search
ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 04:58
MENU CLOSE

Έρχεται η πληρωμή ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών

21.08.2019 05:38
Έρχεται η πληρωμή ενοικίων μόνο μέσω τραπεζών - Media

Ρύθμιση για την πληρωμή ενοικίων μόνο μέσω των τραπεζών, σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Σε διαφορετική περίπτωση μάλιστα, δηλαδή καταβολής του ενοικίου με μετρητά, θα προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στον ενοικιαστή του ακινήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το ποσό του ενοικίου που αναγράφεται στο μισθωτήριο θα πρέπει να καταβάλεται μέσω τραπέζης, είτε από το ταμείο είτε μέσω e-banking.

Αυτό μάλιστα αναμένεται να ευνοήσει τους νομοταγείς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς θα είναι ξεκάθαρο το ποσό από την είσπραξη των ενοικίων και έτσι δεν θα φορολογούνται για ενοίκια που δεν έχουν εισπράξει, ούτε θα χρειάζεται να τα εκχωρήσουν στο κράτος, ώστε να μην φορολογηθούν.

Το ζήτημα ήρθε στο προσκήνιο μετά την επιχείρηση «Βίλα Χουανίτα Ντολόρες» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ στη Μύκονο, που είχε προκαλέσει αίσθηση. Εκεί αποκαλύφθηκε πως μισθωτής και ιδιοκτήτης απέκρυπταν τα εισοδήματα από τα ενοίκια της βίλας, ενώ ο ιδιοκτήτης δεν δήλωνε καν την μίσθωση του ακινήτου, εμφανίζοντάς το ως δευτερεύουσα κατοικία.

Έτσι, το μίσθωμα των 1666,67 ευρώ μηνιαίως βάσει μισθωτηρίου που είχε κατατεθεί τον Απρίλιο του 2018 δεν εμφανιζόταν και δεν είχε φορολογηθεί ποτέ – με τις πληφορίες να αναφέρουν πως το ποσό ήταν τουλάχιστον τριπλάσιο από τις υπενοικιάσεις που έκανε ο πρώτος ενοικιαστής.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν αναμένει να πατάξει πλήρως την φοροδιαφυγή μέσω αυτής της κίνησης, καθώς είναι πιθανό ο ιδιοκτήτης να υπογράφει με τον ενοικιαστή μισθωτήριο όπου θα αναγράφεται ποσό μικρότερο του πραγματικού ενοικίου, με την διαφορά να καταβάλλεται με μετρητά – αφορολόγητα.

Εν τούτοις, τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πιστεύουν πως είναι ένα σημαντικό βήμα, καθώς πολλοί υπό τον φόβο ελέγχου θα σπεύσουν να συμμορφωθούν, ενώ επιπλέον σχεδιάζεται να αυξηθούν οι έλεγχοι και μέσω διασταυρώσεων να προκύπτει η φοροδιαφυγή τουλάχιστον σε περιπτώσεις μεγαλοιδιοκτητών και μεγάλων ακινήτων.

Πρώτο Θέμα  

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 19.03.2024 01:30