search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:06
MENU CLOSE

Ιταλία: Παρέμβαση Πρόντι υπέρ κυβέρνησης «Πέντε Αστέρων» – Δημοκρατικού Κόμματος

18.08.2019 17:05
Ιταλία: Παρέμβαση Πρόντι υπέρ κυβέρνησης «Πέντε Αστέρων» - Δημοκρατικού Κόμματος - Media

 

Μία παρέμβαση για την πιθανή λύση της διαφαινόμενης κυβερνητικής κρίσης στην Ιταλία επεχείρησε σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, προτείνοντας μία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) , που θα προκύψει από τις παρούσες κοινοβουλευτικές τους δυνάμεις.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Il Messaggero ο Πρόντι διατυπώνει την πρόταση μίας «κυβέρνησης Ούρσουλα», κατά τα πρότυπα της συνεννόησης και συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων για να αναδείξουν ως πρόεδρο της Κομισιόν την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να προκύψει από τη συμβιβαστική συνεργασία των δύο κομμάτων (Pd και 5 Αστέρων), ίσως και με τη συνέργεια κάποιου τμήματος της δεξιάς παράταξης Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στο σημείο αυτό και ο στενός συνεργάτης του «Καβαλιέρε» Τζάνι Λέτα, τον προέτρεψε να συμμετέχει και η Forza Italia σε περίπτωση μίας τέτοιας «θεσμικής» κυβέρνησης.

Ο Πρόντι δηλώνει στην παρέμβασή του πως «καίτοι η προσφυγή στις κάλπες δεν είναι αυτή καθαυτή μία παθολογία, θα πρέπει να θεωρείται ως το έσχατο μέσον» σε μία κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Για τον Πρόντι είναι αναγκαία μία κυβέρνηση, που θα περάσει από μία μακρά και λεπτομερή εξέταση των δυνατοτήτων της, προκειμένου να προκύψει «ένα σχέδιο μακράς πνοής και διάρκειας, που θα συνυπογράφεται κατά τρόπον συγκεκριμένο από όλες τις συνιστώσες της συμμαχίας». Ένας στόχος «δύσκολος, αλλά όχι ακατόρθωτος» για τον Πρόντι.

Για τον ίδιον, απαιτείται μία λεπτομερέστατη συμφωνία, όπως έκαναν στη Γερμανία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες. Για τον Πρόντι, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μίας τέτοιας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η σύνταξη του επόμενου προϋπολογισμού.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους λόγους που έφεραν την πτώση της παρούσας κυβέρνησης και να προετοιμάσουμε τις βάσεις για μία πλειοψηφία που θα οικοδομηθεί πάνω σε ένα σχέδιο μεγάλης διάρκειας, που θα συνυπογράφεται με ακρίβεια από όλες τις συνιστώσες της συμμαχίας. Στόχος δύσκολος, αλλά όχι αδύνατος. Στη Γερμανία πάντως έγινε πράξη», τόνισε ο Πρόντι.

Πάντως, οι διεργασίες στα κόμματα έχουν ξεκινήσει και σήμερα ο ιδρυτής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο συγκέντρωσε στην κατοικία του τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του, προκειμένου να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις, ενόψει της κρίσιμης συζήτησης για την πρόταση μομφής του ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι κατά της συγκυβέρνησης και για να επισφραγίσουν το κυβερνητικό διαζύγιο με το ακροδεξιό κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι διατρανώνει την απόφασή του, πως είτε θα υπάρξει συνεννόηση για ευρύ ανασχηματισμό του ενεστώτος σχήματος της συγκυβέρνησης Λέγκας-Κινήματος 5 Αστέρων, είτε η προσφυγή στις κάλπες παραμένει μονόδρομος.

ΑΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 09:06