ ελέγχεται παράλληλα η ανεξέλεγκτη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων.

– Γίνονται πιο αυστηροί οι έλεγχοι των βιομηχανικών δραστηριοτήτων

– Αλλάζει η μεθοδολογία καταλογισμού των προστίμων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 08:06