18/01/2021 09:45:56

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων χρηστών του Facebook

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων χρηστών του Facebook - Media

 

Ερώτηση προς την Κομισιόν, με θέμα τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής των ηχητικών μηνυμάτων των χρηστών της Facebook (transcription) σε μηνύματα κειμένου, κατέθεσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητά να μάθει από την Κομισιόν «με ποια χρηματοδοτικά και άλλα μέσα σκοπεύει να ενισχύσει τις σχετικές έρευνες της Irish Data Protection Commission που επιβλέπει το Facebook στην Ευρώπη, για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, ώστε να εξακριβωθεί -μεταξύ άλλων- αν είχαν πλήρη πληροφόρηση για την γραπτή καταγραφή των συνομιλιών τους». Η πλήρης πληροφόρηση των χρηστών, πάντως, δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής.

Όπως επισημαίνει στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Παπαδημούλης, η πρακτική αυτή επιβεβαιώθηκε από την ιδια την εταιρία και επανέφερε στο φως της δημοσιότητας το γεγονός ότι παρόμοια μέσα χρησιμοποιούν και άλλοι κολοσσοί του τεχνολογικού κλάδου (Amazon, Apple, Google, Microsoft).

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά ακόμη την Κομισιόν ποιο είναι το περιεχόμενο και το ύψος των κυρώσεων που προβλέπονται για τέτοιου είδους παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πολιτών, και της ιδιωτικότητάς τους, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθεί πλήρες το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Καταγραφή ηχητικών μηνυμάτων των πολιτών από τη Facebook

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής ηχητικών μηνυμάτων των χρηστών της Facebook (transcription) επιβεβαιώθηκε από την ίδια την εταιρεία, με την αιτιολογία περί ελέγχου της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που χρησιμοποιεί. Το περιστατικό υπενθύμισε πως τέτοιες πρακτικές ακολουθούνται και από άλλους κολοσσούς του τεχνολογικού κλάδου (Amazon, Apple, Google, Microsoft).

Σε προηγούμενη ερώτησή μου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών από «κακές πρακτικές» στο πλαίσιο των τεχνολογιών ΑΙ, η Κομισιόν είχε επισημάνει ότι ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων "κατοχυρώνει συγκεκριμένα δικαιώματα για τα υποκείμενα των δεδομένων, στα οποία συγκαταλέγεται το δικαίωμα ουσιαστικής πληροφόρησης όσον αφορά τη λογική της αυτοματοποιημένης απόφασης, καθώς και τη σημασία και τις προβλεπόμενες συνέπειες για το υποκείμενο των δεδομένων" .

Ερωτάται η Κομισιόν:

- Με ποια χρηματοδοτικά και άλλα μέσα σκοπεύει να ενισχύσει τις σχετικές έρευνες της Irish Data Protection Commission που επιβλέπει το Facebook στην Ευρώπη, για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών, ώστε να εξακριβωθεί -μεταξύ άλλων- αν είχαν πλήρη πληροφόρηση για την γραπτή καταγραφή των συνομιλιών τους -γεγονός που δεν επιβεβαιώνεται ;

- Τί μέτρα σκοπεύει να λάβει Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων;

- Ποιο είναι το περιεχόμενο και το ύψος των κυρώσεων που προβλέπονται για τέτοιου είδους παραβιάσεις εντός ΕΕ;

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.