search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:47
MENU CLOSE

Ο Τζόνσον θέλει τον Όζμπορν στο ΔΝΤ με τη στήριξη ΗΠΑ- Κίνας απέναντι στην Ε.Ε.

21.08.2019 05:34
Ο Τζόνσον θέλει τον Όζμπορν στο ΔΝΤ με τη στήριξη ΗΠΑ- Κίνας απέναντι στην Ε.Ε. - Media

Έχοντας αποφασίσει να βγάλει τη χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία, ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί τώρα να προωθήσει τον δικό του υποψήφιο για τη γενική διεύθυνση του ΔΝΤ.

Η κοινότητα αποφάσισε πρόσφατα, εν μέσω αντιπαραθέσεων, να προτείνει για τη θέση- που παραδοσιακά πηγαίνει σε Ευρωπαίο- την Βουλγάρα, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Ο Τζόνσον όμως θέλει η θέση να πάει στον πρώην υπουργό Οικονομκών της Βρετανίας, Τζορτζ Όζμπορν, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πρόσωπο με γνώση της υπόθεσης. Ευελπιστεί δε ότι θα έχει στήριξη στα σχέδιά του τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα. Ουσιαστικά το Λονδίνο προτείνει στις δύο χώρες να ενώσουν δυνάμεις απέναντι στην υποψήφια της Ε.Ε.

Ο Όζμπορν διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2010 έως και το 2016. Αν και βάσει ενός άγραφου κανόνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ είναι πάντα Ευρωπαίος (και εκείνος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αμερικανός), δεν έχει αναλάβει ποτέ τα ηνία του Ταμείου ένας Βρετανός. Για την κυβέρνηση Τζόνσον μία επιτυχία σε αυτό το μέτωπο θα ήταν ένα μήνυμα προς τον υπόλοιπο κόσμο ότι η χώρα διατηρεί την ισχυρή θέση της στην παγκόσμια σκηνή και μετά το Brexit.

Ενδεχομένως να μην δυσκολευθεί να αποσπάσει τη στήριξη του Τραμπ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες που θα ήθελαν πιθανότατα να δουν έναν δικό τους υποψήφιο να σπάει τον άγραφο κανόνα. Τα τελευταία χρόνια διαμαρτύρονται πως η φωνή τους δεν ακούγεται αρκετά και ζητούν επιτακτικά μεταρρυθμίσεις, που να αντανκλούν την αυξανόμενη ισχύ τους στην παγκόσμια σκηνή. H κούρσα για τη διαδοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στο ΔΝΤ μοιάζει πιο ανοιχτή από ποτέ.

Το θέμα δεν βρίσκεται επισήμως στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, αλλά θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί και αυτό στο τραπέζι. Οι συνομιλίες τόσο με την Μέρκελ όσο και με τον Εμανουέλ Μακρόν προβλέπονται ακανθώδεις, μετά και το αίτημα του Τζόνσον να αφαιρεθεί η όποια πρόβλεψη για το ιρλανδικό backstop. H E.E. πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη εναλλακτική για να αποτραπεί το σκληρό σύνορο στα ιρλανδικά σύνορα.

naftemporiki.gr

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:47