search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:16
MENU CLOSE

Πομπέο: Όποιος προσφέρει βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ, κινδυνεύει με κυρώσεις

21.08.2019 06:24
Πομπέο: Όποιος προσφέρει βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ, κινδυνεύει με κυρώσεις - Media

Την πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να «κυνηγήσει» το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1, το οποίο αποδεσμεύτηκε μετά από έξι εβδομάδες από το Γιβραλτάρ και άλλαξε το όνομά του σε Adrian Darya, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας μάλιστα, ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως οι ΗΠΑ παρακολουθούν το ιρανικό τάνκερ, το οποίο πλέει προς τις ακτές της Καλαμάτας, σύμφωνα με την πορεία που έχει χαράξει και ότι θα αναλάβουν κάθε δράση αν αποδειχθεί ότι μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία, σπάζοντας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την Ουάσιγκτον στην Τεχεράνη.

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές σε οποιονδήποτε εμπλακεί, σε οποιονδήποτε το υποστηρίξει, σε οποιονδήποτε του επιτρέψει τη δίοδο στην αποβάθρα, ότι κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, προσθέτοντας: «Αν το πλοίο αυτό χαράξει πορεία προς τη Συρία, θα αναλάβουμε κάθε δράση που συμβαδίζει με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, ώστε να μην παραβιαστούν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ στις 18 Αυγούστου και πλέει προς τις ακτές της Μεσσηνίας και της Καλαμάτας. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ αποτελούν εμμέσως πλην σαφώς ένα μήνυμα προς την Ελλάδα και μία έμμεση απειλή για ενδεχόμενες κυρώσεις, αν ανοίξει τα λιμάνια της στο Adrian Darya. Μόλις χθες, Αμερικανός αξιωματούχος έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια ή υποστήριξη στο ιρανικό τάνκερ. Οι δηλώσεις του Μάικ Πομπέο, ωστόσο, ανεβάζουν ένα επίπεδο την κλίμακα του διπλωματικού θρίλερ που εξελίσσεται, καθώς κάνει σαφή αναφορά σε κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ουάσιγκτον.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις και ενέργειες αν οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρήσουν να ανακόψουν με τη βία την πορεία του πλοίου.

Πρώτο Θέμα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 12:14