search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:33
MENU CLOSE

Παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος η χρήση δακρυγόνων

10.04.2012 14:24
Παραβίαση ανθρώπινου δικαιώματος η χρήση δακρυγόνων - Media

H ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζει με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

H ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζει με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές κατά της Τουρκίας το Δικαστήριο επισημαίνει ότι απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση, κατηγορία στην οποία συγκαταλέγεται και η ρίψη δακρυγόνων.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα και να πληρώσει 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες.

Επιπλέον, το ΕΔΑΔ τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι τα δακρυγόνα δεν ήταν στον κατάλογο των χημικών όπλων, για τα οποία απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, με την Διεθνή Σύμβαση του 1993, «εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει ιδιαίτερα τονίσει ότι, η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια».

Μάλιστα για να υποστηρίξει ενισχύσει αυτή την εκτίμηση το Δικαστήριο σημειώνει ότι η ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων «προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού».

Υπενθυμίζεται, πως ο 44χρονος εκπαιδευτικός Αλί Γκιουνές είχε δεχθεί κατά πρόσωπο δακρυγόνο στο πρόσωπο, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης την περίοδο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, το συμβάν είχε απαθανατιστεί κιόλας, με τη φωτογραφία να παρουσιάζει τον εκπαιδευτικό να τον κρατάνε σφιχτά δύο αστυνομικοί και ένας τρίτος να τον «ψεκάζει» με το χημικό στο πρόσωπο.

Παρά τις προσπάθειες του να βρεθεί και να τιμωρηθεί από τη τουρκική δικαιοσύνη ο αστυνομικός, κάτι τέτοιο δεν έχει καταστεί δυνατό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 19:32