search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:58
MENU CLOSE

«Πόρτα» του Γιβραλτάρ στις ΗΠΑ: Αποπλέει το Grace 1 – «Δεν μπορούμε να το κρατήσουμε»

18.08.2019 13:33
«Πόρτα» του Γιβραλτάρ στις ΗΠΑ: Αποπλέει το Grace 1 - «Δεν μπορούμε να το κρατήσουμε» - Media

 

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ, που είναι βρετανικό έδαφος, απέρριψε ένα αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών να κρατήσει το ιρανικό δεξαμενόπλοιο, που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τα χωρικά του ύδατα, εξηγώντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είναι εφαρμοστέες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, το Γιβραλτάρ δεν έχει τη δυνατότητα να παράσχει τη συνδρομή που ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες», που θέλουν να συλλάβουν το πλοίο κατ΄εφαρμογήν των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, εξηγούν σε μια ανακοίνωση οι αρχές του «Βράχου».

Το Γιβραλτάρ είχε συλλάβει στις 4 Ιουλίου το δεξαμενόπλοιο Grace 1, με την υποψία ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατ΄εφαρμογήν των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Συρίας. Το δεξαμενόπλοιο έλαβε την Πέμπτη την άδεια να αναχωρήσει όταν η Τεχεράνη διαβεβαίωσε πως το φορτίο των 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών δεν θα παραδοθεί στη Συρία.

Στο μεταξύ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν διάφορα αιτήματα προκειμένου το δεξαμενόπλοιο να ακινητοποιηθεί, και το υπουργείο Δικαιοσύνης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης βάσει των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

«Το καθεστώς των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ διαφορετικό από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί «απαγορεύουν ειδικά την εφαρμογή ορισμένων αμερικανικών νόμων», όπως εκείνοι για τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν.

Το δεξαμενόπλοιο, που έπλεε με σημαία Παναμά, άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya για τη συνέχεια του ταξιδιού του και ύψωσε σήμερα στον ιστό του την ιρανική σημαία.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 11:57